banateanu           Scriitorul George Bănățeanu ne propune un interesant volum de poeme, ce face parte din colecția ,,POESIS” a Editurii eCreator din Baia Mare, apărut în anul 2022.
             Volumul debutează cu o dedicație pentru mult iubiții părinți ai scriitorului, ce, din păcate,  au părăsit lumea aceasta, dar și cu un ,,Cuvânt-înainte”, unde acesta își deschide sufletul în fața tuturor cititorilor săi și-și manifestă cel mai nobil, puternic și de neînlocuit sentiment, Iubirea.
              Întreaga scriere este sinceră, autentică și presărată de sentimente dintre cele mai diverse: de la iubire, admirație, bucurie și ajungând până la tristețe, melancolie sau chiar neputință. Volumul ne poartă și ne încântă cu sensibilitate, dar și cu o profunzime desăvârșită.
              Titlul este unul simbolic, interesant și e construit ca un îndemn pentru fiecare dintre noi - ,,Rămâi în suflet” – o invitație vie să nu ne uităm niciodată iubirile, părinții, viața și amintirile să nu le abandonăm, chiar dacă unele dintre acestea ar merita șterse din sufletul și mintea noastră. Acest verb la modul imperativ, ,,rămâi” e unul dintre cele mai intense și înflăcărate din câte există.

Mă trimite cu gândul la poezia lui Mihai Eminescu ,,O, rămâi” (,,O, rămâi, rămâi la mine,/ Te iubesc atât de mult!/ Ale tale doruri toate/ Numai eu știu să le ascult”, ceea ce cred că nu este deloc doar o simplă coincidență, întrucât cartea scriitorului George Bănățeanu cuprinde și o serie scurtă de eseuri dedicate unor figuri remarcante din cultura românească, cum ar fi: Veronica Micle și relația de dragoste dintre ea și Mihai Eminescu sau domnitorul Mihai Viteazul.
            Mai multe poezii și eseuri compun prezentul volum, pe care George Bănățeanu le propune lectorilor săi, cărora speră să le placă ce țin în mână: ,,Sper să vă placă această carte, să încânte inima şi sufletele dvs. în acest timp limitat al vieţii noastre.” (,,Cuvânt-înainte”).

             Debutul cărții este marcat de poezia ,,Pentru tine”, care nu este altceva decât o poruncă puternică pentru fiecare dintre noi: ,,Eu îmi doresc atât de mult/ Să iubești, să asculți/ Chemarea iubirii de demult/ La inima ta să strângi/ Iubirea mea... de vise.” Autorul ne îndeamnă cu ardoare să ne iubim, să ne lăsăm iubiți și să ne manifestăm existența în jurul acestui sentiment de neprețuit.
             Al doilea poem este chiar și cel ce dă titlul volumului - ,,Rămâi suflet”, un poem sensibil și reflexiv: ,,Iubirea mea dintâi, iubirea mea din urmă,/ Rămâi la pieptul gol și pustiit de patimi!/ Tu pleci pe drumul tău și nu-mi spui adesea,/ Căci pleci cu ale mele gânduri, dar eu te-aștept să vii… . ”
           Alte poeme la fel de sensibile și sincere, dar cu o altă perspectivă asupra iubirii sunt și cele închinate ființelor ce i-au dat viață scriitorului, cum ar fi: poemul ,,Dor de mamă”: ,,Iubită Mamă, cât aș vrea/ Să fii și azi în viața mea,/ C-un zâmbet cald și o privire/ S-alungi durerea ce-i în mine!” sau poemul ,,Tatălui meu”: ,,Iubite al meu tată, eu te-ascultam zâmbind, / Ținându-te de mână, duios te am în suflet,/ Cuvinte ale tale mi le spuneai în gând,/ Cu-a ta privire caldă dorul meu alină-l!”
            Pe lângă aceste poeme, găsim aici și o scurtă documentare despre domnitorul Mihai Viteazul sau Veronica Micle și poetul Mihai Eminescu, pe care le evidențiază scriitorul George Bănățeanu, dar și câteva poezii pe care le dedică acestora, ca de exemplu poezia ,,La mormântul Veronicăi Micle” : ,,Ce trist a fost în lume/  O viață de amar/ Ca negrii nori, trecută,/ O dragoste în van… .”
           Astfel, cartea autorului George Bănățeanu este una autentică, încărcată de sinceritate și sentimente puternice, care își pun amprenta asupra minții și inimii cititorilor.