- Sunteţi Consulul General al României în Hong Kong

şi Macao şi sigheteancă! O să avem ce povesti! Sigur cititorii site-ului sighet-online.ro vor dori să afle cât mai multe despre dvs.şi, în aceeaşi măsură, cât mai multe lucruri despre acea parte a lumii unde lucraţi acum. 

  1. Aţi absolvit Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei în 1996, secţia de matematică-informatică. Între 1996 şi 2000 aţi fost studenta facultăţii de Matematică – Informatică a Univesităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între 1999-2003, aţi urmat cursurile Institutului Naţional pentru Administratie şi Ştiinte Politice de la Bucureşti. Cum aţi reuşit să rezolvaţi problema distanţei dintre Bucureşti şi Cluj şi mai ales a timpului, în perioada 1999-2000, când aţi urmat ambele facultăţi?

 

Talida Goean: - Cu puțin efort și, uneori sacrificii, se poate. 

 

  1. Am găsit în autobiografia dvs. că aţi urmat şi cursuri la Insititutul Naţional de Cercetare şi dezvoltare în Turism, în 2006-2007. Cum aţi trecut de la matematică-informatică la ştiinţe politice, apoi turism? V-aţi dat seama că aceste facultăţi, adică cele legate de politică şi turism vi se potrivesc mai bine?

 

Talida Goean: Cursurile de “manager în turism” mi-au oferit o altă perspectivă de a interacționa cu oamenii. În ceea ce privește trecerea de la matematică/informatică la științele politice, vreau să vă spun că nu există o diferență atât de mare între cele două discipline. Matematica, respectiv logica, m-a ajutat să îmi însușesc mult mai repede noțiunile și principiile predate la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Apreciez că nu se exclud, ci mai degrabă se completează. Cel puțin așa a fost în cazul meu.

 

  1. Cum aţi ajuns să studiaţi la Hong Kong- „International Business Communications”- în 2009-2010? Cum aţi ajuns la o distanţă atât de mare de casă? V-a atras acea parte de lume, sau un joc al destinului să fi avut partea cea mai importantă în luarea deciziei de a alege Asia?

 

Talida Goean: După ce am parcurs mai multe etape profesionale, după cum știți primul meu job în afara granițelor țării a fost la Ambasada României din Republica Populară Chineză, ulterior fiind promovată la misiunea diplomatică a României din Hong Kong și Macao. Astfel că a venit de la sine și mi s-a părut o condiție de dezvoltare atât umană cât și profesională frecventarea cursurilor de comunicare internațională. Este important să cunoști cultura și obiceiurile poporului în cadrul căruia trăiești și îți desfășori activitatea. 

 

  1. Legat de preferinţa dvs. pentru Asia, cum şi când aţi învăţat limba chineză? Am citit în autobiografia pe care o aveţi pe site-uri, că știți şase limbi! Cunoaşteţi engleza, franceza, maghiara, chineza, germana… De unde această uşurinţa de a „aborda” limbi atât de diferite? 

 

Talida Goean: Mărturisesc că, în cazul meu, natura este “de vină”. De asemenea, lucrând în permanenţă într-un mediu în care eşti nevoit să interacţionezi cu persoane din toate colţurile lumii, eşti forţat să înveţi limbi străine. 

Chineza (mandarina) am studiat-o în perioada cand lucram la Beijing. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar chineza are cea mai simplă gramatică. Dificultatea constă în alegerea tonurilor potrivite. Pentru mine a fost o provocare. 

 

  1. Aţi ocupat diferite funcţii în China, apoi în Hong Kong, până la cel de Consul General. Dacă aveţi ceva care credeţi că ar trebui de ştiut de sigheteni, legat de etapele destinului dvs. diplomatic,  vă rog să ne spuneţi.

 

Talida Goean: Ce pot să vă spun este că pentru a ajunge aici, a fost nevoie de puțin noroc susținut de multă multă muncă și chiar sacrificii la nivel personal.  

 

  1. Acum intrăm în categoria întrebărilor legate despre zona geografică şi politică în care vă aflaţi, Hong Kong şi Macao, două oraşe-state aparţinând de fapt acum Chinei. Două oraşe-state diferite ca suprafaţă, ca număr de locuitori, ca dominaţie străină până de curând, poate ca nivel de trai. După părerea dvs., ce le aseamănă, ce le deosebeşte?

 

Talida Goean: Cultura chinezilor care trăiesc în Hong Kong, respectiv Macao, a fost influenţată de-a lungul anilor în care s-au aflat sub dominaţia Marii Britanii, respectiv a Portugaliei, de istoria şi obiceiurile acestor popoare. Dacă vreţi, inclusiv trăsăturile fizice au fost influenţate de popoarele sub dominaţia cărora s-au aflat. Astfel în Hong Kong, limbile oficiale sunt engleza şi cantoneza, iar în Macao sunt portugheza şi cantoneza. 

Ambele sunt regiuni administrativ speciale aparţinând R.P. Chineze, Hong Kong din 1997, iar Macao din 1999. Cu toate acestea, fiecare şi-a păstrat moneda proprie: dolarul Hong Kong, respectiv pataca din Macao. 

 

  1. Cât de uşor (sau de greu) v-a fost să vă adaptaţi la temperatura mult mai mare ca cea de-acasă, la umiditatea foarte ridicată?

 

Talida Goean: Cine a zis că m-am adaptat?!!! 

 

  1. Relaţiile diplomatice cu Taiwanul ale celor două oraşe-state există? Sau China se opune categoric?

 

Talida Goean: Statutul regiunilor administrativ speciale Hong Kong şi Macao presupune ca politica externă să fie comună cu cea a R.P. Chineze. 

 

  1. Cum v-aţi adaptat la gastronomia locală, la obiceiurile lor, la raporturile diplomatice cu localnicii? De ce mâncare de-a lor n-aţi putut nici măcar să vă apropiaţi, nu mai spun s-o gustaţi? 

 

Talida Goean: Recunosc că bucătăria asiatică m-a surprins în mod plăcut, chiar a devenit una din preferatele mele. Îmi plac mai degrabă mâncărurile dulci și nu cele picante. 

Din punct de vedere al gastronomiei, din fericire, Hong Kong-ul are cea mai mare varietate de bucătării: de la bucătăria mediteraneană, orientală, thailandeză până la cea americană, nelipsind, din păcate, mâncarea tip fast-food. Iar când mi se face dor de casă, în măsura în care timpul îmi permite, gătesc mâncarea mea preferată, sarmale „ca la mama acasă”. 

Cunoaşterea limbii şi culturii chineze mă ajută să interacţionez uşor cu localnicii.

 

  1. Aţi fost, sunt convins de asta, de multe ori în China. Comparând această uriaşa ţară cu cele două „fiice” mai mici ale ei, care sunt diferenţele cele mai evidente dintre ele? Ce le aseamănă?

 

Talida Goean: Aşa cum vă spuneam, ambele sunt regiuni cu statut special aparţinând R.P. Chineze, independente în politica de guvernare, cu excepţia politicii externe şi de apărare. 

 

  1. Chinezul de rând poate ajunge uşor în Hong Kong sau în Macao, atât ca turist, dar şi în căutarea unui loc de muncă?

 

Talida Goean: Spre deosebire de cetățenii români cărora le este permis accesul liber atât în Hong Kong cât şi în Macao pentru o perioadă de maxim 90 zile, cetățenii chinezi născuți în China continentală nu pot circula liber în Hong Kong sau Macao, fiindu-le necesar un permis emis de autoritățile din Hong Kong, respectiv Macao. Această măsură administrativă este determinată de densitatea mare pe metru pătrat a populației din Hong Kong. Gândiți-vă numai că pe o suprafață de numai 1.100 kilometru pătrat trăiesc 7 milioane de persoane, adică aproximativ 6.480 de oameni pe fiecare kilometru patrat.

De altfel, ca o curiozitate, Hong Kong-ul are cei mai multi oameni care locuiesc mai sus de etajul 14 din intreaga lume, fiind cea mai "verticală" metropolă de pe planetă, cu peste 1.300 zgârie-nori.

 

  1. Părinţii lui Bruce Lee sunt din Hong Kong. Se vede acest lucru ? Sunt statui, afişe cu el, cărţi despre viaţa marelui karateka, reviste, etc.? E intrat în folclorul localnicilor?

 

Talida Goean: Sigur. Bruce Lee este o mare personalitate a Hong Kong-ului. De altfel, și aici în Hong Kong există o alee a celebrităților locale, steaua lui Bruce Lee reprezentând o mare atracție pentru turiști. Autoritățile din Hong Kong i-au dedicat și o statuie care se găsește în Portul Victoria, pe Avenue of Stars. 

 

  1. Cu mâncarea românească aveţi ocazia să vă „întâlniţi” acolo?

 

Talida Goean: Din păcate, așa cum vă spuneam, nu pot savura mâncarea românească decât în intimitatea casei mele, neexistând restaurante cu specific românesc. Dar, mă străduiesc să gătesc cât mai des, pentru că, mărturisesc, îmi lipsește.

 

  1. Nu mai ştiu care este situaţia acum cu jocurile de noroc în China. A fost o perioadă când au fost interzise. În schimb, aceste jocuri au adus câştiguri substanţiale celor care vizitează oraşul-stat Macao. Care mai e situaţia acum? Tot din jocuri de noroc vin banii? 

 

Talida Goean: Macao, „Las Vegas-ul Asiei” reprezintă singurul loc aparţinând R.P. Chineză unde sunt permise jocurile de noroc. Datorită jocurilor de noroc, Macao a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, veniturile obţinute aici fiind substanţiale, ceea ce a determinat o creştere foarte mare a numărului de cazinouri, unde şi-au găsit loc de muncă chiar şi numeroşi cetăţeni români. 

 

  1. Am citit pe site-ul www.capital.ro că ”Cea mai mare companie de audit din China, ShineWing, avertizează că situaţia datoriilor administraţiilor regionale a scăpat de sub control  şi ar putea provoca o criză şi mai mare decât prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, anunţând că a renunţat să mai cumpere obligaţiuni ale autorităţilor locale, potrivit portalului economic Rbc.”  Ce părere aveţi despre o asemenea posibilitate? Poate fi realistă? 

 

Talida Goean: China este o super-economie, iar în măsura în care o astfel de criză s-ar produce sunt convinsă că autoritățile chineze sunt pregătite să minimizeze impactul acesteia, astfel încât populația să depășească mult mai ușor o astfel de situație. 

 

  1. Criza economică din Europa se simte şi acolo?

 

Talida Goean: Criza economică și-a făcut simțită prezența în toată lumea, dar pentru moment, o economie atât de dezvoltată ca cea a Hong Kong-ului nu pare a fi influențată. 

 

Intrebari Dani Godja:

  1. In urma cu mai multi ani, dupa o cariera solo, ati cantat alaturi de Norbi Kirsch in formatia de muzica dance Training People. Ce amintiri aveti din acea perioada? Mai cantati si acum? Povestiti-ne mai multe despre perioada dumneavoastra muzicala.

 

Talida Goean: Muzica este marea mea pasiune și îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă a adolescenței mele. Ca amintiri, pe lângă toate înregistrările pe care le păstrez cu drag, au rămas prietenii de atunci care-mi sunt și prietenii de acum.  

 

  1. Ce amintiri va mai leaga de Sighet? Care au fost profesorii „de suflet” din scoala sigheteana?

 

Talida Goean: Fiecare profesor m-a influențat în felul lui, pentru că înainte de a fi dascăli, erau persoane deosebite. 

 

  1. Finalul va apartine. Ce mesaj doriti sa transmiteti sighetenilor?

 

Talida Goean: Le mulțumesc că am avut ocazia să trăiesc printre ei și asta a contat. De câte ori pot, mă întorc cu mare drag la Sighet, pentru că acolo sunt persoanele pe care le iubesc cel mai mult, părinții mei.

 

 

Multumim mult. 

AUTOR: Horia Picu & Dani Godja