nÎn această perioadă, în care boala numită COVID-19 amenință întreaga lume, miliarde de oameni de pe întreaga planetă au serioase nedumeriri cu privire la adoptarea uneia dintre cele două soluții pe care trebuie să o aleagă, respectiv să se vaccineze sau nu contra virusului SARS-CoV-2, care produce boala numită „COVID-19”.
Prin acest material nu se promovează una sau alta dintre cele două soluții, ci numai se prezintă nedumeririle firești cu care se confruntă fiecare om.
Aceasta deoarece vaccinarea este o problemă care priveşte sănătatea şi viaţa fiecărui om şi chiar şi a urmaşilor săi ca urmare a faptului că un asemenea vaccin ar putea interveni și în materialul genetic al celui injectat, modificând în mod nedorit zestrea genetică a acestuia.
În cazul unui vaccin contra COVID-19, cu grave efecte secundare negative, pot avea loc daune, defecte, mutații genetice ireversibile (genetic) şi ireparabile, care pot fi pentru tot restul vieţii și care se poate transmite şi la urmaşi.
În prezent nu se ştie dacă acest vaccin poate avea și efecte secundare, iar dacă da, care vor fi acestea, cât de mari vot fi.


Istoria ne oferă numeroase cazuri cu administrarea unor medicamente la care efectele au fost catastrofale, bine descrise în cartea „Mafia farmaceutică şi agroalimentară” de Louis de Brouwer.
Efectele secundare, în cazul în care ar fi, care ar putea să apară chiar şi peste zeci de ani, atât la cei vaccinați, cât şi la descendenţii acestora, ar putea să fie devastatoare pentru umanitate
Acestea sunt principalele nedumeriri pentru care se consideră, justificat, că, în cazul în care se aplică un vaccin contra COVID-19 cu grave neajunsuri, efectuarea unui asemenea vaccin  reprezintă o gravă crimă contra umanităţii.
Neîncrederea în efectuarea vaccinului este cauzată și de faptul că se consideră, inclusiv de numeroase elite ale lumii medicale, că enormele interese comerciale (care generează și puternice interese politice) sunt cele care stau la baza deciziilor de aplicare actualelor vaccinuri contra COVID-19.
Caracterul acestor decizii este agravant (crimă cu premeditare) în cazul în care se dispune obligativitatea vaccinării contra COVID-19 a întregii populaţii cu un vaccin asupra căruia decidenții de la nivel mondial (1) știu că nu există certitudine asupra efectele benefice ale acestuia şi (2) nu garantează că acesta nu va cauza grave efecte secundare.
Dar, chiar dacă ar avea loc o asemenea crimă împotriva umanităţii (constatată peste ani sau peste zeci de ani), şi în acest caz, ca şi în altele, vor exista „vinovaţi fără vină”.
Istoria oferă numeroase exemple de cazuri în care afacerile politice şi comerciale s-au făcut cu preţul sănătăţii şi al vieţii a milioane şi chiar a zeci de milioane de oameni, dar fără ca cei vinovaţi să fi fost traşi la răspundere.
Neîncrederea în efectuarea vaccinului în discuție mai este cauzată și de faptul că deciziile de vaccinare nu se iau de către specialiştii și de către guvernanții din fiecare țară, după studii temeinice și după o consultare a populaţiei sale, ci se hotărăsc de către decidenţii de la nivel european și, mult mai mult, de cei de la nivel mondial, care hotărăsc tot mai mult asupra destinelor multor popoare, şi nu totdeauna spre binele acestora.
Oamenii care nu s-au vaccinat ar fi de acord să fie vaccinați contra COVID-19, dar numai în condițiile în care studiile reale și cu o temeinică fundamentare științifică vor garanta (1) că sunt sigure efectele benefice ale vaccinului respectiv şi (2) că acest vaccin nu va cauza grave efecte secundare.
O altă nedumerire este cauzată și de politizarea, la nivel mondial, a vaccinării contra COVID-19 pentru a satisface interesele celor 2 – 3 giganți farmaceutici.
Nici piața cu vaccinurile contra COVID-19 nu este liberă, ci este dictată de decidenții de la nivel mondial, de interesele economice și politice ale acestora, politica acestora fiind făcută cu singurul scop de a stăpâni.
Într-un asemenea context, este foarte greu pentru onestul cetățean să mai înțeleagă și ce mai este cu acest COVID-19 și ce decizii să ia cu privire la vaccinarea sau nu contra acestuia.
Pentru circa 70% din populația României, care nu s-a vaccinat, nedumeririle pot fi exprimate, pe scurt, prin faptul că „Populația este tratată cu vaccinuri:
1) impuse de mai marii lumii,
2) despre care cei mai mulți medicii nu ştiu mai nimic,
3) cu scopul de a eradica pandemia COVID despre care ştiu şi mai puţin,
4) în oameni despre care nu ştiu nimic despre sănătatea lor.” (N. Grigorie Nicolae).