chGuvernul urmează să reglementeze modul în care se admite deplasarea persoanelor în afara localităţii de domiciliu, după expirarea stării de urgenţă.
Prin acest material se solicită Guvernului să adopte și măsura prin care să se acorde libertate deplină de mişcare a persoanelor care se deplasează:
1) de la o proprietate la alta, pe baza dovezii cu titlurile de proprietate și
2) de la o familie la alta, între familiile rude și afini până la gradul IV, respectiv: părinţii la și de la copii; părinţii la și de la nepoţi; fraţi/surori între ei. Dovada ar urma să se facă pe baza copiilor de pe documentele doveditoare, respectiv: cartea/buletinul de identitate, paşaport, certificat de naştere, certificat de căsătorie.


Măsura se justifică prin faptul că sunt milioane de persoane pentru care asemenea deplasări sunt strict necesare (în special pe perioada sezonului cald) raţionale, umane și benefice și pentru persoanele respective și pentru stat.
Spre exemplu, foarte multe persoane deţin câte o proprietate și în mediul rural, unde a) fie locuiesc în cea mai mare parte pe perioada sezonului cald, b) fie se deplasează frecvent.
Spre deosebire de cei care trebuie să stea în cutia de la bloc și pe perioada căldurilor toride de vară, factor cauzator de numeroase și grave consecinţe negative, cei care îşi petrec perioada de vară în mediul rural, unde îşi primesc frecvent nepoţii, copii, alte rude, prieteni etc., pe lângă faptul că sunt eliberaţi de aceşti factori nocivi, ducând o viaţă sănătoasă, obţin, din propria gospodărie, numeroase cantităţi de produse pentru alimentaţi raţională, a lor și a celorlalţi membrii ai familiei.
Și acestea sunt numai câteva dintre multele efecte benefice pe care le-ar genera adoptarea măsurilor propuse mai sus.