De mai bine de 500 de ani, în fiecare duminică din perioada de Advent (1-24 decembrie) se aprinde câte o lumânare.
Obiceiul a fost iniţiat de protestanţii din nordul Germaniei, iar mai târziu acesta a fost preluat şi de catolici, scrie Rador. Perioada de Advent începe cu patru duminici înaintea Crăciunului. Sunt zilele în care creştinii se pregătesc să sărbătorească sosirea Domnului. Iniţial aceasta era vremea în care se ţinea post şi era interzis dansul.


Astăzi, Adventul este o perioadă a spiritualităţii la creştini. Coroniţa de Advent apare exact în această perioadă şi nu doar în casele credincioşilor. Potrivit obiceiului, se aprinde în fiecare duminică câte o lumânare a coroniţei, până când, în ultima duminică de Advent, ard toate cele patru lumânări.

Există, însă, şi persoane care le aprind pe toate de la început. Forma actuală a coroniţei datează din 1833, an în care teologul protestant Johann Hinrich Wichern a înfiinţat un orfelinat în apropiere de Hamburg. Pentru a le face copiilor aşteptarea Crăciunului mai plăcută, teologul a fixat 4 lumânări mari şi 20 mici pe o roată de car, pe care le-a aprins apoi rând pe rând.

http://www.descopera.ro/dnews/16884703-cum-a-aparut-traditia-coronitei-de-craciun