Instituția Prefectului – Județul Maramureș a dorit să marcheze într-un fel mai puțin obișnuit Ziua Culturii Naționale

și aniversarea a 166 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și publicistului Mihai Eminescu. Astfel că astăzi, 14 ianuarie, cu o zi în avans, la Palatul Administrativ a fost organizat un eveniment cultural, care a cuprins un moment muzical și unul poetic.

Partea artistică a zilei a fost precedată de discursuri ale oficialităților. Ca o gazdă bună, prefectul Anton Rohian a îndeplinit și rolul de moderator. El a arătat faptul că este pentru prima dată când într-un spațiu cu o lungă istorie în spate, cum este sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, are loc un spectacol de poezie. Momentul cultural de astăzi a adus aici un aer proaspăt, un aer de cultură adevărată. Apoi, ing. Anton Rohian a recitat un fragment de poezie și a dat citire unor cugetări eminesciene, căci cel mai potrivit mod de a-l cinsti pe poetul național este de a-i citi și de a-i pătrunde opera. Au mai luat cuvântul președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, primarul Cătălin Cherecheș și directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean. Acesta din urmă a lăudat talentul actoricesc al lui Claudiu Pintican, spunând că este unul dintre puținii actori care știu cu adevărat să recite așa cum se cuvine versurile eminesciene.

Partea artistică a zilei a debutat cu un moment muzical susținut de Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”, prin vocile interpretelor Ileana Bumbar și Sonia Rațiu, și prin taragotul lui Dumitru Dobrican. Romanțele care au încălzit inimile spectatorilor au fost “Pe lângă plopii fără soț” și “Mai am un singur dor”, pe versuri de Mihai Eminescu.

A venit, apoi, rândul actorului Claudiu Pintican și al balerinei Alina Szasz să captiveze audiența un un recital de forță pe versurile lui Mihai Eminescu. Cu un scenariu bine gândit, trecând ușor dintr-un registru în altul, Claudiu Pintican și-a purtat spectatorii prin diferite stări și emoții, fie că vorbea despre dragoste, moarte, copilărie sau filosofie. La finalul spectacolului, intitulat “Pe mine mie… redă-mă”, sala s-a ridicat în picioare. Prefectul Anton Rohian, emoționat, i-a oferit un buchet de flori balerinei și coregrafei Alina Szasz.

La eveniment au participat elevi de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, alături de directorul Marius Crăciun, reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, ai serviciilor publice deconcentrate, ai Instituției Prefectului Maramureș și ai presei.

 

Instituția Prefectului – Județul Maramureș