Sarbatoarea Floriilor (numita si Ziua Florilor, Duminica Stalparilor sau a Vlastarilor) celebreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim, cand crestinii i-au asternut in cale ramuri de maslin. Fiind ultima duminica inainte de Pasti, marcheaza totodata si inceputul ultimei perioade din post: Saptamana Mare.

Salcia – copacul sfant

La slujba de Florii, credinciosii tin in mana crengi de salcie pe care apoi le vor duce acasa, la familiile lor. De ce tocmai salcia? Legenda spune ca salcia a fost binecuvantata de insusi Fecioara Maria dupa ce a ajutat-o sa treaca un rau. Plecata sa-l vada pe Mantuitorul ce era rastignit, Fecioara a intalnit o apa pe care nu avea cum s-o treaca. Salcia si-a intins ramurile si a ajutat-o sa-si continue drumul. De atunci, crengile de salcie sunt o parte importanta a ritualului de Florii, preotii sfintindu-le si impartindu-le crestinilor pentru a raspandi credinta Domnului. Salcia este primul copac ce infrunzeste si ultimul care isi leapada frunzele.



Originile pagane ale Floriilor

Denumirea sarbatorii provine de la zeita romana a florilor si a infloririi, Flora. Sarbatoarea in sine are origini pagane, si este de fapt adoptata de crestinism de la romani (la care se numea „Floralia”), care serbau primavara, vegetatia si fertilitatea printr-o astfel de zi. Oamenii isi faceau cununi de flori, impleteau coronite pentru impodobirea portilor si a usilor cu crengi de laur (ce simboliza eroismul) sau de dafin.

Superstitii de Florii

Sunt numeroasele superstitii ce au dainuit in timp pe teritoriul tarii noastre. Iata cateva dintre cele mai rezonante:

    Cine isi apala parul in ziua de Florii in apa nedescantata sau sfintita, va albi intocmai ca florile copacilor.
    Se spune ca cel ce inghite trei matisori sfintiti, nu va suferi de nicio boala de gat in tot restul anului.
    Asa cum va fi vremea de Florii, exact la fel va fi si de Pasti.
    Credinciosii care se impartasesc in dimineata de Florii isi pot pune o dorinta in timpul slujbei, iar dorinta se va implini.
    Pentru fetele tinere care isi asteapta ursitul, se spune ca busuiocul le va asigura sanatatea si frumusetea, trebuie doar ca la miezul noptii sa fiarba cateva fire de busuioc si sa foloseasca apa respectiva pentru a-si spala parul si chipul.
    Ramurile sfintite de salcie luate de la biserica se aduc acasa si se pun la icoane, sau deasupra usilor si ferestrelor pentru a ocroti familia de necazuri in tot restul anului.

Obiceiuri si traditii de Florii

Ziua de Florii marcheaza finalul perioadei Martisorului, astfel ca fetele care au purtat snurul alb-rosu la incheietura mainii, il pot da jos spre a-l lega de o crenguta a unui copac inflorit.

In unele parti ale tarii (de exemplu in cateva sate din Ialomita) exista obiceiul de a colinda in aceasta perioada. Copiii satului umbla cu crengutele sfintite de salcie, din casa in casa, pentru a imparti urari de sanatate, fericire si prosperitate tuturor membrilor comunitatii. Satenii fac coronite din crengute si le folosesc pentru a-si impodobi casele.

In ajunul sarbatorii este bine ca intreaga casa sa fie curata si aerisita. De asemenea, se scot la aerisit si hainele.

De Florii este dezlegare la peste, tocmai pentru a pregati credinciosii pentru o saptamana plina de durere, cea in care Fiul Domnului a fost rastignit. Gospodinele coc paini impletite pe care le orneaza cu cruci si le dau de pomana la saraci.