Cea mai importantă şi mai aşteptată sărbătoare a creştinilor, Crăciunul, este marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute.

Chiar dacă puţini le mai respectă, ele au, în continuare, farmecul lor.

Prima zi de Crăciun este, de departe, şi cea mai aşteptată. După numeroase pregătiri şi cumpărături, creştinii merg, pe 25 decembrie, la biserică, împreună cu familia, iar la întoarcerea acasă desfac cadourile de sub brad. Tot din prima zi, colindătorii încep să umble din casă în casă cu Steaua, până la Bobotează.
Iată câteva tradiţii pe care trebuie să le respecţi ca să îţi meargă bine

    Lasă lumânările aprinse în seara de Crăciun să se stingă singure

    Este bine ca prima persoană ce îţi intră în casă, în ziua de Crăciun, să fie un bărbat.

Dacă are şi părul închis la culoare, acesta va aduce noroc în casă. Se spune că dacă cea care îţi calcă prima dată pragul este femeie, va aduce ghinion.

    Se spune că rugăciunile din noaptea de Crăciun sunt ascultate şi nu rămân fără răspuns.

    Lasă uşa deschisă pe 24 sau pe 25 decembrie, pentru a alunga spiritele rele din casa ta.

    În Maramureş, sătenii ung grajdurile şi vitele cu usturoi, pentru a împiedica spiritele rele să ia laptele vacilor. Tot cu usturoi se ung si oamenii pe frunte, pe spate, pe coate şi pe genunchi, dar şi ferestrele casei.

    În dimineaţa de Crăciun, spală-te pe faţă cu apă limpede, din izvor sau fântână, în care ai pus o monedă de argint, pentru a fi curat ca argintul tot anul şi ferit de boli.

    În Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu. Se spune că această băutură este invenţia diavolului, care îşi bate joc de cel ce bea.

    În Bucovina se spune că nu e bine să ai, în preajma sărbătorilor de iarnă, lucruri împrumutate. În Moldova, nu se dă nimic din casă în ziua de Ajun, nici gunoiul nu se aruncă din casă şi nu se împrumută nimic.

Ce să nu faci de Crăciun, ca să îşi meargă bine

    Firimiturile de la primul colac sau cozonac de Crăciun nu se aruncă la gunoi, ci se împart la păsări și vite, ca sa fie ferite de boli;

    Farfuriile în care s-a mâncat de Crăciun nu se spală pâna a doua zi, când apa în care se spală se da la vite.

    Nu se mătură şi nu se scoate gunoiul afară din casă până a doua zi.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/traditii-mai-putin-cunoscute-de-craciun-ce-sa-faci-ca-sa-iti-mearga-bine-tot-anul-561906.html