Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne a organizat joi, 11 mai, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, un eveniment literar și muzical sub egida campaniei “Carte – fereastră spre cunoaștere”. Manifestarea a avut loc în cadrul “Săptămânii cărții”, care se desfășoară în perioada 8-12 mai, și este dedicată Zilei Internaționale a Cărții.
Cu această ocazie, au fost lansate trei cărți de poezie: “Poet de contrabandă”, de Cezar Haiura, Editura Agnos, Sibiu; “Amprente lirice”, de Mihai Coșerariu, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, și “Clepsidra cu poeme”, de maramureșeanul Vasile Bele, Editura Gutinul, Baia Mare. Cei trei autori sunt membri ai Cenaclului Literar “Nichita Stănescu” al M.A.I. Manifestarea a fost moderată de Lidia Obeadă.
Împreună cu cenaclul, aceasta străbate țara în lung și în lat, organizând evenimente culturale. Membrii cenaclului fac parte din structuri diferite ale M.A.I., provin din zone diverse ale țării și au grade diferite.

În seria LUCRĂRI SELECTATE PRIVIND ISTORIA ROMÂNILOR (VLAHILOR) DIN SERBIA DE RĂSĂRIT ÎN CINCI CĂRȚI, patru titluri au văzut lumina zilei: "Oiconimia neslavă a zonei Vidin în secolele XV-XVI", "De la români și limba latină până la românii timoceni și limba română", "Vlahii în documentele istorice a arhivei din Zaiecear" și "Unde dispărură românii ai lui Tihomir Djordjevic"?
Iar la sfârșitul anului 2016 a fost publicat al cincelea volum sub titlul: "De la sârbi românizați până la limba vlahă".
Dr. Slavoliub Gațovici, autorul lucrărilor mai sus menționate a subliniat că primele patru titluri erau publicate în anul 2014.

5.000 de cărți și manuale școlare au ajuns, marți, 16 mai, la românii care locuiesc în localitățile Cărbunești și Slatina, Ucraina, prin grija Instituției Prefectului – Județul Maramureș. Cărțile au fost donate de maramureșeni și de alți români în cadrul acțiunii de colectare organizate de Instituția Prefectului și Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.
În holul Palatului Administrativ au fost amplasate în luna octombrie 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărți de povești, de la beletristică la cărți de specialitate. Două ONG-uri din București și-au adus un aport consistent: Asociația Eurocentrica – peste 500 de volume donate și Asociația George Ogăraru pentru cultură și sport – peste 3.400 de cărți și manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, numărul manualelor donate a crescut semnificativ.

Cel dintâi, ”Orizonturi literare”, s-a desfășurat, vineri, 21 aprilie a.c. la Facultatea de Filozofie și Litere, din cadrul Universității din Alcalá, și s-a bucurat de participarea Ambasadei Ambasadei României în Spania, reprezentată de diplomatul responsabil de problematica cultură și educație, dna. Magdalena Lungu, consilier diplomatic și a Institutului Cultural Român din Madrid, reprezentat de dna. Gabriela Damian, coordonator de evenimente culturale.
Gazda și organizatoarea acestui eveniment a fost Elisabeta Boțan, care a prezentat cartea de haiku”Singurătate aprinsă”alături de autorii săi, Gregorio Muelas Bermúdez și Heberto de Sismo, după care fost prezentată Revista de critică și poezie contemporană”Cratera”.

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj împreună cu Asociaţia Culturală Carmina Balcanica,  Primăria Segarcea şi Liceul Tehnologic HORIA VINTILĂ din Segarcea organizează Concursul Naţional  de Poezie şi Proză Scurtă pentru liceeni „VINTILĂ HORIA”-ediţia a II a.
   Scopul concursului este stimularea creativității și dezvoltarea la tineri a unei atitudini pozitive privind rolul literaturii în formarea personalităţii.
   Scurtă descriere:
   Concursul este structuat pe două grupe de vârste:
Grupa I: clasele IX-X, 15-16 ani;
Grupa II: clasele XI-XII, 17-19 ani.