Edi(c)torial

Arta comunicării și persuasiunea

Arta comunicării și persuasiunea

Într-o lume clar improprie visului și poeziei, într-o lume cu sisteme de valori răsturnate (re)întoarcerea la esențe mai este greu cu putință.
Situația este agravată de faptul că se citește din ce în ce mai puțin, paradoxal și ca efect...

Continuare

Opiniuni

Heracleion, orașul pierdu…

Heracleion, orașul pierdut și redescoperit sub valuri. Cum a dispărut un oraș atât de important

Orașul Heracleion a fost înghițit de Marea Mediterană în urmă cu aproape 1.200 de ani. A fost unul dintre cele mai importante centre de comerț din regiunea mediteraneeană înainte să...

Continuare

Celofanul și o operație c…

Celofanul și o operație chirurgicală bizară i-au prelungit lui Einstein viața pentru câțiva ani

În ultimii ani ai vieții, marele fizician Albert Einstein s-a confruntat cu dureri abdominale acute care îi provocau și vomă, afectându-i astfel activitatea de a cerceta misterele spațiului și timpului.Continuare

Muzica zilelor noastre | …

Muzica zilelor noastre | Nemuritoru'

 Riley Ben King, ”regele” bluesului, necontestat. Născut în Mississippi, fu predestinat să cânte muzica neamului său de pe plantații. S-o dăruiască planetei în chip nimerit și toți după ea necontenit...

Continuare

Traditii

Postul Mare începe c…

Telegrama

Postul Mare începe cu Săptămâna Curată - tradiții și obiceiuri, în credința populară

Prima săptămâna după Lăsatul Secului este cunoscută, în calendarul popular, drept Săptămâna Curată, o perioadă...

Continuare

Ce flori să dăruieșt…

Ioana Matei

Ce flori să dăruiești de 8 Martie. Ce trebuie să eviți

Să oferi flori femeilor dragi din viața ta este cel mai frumos gest pe care...

Continuare

8 martie, ziua femei…

Inga Iamandii

8 martie, ziua femeii – o minciună comunistă

Nu putem accepta noi ca femei, care dăm naștere unei noi vieți, ființe iubitoare și...

Continuare

Interviu

Ecouri remanente | Sârma …

Ecouri remanente | Sârma ghimpată dintre noi va cădea numai atunci când ne vom regăsi conștiința națională

Interviu cu poetul NICOLAE DABIJA,
deputat de Chișinău, directorul revistei „Literatura și arta”

-    șapou/ intro –
Eu aș compara efortul intelectualilor basarabeni cu acela al zidarilor de...

Continuare

INTERVIU CU ŞTEFAN AUREL…

INTERVIU  CU ŞTEFAN AUREL DRĂGAN

„Mă extaziez în faţa necuprinsei bucurii a mişcării şi apartenenţei omului la infinit. „

Continuare

Interviu cu Valentina Gea…

Interviu cu Valentina Geambașu

Am cunoscut-o pe doamna Valentina Geambașu (și am început să iubesc versurile dumneaei) cu ocazia participării la Cursul de Televiziune, organizat în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii, Pitești...

Continuare

Posta redactiei

Înaltpreasfințitul Părint…

Înaltpreasfințitul Părinte † Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului prezent la aniversarea profesorului Viorel POP la cei 84 ani împliniţi!

Miercuri, 5 mai, ora 11,30 la Biserica ortodoxă Fărcaşa, respectându-se toate măsurile date de pandemie, a avut loc aniversarea profesorului, sculptorului şi scriitorului Pop Viorel la împlinirea vârstei de 84 de ani, printr-o manifestare cultural-religioasă...

Continuare

Veriga lipsă din istoria …

Veriga lipsă din istoria alfabetului, posibil descoperită

O inscripție alfabetică scrisă pe un fragment de borcan descoperit în situl Tel Lachish, din Israel, și care datează de aproximativ 3.450 de ani poate fi o „verigă lipsă” din istoria alfabetului, au anunțat cercetătorii.Continuare

Casa scriitorului vrâncea…

Casa scriitorului vrâncean Duiliu Zamfirescu a fost donată Consiliului Județean Vrancea

Casa din comuna Vîrteșcoiu care a aparținut celebrului scriitor și om de stat vrâncean Duiliu Zamfirescu a fost donată miercuri Consiliului Județean Vrancea, pentru transformarea acesteia în casă memorială.
Actele notariale privind donația casei și...

Continuare

Critică literară

Prev Next

Mecanismele magiei. O ediţie a prestigiului

Daniel MARIAN

Mecanismele magiei. O ediţie a prestigiului

(Ion Toma Ionescu – „Crucea de piatră”, Ed. Art Creativ, 2021)

               Pe un făgaş elegant petrecându-se evenimente nebănuite, îmi vine în minte o peliculă de fantastic şi de mister, a cărei acţiune este plasată în epoca victoriană, ondulată în jurul  piesei principale: prestigiul realizat prin magie.
               Într-un mod uşor eufemistic, Ion Toma Ionescu, chiar poate fi prezentat drept un magician, înrudindu-se cu meşteri de seamă ai iluziei, cu priză de scenă la publicul larg. Fiind unul dintre aceia care am urmărit îndeaproape întreaga sa producţie lirică, mă situez confortabil în compania binevenitei antologii, cu un titlu smuls din istoriile romanţate ale Bucureştiului.  
               „Crucea de piatră” întruneşte o sumă de ’păcate’ care de care mai fierbinţi, actualizându-şi permanent esenţele în formule de seamă. Este cazul să pornim „Sub magie”: „ca şi cum luneci/ cu mâinile/ desfrunzind pielea/ ceţoasă/ devălmăşind voit sub/ cearceafuri de smalţ/ ordinea riguroasă/ a liniilor prelungi// am văzut o casă/ în zwolle/ din colţuri sparte/ de cărămidă/ arsă în foc/ ieşind în relief/ ca ţepii unui arici// ce fiinţă hieratică/ şi caldă/ ademenind/ sub magie/ stă să se deschidă/ sub pielea-ţi/ trandafirie// */ Lung ca un lujer,/ cuţitul scrijeleşte/ marginea clipei”.  

Continuare

Note de lectură la cartea, „Fotografii mişcate. Poezie şi tablete”, semnată de Ion Toma Ionescu

Domniţa Neaga

Note de lectură la cartea, „Fotografii mişcate. Poezie şi tablete”, semnată de Ion Toma Ionescu

Poetul, prozatorul, eseistul şi subtilul critic literar, Ion Toma Ionescu, în plin an pandemic (2020), reuşeşte să tipărească la Editura Ecreator, din Baia-Mare, cartea „Fotografii mişcate. Poezie şi tablete”, o carte-document, în care literatura, ca artă (ilustrată prin proză memorialistică, lirică subiectivă, eseistică, evocare, portret literar, notă de lectură) se îmbină fericit cu arta fotografică.
    Să aduci în faţa cititorului personalităţi literare româneşti, trecute nu de mult timp în eternitate (Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei, Petre Anghel...), care  ţi-au descoperit harul artistic şi te-au încurajat să-l cultivi, determinându-te, cu timpul, să-ţi găseşti drumul personal; să evoci evenimente culturale la care ai participat  şi unde ai cunoscut o întreagă pleiadă de autori contemporani, alături de care ai trăit momente de înălţare spirituală; să dedici fiecăruia dintre ei o poezie adecvată momentului şi pornită, în acelaşi timp, din inima ta largă şi din prea plinul sufletului tău..., toate acestea nu sunt nişte lucruri tocmai simple şi nici la îndemâna oricui, într-o lume incertă şi egoistă, în care fiecare individ este preocupat să se pună pe sine în lumină, iar nu pe cei de lângă el.

Continuare

Ion Toma Ionescu: Crucea de piatră

Domniţa Neaga

Ion Toma Ionescu: Crucea de piatră

Cea de a noua carte de poezie, din cele aproape douăzeci, publicate de scriitorul Ion Toma Ionescu, „o mică antologie”, purtând un titlu incitant, Crucea de piatră, a apărut la începutul acestui an (2021), la Editura Art Creativ din Bucureşti.
    În scurta prefaţă pe care o face cărţii, cunoscutul şi apreciatul scriitor moldovean, Adrian Alui Gheorghe, reuşeşte să surprindă două laturi definitorii în creaţia lirică a lui I. T. Ionescu: latura sacră, care „esenţializează viaţa şi clipa”, şi latura profană, care „trăieşte dezlănţuită...”.
    Crucea de piatră este concepută în cinci părţi (inegale ca număr de poeme, fiecare purtând un titlu în limba engleză), corespunzătoare celor patru anotimpuri, cărora li se asociază o culoare sau o caracteristică (primăvara/ verde; toamna/ galben; iarna/ alb; vara este strălucitoare). Pe lângă aceste patru anotimpuri, apare un al cincilea (the fifty season), acela al sinelui, al cunoaşterii, pe scurt, al trecerii...

Continuare

Confesiuni dintr-o „fericire”

Petronela Apopei

Confesiuni dintr-o „fericire”

„Mi-l închipui pe dumnezeu frământând omul” („cu veșmântul albastru argintiu suflecat / aura un pic transpirată / și tălpile goale / adâncindu-se în desăvârșirea lutului / precum olarii sau cărămizarii / îl și văd cântând cu îngerii alături / cu bucurie și speranță”) afirmă Tudor Gheorghe Calotescu în volumul de versuri „Viața nu e o dare de seamă”, apărut în 2021 la Editura „eCreator”, din Baia Mare, un volum care ar trebui să lase imaginația doritorului de lumină să zburde într-o lumină absolută.
    Volumul constituit din două părți: „Dumnezeu își caută Dumnezeul” și „Fericirea de a căuta fericirea” aduce în fața cititorului devoalarea unui suflet de poet aflat într-un moment al confesiunilor.
    Părintele Arsenie Boca spunea că „trăind în iubire, descoperi lumina”, iar după cum se poate observa din titlurile celor două părți constitutive care se află într-o frumoasă și firească interdependență, Iubirea (Dumnezeul) conduce către Fericire. O viață fără iubire mu este viață, căci dacă „dragoste nu am, nimic nu sunt” (Sf. Apostol Pavel).

Continuare

Mătăsuri de stele și suflet

Petronela Apopei

Mătăsuri de stele și suflet

                 „Sufletul nostru, adevăratul nostru sine este dimensiunea esențială, cea mai misterioasă și mai magică a ființei noastre.
De fapt, nu este o realitate separată, așa cum este considerat în gândirea occidentală, ci forța coezivă care ne unește trupul, inima și mintea.
Nu este o fantomă prinsă cumva în capcana mașinăriei fizice a trupurilor noastre, ci chiar esența ființei noastre”, spunea Gabrielle Roth, iar Ioana Cîrneanu ne propune o incursiune în suflet, prin volumul „Povestioare de trezit copiii. Povestioare cu tâlc”, apărut la Editura „Ecreator”, din Baia Mare.
Fin cunoscător al sufletului uman, Ioana Cîrneanu este dirijorul unei întregi simfonii a sferelor, încercând cu bagheta sa magică să deschidă cămările sufletelor oamenilor, pentru a pătrunde în ele muzica divină. „Nihil sine Deo!”
Creatoarea „povestioarelor cu tâlc” ne invită într-o lume desprinsă din poveste, parcă, măiestrind, împletind și oferind cu generozitate pilde menite să descuie uși ce erau încuiate de mult sau să readucă în ochii cititorului învățăturile creștinești.

Continuare

„Între vise și lacrimi”

Nicolae TOMA

„Între vise și lacrimi”

Editura eCreator din Baia Mare, parcă în ciuda pandemiei de covid, continuă să tipărească cărți. Anul 2021 aduce în fața cititorilor o carte de poeme biligvne, în română și germană, cu un titlu poetic „Între vise și lacrimi”.
Un volum de poeme, care pare mai degrabă un experiment, prin repetarea a două cuvinte, în cazul nostru „Să știi”, din primul poem cu același titlu. Versurile sună ca un discurs filosofic scris la persoana a doua. Deși folosește procedeul stilistic rima alăturată nu respectă pașii versului clasic, dar asta nu displace și poezia, prin cadența ei, poate fi pusă pe muzică.
Și poemul „Strigătul speranței” folosește aceeași repetiție, însă de astădată e un dialog cu acest sentiment care insuflă încredere și îi atribuie mai multe calități: cânt, strigăt, stea, scânteie, șoaptă…

Continuare

Ioana Cîrneanu lansează un nou volum: ,,Povestioare de trezit copiii. Povestioare cu tâlc”

Iulia-Maria Ciherean

Ioana Cîrneanu lansează un nou volum: ,,Povestioare de trezit copiii. Povestioare cu tâlc”

           Ioana Cîrneanu ne propune un volum inedit de proză scurtă, ce aparține literaturii pentru copii, gen literar pe care Hristu Cândroveanu l-a definit ca fiind o literatură formativă, mai exact ,,suma, ‹‹întruparea›› nostalgiei vârstei noastre dintâi pe care o purtăm în noi, cu noi, fiindcă în definitiv rămânem toată viața niște copii mari, tânjind perpetuu după o arcadică, neuitată și mereu necesară ‹‹recreație mare››... Și ar fi fost o tristețe și nefericire - să nu putem rămâne așa!.”
             Cartea Ioanei Cîneanu a  apărut la editura ,,eCreator” din Baia Mare, în anul 2021 și face parte din colecția ,,Copilăria”. Așa cum reiese și din titlu, volumul cuprinde povești scurte pentru cei mici, povești ce conțin numeroase morale, unele explicite (cele mai multe), altele implicite. Pe lângă acest aspect, apar și diverse ilustrații realizate de Bianca Voicu Ionescu și Maria Sorana Bîrsan pentru aproape fiecare poveste în parte, pentru a le face cât mai atrăgătoare și cât mai plăcute ochiului cititorului.

Continuare

 

Poezie

Prev Next

Poezii de Daniela Mancaș Balaiita

Daniela Mancaș Balaiita

Poezii de Daniela Mancaș Balaiita

Rămâi cu bine!

Eu am plecat...rămâi cu bine
Nu am să te mai deranjez
Însă mi-am luat și amintirile cu tine
Mă iartă, dar am vrut să le păstrez!
De acum, doar ele mi-au rămas
Ca mărturie-n suflet peste timp
Că-n viața mea tu ai făcut popas
În al iubirii mele, anotimp.

Continuare

Poezii de Simona Barlaboi

Simona Barlaboi

Poezii de Simona Barlaboi

Dă-i o şansă

Era-ntr-o zi de joi
Dar nu ca celelalte
O fată într-un parc
Pe-o bancă ea citea
Iar dintr-un colţ al serii
Un tânăr o privea
El nu avea curajul să-i zică “bună seara!”
Şi aştepta să vină o altă zi de joi
Acelaşi parc, aceeaşi bancă
Şi fata iar citea
Şi tot timid,

Continuare

Poezii de Dumitru Hurubă

Dumitru Hurubă

Poezii de Dumitru Hurubă

Nostalgică

Adesea dorul mă întoarnă
La Borșa sufletului meu
Și retrăiesc dintr-o lucarnă
Trecutu-mi cu un Dumnezeu;

Aveam viața-n rostuire
De-o coconuță-ndrăgostit
Și toate-aveau în lume fire -
Probabil cum mi-era sortit;

Continuare

Poezii de Ala Marandich

Ala Marandich

Poezii de Ala Marandich

Dedicație

Eşti doar un pretext pentru
O nouă poezie
E suficient de mult pentru
A trăi în cuvintele-mi care răsar.

Continuare

Poezii de Iulia-Maria Ciherean

Iulia-Maria Ciherean

Poezii de Iulia-Maria Ciherean

Noapte de vară

Iar e noapte
Și eu aud șoapte
Pași reci pe potecă
Și melodii la muziotecă.

Iar e noapte și ceru-i senin
Și sunt plină de venin,
Stau și cuget cum va fi
Și cine va trufi.

Continuare

 

Proză

Prev Next

Fiecare timp își are povestea lui

Ana-Cristina Popescu

Fiecare timp își are povestea lui

- Vreau o poveste nouă! a spus Maria.
- Poveștile, Marie, s-au cam spus toate, demult. Acum sunt alte povești. Poveștile se schimbă odată cu vremurile. Fiecare timp are povestea lui.
- Mie îmi plac poveștile cu împărați și împărătese, cu zmei și feți frumoși.
- Domnia împăraților a cam luat sfârșit, Maria, iar poveștile au început să curgă pe alte râuri. Toate poveștile au timpul lor.
- E adevărat că fiecare om are povestea lui?
- E adevărat, Maria!
- E adevărat că fiecare om e asemenea unui actor ce-și joacă propria poveste?

Continuare

EVADAREA DIN CONTEXT

Dumitru Hurubă

EVADAREA DIN CONTEXT

Gata, plec!
Trebuie să plec, fiindcă mă cheamă ţara, îmi roade inima patriotismul şi mă furnică prin tot trupul o conştiinţă de neimaginat – înţelegeţi, iubiţi colegi? Plec în Munţii Apuseni, la Vidra de Sus sau de Jos, la băciţe faine şi harnice, la ciobani cu ţundră cu miţă-ntoarsă, sprijiniţi în bâte fierte-n zer… La jintiţă şi la rotoaie de caş afumat, preparat în cântec de greier, lătrat de câini sobri şi zbierăte de oi adevărate şi… şi… Da, plec în Apuseni, la Abrud, la Câmpeni, la Valea Ampoiului, la Sohodol, la dracu ştie pe unde, în orice caz, la moţii şi moaţele pe care-i iubesc până la os – pricepi, doamna Milorina? La moaţe!, ridic arătătorul. Voi cânta la fluier doine, învârtite ardeleneşti, geamparale dobrogene şi, ici-acolo, câte-o Ţarină de la Costeşti – ce părere ai?
–Doamne!...
–Fără! Să nu-l amestecăm pe Doamne-Doamne în plecarea mea, Milorina – ok?

Continuare

IPOTEȘTIUL ȘI NOI – DE MARIA GURĂU

Maria Ivanov

IPOTEȘTIUL ȘI NOI – DE MARIA GURĂU

Ipotești – pentru cineva o destinație, pentru altcineva – casă, pentru unii – o enigmatică amintire, pentru alții – o vibrație de dor, pentru mine, însă, Ipoteștiul este o regretată amânare. Timp de doi ani îmi tot spuneam că „în week-end-ul următor merg la Ipotești”, iar în ziua cu pricina găseam neîntârziate scuze pentru a lăsa pe altă dată vizita. Motivele amânării oscilau între serioase (pregătire pentru examen, repetiții la teatru, ture neprevăzute la muncă) și neserioase (somnul dulce de dimineață, ieșiri cu prietenii). De fapt, ca om al amânărilor ce sunt, regretele mă iau pe sus în această perioadă incertă prin care trece umanitatea. Amânarea plecării la Ipotești este, totuși, una dintre cele mai răzbunătoare. Nu mă supăr. Accept asaltul remușcărilor. Sunt vinovată și sper să însușesc bine lecția. De ce îmi toarnă atâta amar în suflet anume faptul de a nu fi mers la Ipotești? Fiindcă Ipoteștiul nu este un loc oarecare pe harta României, Ipoteștiul nu este o simplă comună din județul Botoșani. Ipoteștiul, prin Casa Memorială „Mihai Eminescu”, reprezintă un tezaur pentru toți cei dependenți de arta cuvântului, pentru cei care s-au pătat de rima eminesciană, pentru cei care împărtășesc caracterul pasionat ce se desprinde din poemele marelui scriitor. Acest colț de lume păstrează legătura cu Mihai Eminescu, la fel cum o face, de altfel, și opera sa.

Continuare

Fapte mărețe și oameni obișnuiți

Maria Ivanov

Fapte mărețe și oameni obișnuiți

De când e lumea și pământul, omului îi place să vorbească despre isprăvile mărețe ale altora, fie că este vorba despre faptele înaintașilor, și aici putem lua drept punct de reper admirația față de neînfricatul Hercule, dacă e să gândim, cumva, în ordine cronologică, care a ucis leul din Nemeea, hidra din Lerna, a prins mistrețul de pe muntele Erymanthus și a săvârșit multe alte izbânzi însemnate pentru istoria antică; fie că este vorba despre personaje plăsmuite de un scriitor, și aici îl avem pe curajosul Robin Hood, eroul medieval care luptă contra nedreptății sociale, care este un alt fel de zeu al săracilor, un sprijin și o siguranță a zilei de mâine. El rămâne și astăzi un simbol al tendinței spre egalitate socială. Tendință utopică, evident, dar capabilă, totuși, să aline sufletele celor flămânzi, să aprindă o luminiță a speranței la capătul negru al rătăcirii în care orbecăiește societatea noastră. Pe lângă aceste două caractere, vorbim adesea despre veteranii războaielor când ne referim la modele de bărbăție. Le conferim varii manifestări de comemorare tuturor eroilor. Ei sunt, indubitabil, cei cărora le datorăm (cvasi)stabilitatea de care ne bucurăm astăzi. Tot lor trebuie să le zicem „mulțumesc” pentru cerul albastru pe care îl vedem zilnic, pentru liniște și pace. Iată trei, cele mai puternice, după mine, exemple de protagoniști ai faptelor mărețe. Există, desigur, mulți alții, rândul lor este foarte lung, or eu m-am raportat la aceste trei caractere, care fac parte din trei lumi diferite, pentru a arăta importanța faptelor memorabile raportate la scara largă a lumii.

Continuare

Dialog nocturn sau de ce întârzie Moș Ene

Maria Ivanov

Dialog nocturn sau de ce întârzie Moș Ene

Într-una din nopțile călduroase de primăvară (în sfârșit călduroase!) ale anului curent, când orologiul anunța că se face ora 1 AM, doi neuroni, înarmați cu un bol de floricele de porumb, erau încă antrenați într-o discuție care nu permitea gazdei să se avânte în minunatul și de o zi așteptatul, și mult doritul, și mult iubitul somn de frumusețe (demult întârziat), făcându-l martorul acestor conversații năucitoare...
- (Neuronul 1, melancolic, băgând o floricică în gură) Necunoscutul...
- (Neuronul 2, mirat, rugumând, la rându-i, o floricică) Necunoscutul?
- (Neuronul 1, curios) Ți-e frică de el? De necunoscut, de obscuritate, de noutate?
- (Neuronul 2, meditativ) Nu m-am gândit vreodată...

Continuare

 

Teatru

Prev Next

MELON sau CAPETE DE FEMEI

Marian Ilea

MELON sau CAPETE DE FEMEI

(piesă de teatru în două acte)

Decorul

Cârciuma „La Dudinski”: scaune, sticle de băutură pe mesele de tablă verzi, într-un colţ două mese lipite, cu farfurioare pline de fursecuri. E parastasul sculptorului în piatră Melon. Acţiunea se petrece către seară, când cei invitaţi, venind de la cimitir, intră în cârciumă. Se aşează. Se ridică. Povestesc despre răposat. Domnul Dudinski îmbrăcat în hainele de lucru e la barul din dreapta, va servi la mese. Ceilalţi îmbrăcaţi în costume. Irina (fosta iubită a sculptorului) îmbrăcată în fustă neagră, cămaşă neagră, pantofi negri şi sacou negru.

Continuare

CRUCIADA ELEVILOR

Roxana Galan

CRUCIADA ELEVILOR

PIESĂ ÎNTR-UN ACT ȘI TREI SCENE

PERSONAJE

 1. PAVEL-liderul
 2. PETRU- teologul
 3. ADAM -autorul
 4. EVA    - autoarea

 5. MARIA- viața-Fecioara Maria
 6. MAGDALENA- speranța
 7. ILEANA- îngerița
 8. PROFESOARA- diriginta clasei
 9. LUNA- imaginația
10. MARA- moartea
11. KLARA- ispita-șarpele

Continuare

Gustând din măr

Ana-Cristina Popescu

Gustând din măr

Piesă într-un act

 

Personajele: P1, P2, Litră și Zamă.

Decorul: O peșteră care inițial este confundată cu un tunel.

(Este semiîntuneric.)

P1: Ne-am rătăcit.

Continuare

 

Eseistică

Prev Next

Caterina de’ Medici, personalitate influentă din timpul războaielor religioase ale Franței

Ioana Matei

Caterina de’ Medici, personalitate influentă din timpul războaielor religioase ale Franței

Caterina de’ Medici a fost regină și soție a regelui Henric al II-lea al Franței. Caterina de’ Medici a fost una dintre cele mai influente personalități din timpul războaielor religioase dintre 1562 și 1598. De asemenea, trei fii ai săi au ajuns regi ai Franței, anume Francis al II-lea, Carol al IX-lea și Henric al III-lea.
Caterina de’ Medici a fost născută în Florența, Italia, la data de 13 aprilie 1519. Aceasta a fost educată de măicuțe în Florența și Roma.
Totodată, Caterina de’ Medici a fost fiica lui Lorenzo di Piero de’ Medici, duce de Urbino, și Madeleine de La Tour d’Auvergne, o prințesă înrudită cu mulți dintre nobilii francezi. Ambii părinți ai săi au murit la doar câteva săptămâni de la nașterea ei, astfel că Caterina de’ Medici a rămas orfană.

Continuare

Efectul de sinergie

N. Grigorie Lăcrița

Efectul de sinergie

Rezumat. Înțelegerea esenței „efectului de sinergie” este o problemă foarte importantă pentru fiecare persoană pentru ca, pe cât posibil, să-l aibă permanent în vedere spre aplicare, acolo unde este posibil, în scopul maximizării efectelor benefice. Fenomenul (1) de maximizare a efectelor pozitive și/sau (2) de minimalizare (de diminua, de reduce la minimum) a efectelor negative este explicat de ştiinţa numită „sinergetică”. Altfel spus, „ştiinţa sinergetică” este știința combinării, a cooperării, a interdependenţelor, a conexiunilor dintre componentele unui sistem în scopul  maximizării efectelor pozitive și/sau a minimalizării efectelor negative.

Cuvinte și expresii cheie: sinergie; efect de sinergie; combinări, cooperării, interdependenţe, conexiuni; componentele unui sistem etc.

Continuare

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Ioana Matei

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Lev Tolstoi este cel mai bine cunoscut pentru operele sale „Război și Pace” și „Anna Karenina”, considerate cele mai bune romane scrise vreodată.
Printre operele mai scurte ale lui Tolstoi se numără „Moartea lui Ivan Ilici” care este de obicei considerată printre cele mai bune exemple ale nuvelei.
În ultimele trei decenii din viață, Lev Tolstoi a câștigat renume mondial pentru ideile lui asupra religiei și moralității. Doctrina sa privind rezistența nonviolentă a avut o influență semnificativă asupra lui Mahatma Gandhi și numeroase alte personalități din secolul XX. Deși ideile religioase ale lui Tolstoi nu mai sunt cuvinte acum cu respectul de altădată, interesul cu privire la viața și personalitatea sa a crescut de-a lungul anilor.

Majoritatea cititorilor sunt de acord cu descrierea făcută de Matthew Arnold, poet englez din secolul XIX, că un roman de Tolstoi nu este o opera de artă și o bucată de viață. Autorul rus Isaak Babel a comentat că, dacă lumea ar putea scrie despre sine, ar scrie la fel ca Tolstoi.

Continuare