O antologie a prieteniei literare dintre scriitorii din Sibiu şi cei din Baia Mare,

unică până acum în România, a fost lansată vineri în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. "Prietenii literare Baia Mare - Sibiu", cum este intitulat volumul, a reieşit în urma prieteniei dintre doi promotori ai culturii, pentru a promova literatura şi pentru a le permite iubitorilor de literatură să cunoască cu adevărat scriitorii şi să îşi dea seama de valoarea acestora.

Scrieri în proză, versuri, teatru, eseuri, interviuri, tradiţii, critică literară şi parodii cuprind cele peste 300 de pagini ale cărţii. "Prietenii noştri din Baia Mare au avut iniţiativa de a alcătui o antologie a acestei prietenii literare începută cu noi. Am fost şi noi la Baia Mare şi am spus atunci că ne au ca exemplu în organizarea unor manifestări literare. Prietenia literară e un lucru extraordinar, dacă ştiţi cât de cât viaţa literară a ţării, veţi observa că scriitorii sunt cei mai dezbinaţi, sunt împărţiţi pe grupuri, grupuleţe. Ideea de prietenie literară e aproape inexistentă în zilele noastre. Ideea în sine a prieteniei literare este un lucru deosebit, colegii noştri din Baia-Mare au început prin cel mai modern mijloc de a promova literatura, un program care se numeşte <<eCreator>>, la care colaborează scriitori din toată ţara. Meritul de a-i strecura pe scriitorii sibieni în acest volum îi revine lui Valentin Leahu, prin revista <<Cenaclul de la Păltiniş>>. Astăzi se citeşte tot mai puţin, dacă noi nu ne citim unii pe alţii, e un rău extraordinar de mare", a conchis Silviu Guga.
La întâlnire au participat atât scriitori din Sibiu, cât şi din Baia Mare. Ioan Topârceanu, Valentin Leahu, Silviu Guga, Ovidiu Calborean, Nicolae Vălăreanu Sârbu, Ioan Radu Văcărescu, Lazăr Zăhan sunt cei care au fost prezenţi la lansare. "Prietenii literare Baia Mare - Sibiu" este realizată prin proiectul "eCreator", iniţiat de băimăreanul Ioan Romeo Roşianu. "Am venit la Sibiu cu un produs unicat, o premieră în România, este un început. Repede sau poate niciodată, o astfel de lucrare nu o să mai apară. De ce prietenii literare într-o lume de nonsens? Pentru că avem daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu şi avem obligaţia de a le pune în valoare. Am vrut să leg Baia Mare de centre importante culturale din ţară. Scriitorii au ajuns să scoată cărţi în tiraje conspirative. Acel tiraj nu le ajunge să se facă cunoscuţi nici pe scara lor de bloc, dar din Baia Mare la Sibiu şi invers. Vreau să îndrept nişte lucruri sau măcar să atrag atenţia asupra lor. Este nedrept ca scriitorii să nu fie cunoscuţi la justa lor valoare", a spus Ioan Romeo Roşianu. 
Scriitorii din Baia Mare vor avea următoarele întâlniri cu cei de la Cluj, Tg. Mureş, Satu Mare, Bistriţa şi Iaşi.