-răspunde scriitorul Ioan Romeo Roșiianu-

Ștefan Doru Dăncuș: Cum vă simțiți ca mare scriitor?

Ioan Romeo Roșiianu: Nu sunt deloc mare, cum zici tu. Din contră, sunt micuț tare acum, după o tăcere de 15 ani în critica literară și de 10 ani în poezie. E o stare deosebită, o redescoperire a lumii, de parcă aș vedea totul prin ochii unui copil.

Ștefan Doru Dăncuș: Căți bani câștigați din scris?

Ioan Romeo Roșiianu: Câștig din scris, dar ca ziarist, ca manager la publicațiile mele, “NecenzuratMM.ro” și “ȘtirileMM.ro”, nu ca scriitor. Mai mult chiar, din munca de realizator tv l-am intreținut mereu pe scriitor. Totuși, înainte de această pauza, da, carțile mele au fost editate și reeditate, ceea ce a însemnat și ceva bănuți, cât să îți ajungă să treci strada pentru a-ți permite o bere cu prietenii.

Ștefan Doru Dăncuș: Care este diferența între un scriitor din America și unul din România?

Ioan Romeo Roșiianu: Uriașă! Neavând o conștiință proprie, americanii, acești produși experimentali din încrucișarea tuturor neamurilor savurează orice. Așa se face că o carte despre te miri ce se vinde în sute de mii de exemplare, în timp ce pe la noi, care nu chiar am rupt gura lumii pe plan internațional cu literatura noastră există, totuși, anumite criterii și pretenții. Și dacă la asta mai adaugăm și ignoranța din zilele noastre, faptul că ăla cu vilă și mașina de lux are mai multă căutare decât unul cu minte, suflet și talent, am cam spus totul, Trăim o vreme improprie visurilor și poeziei spun eu, artei in general.

Ștefan Doru Dăncuș: Cine va învinge, internetul sau cartea tipărită?

Ioan Romeo Roșiianu: Până la urmă internetul va învinge. Cărțile vor fi ca piesele de muzeu. E ca-n viață, cei bătrâni lasă locul celor tineri.

Ștefan Doru Dăncuș: Cum vă legitimați ca scriitor în fața lui Dumnezeu?

Ioan Romeo Roșiianu: Ca unul dator vândut Lui! M-a împovărat cu daruri, pe care nu le-am pus în valoare, așa cum ar fi trebuit. Eu scriu cu aceeași ușurință poezie, proză, critică, teatru și consider că n-am dat totul din mine din cauza preocupărilor mai lumești.

Ștefan Doru Dăncuș: Continuați acest început: VREAU SĂ SPUN CĂ...,

Ioan Romeo Roșiianu: ..dacă mai trăiesc câțiva ani voi recupera mult din anii îndelungați de tăcere și inactivitate literară. Numai de la începutul anului și până acum am publicat o antologie de autor și un volum de critică literară. Am in curs de apariție încă unul de poezie și unul de critică și in stadii avansate de pregătire un altul e critică si trei de poezie, care vor apărea in ediții bilingve, adică româno – albaneză, româno – italiană si româno – germană.

Ștefan Doru Dăncuș: Autograf pentru revista “ Caiete Silvane”