Ioan Romeo Rosiianu zambind 280Într-o vreme evident improprie visului și poeziei, în care centrul de greutate al existenței s-a mutat - de o vreme, o jumătate de vreme, ca-n Biblie – strict pe latura materială a ființării, a mai investi în Cuvânt, a-ți mai pune sufletul pe tavă pare un demers sinucigaș, unul menit realmente eșecului.
Traversăm zile grele pe această trecere pietonală ce duce nicăieri și niciunde, mașina de lux, vila pompoasă sau contul gras având mai mult magnetism decât nemuritoarea carte.
A invita pe cineva la lectură, a oferi o carte pare gest desuet pentru o gloată îndobitocită.
În atari condiții tentația renunțării e mare, însă liniștirea vine din faptul că puțini sunt cei aleși, că puțini sunt cei care au influențat cu adevărat mersul lumii, (pre)facerea acesteia.
Așadar, antologia „Înzăpezirea Cuvântului” este primul pas pe care-l facem în acest an pe același drum și cu aceeași consecvență, cu aceeași încredere oarbă într-un demers menit să-i întoarcă pe oameni la slovă, să le (re)amintească faptul că tentațiile tehnologice ale zilei sunt atât de captivante încât acaparează, astfel trăgând un serios semnal de alarmă asupra risipei existențiale.


Nimeni nu s-a format ca om până acum bavigând pe internet!
În schimb, studiul aplicat și aplecarea asupra paginii investite din plin cu valoarea Cuvântului a modelat și împlinit caractere și destine.
Ei bine, noua antologie odihnește-ntre coperți creațiile a 60 de poeți și încă 10 prozatori, o samă importantă de oameni care deja au tras tușe groase pe câmpia literelor, scriitori care-au amprentat un spațiu și un timp.
Bucuria mare vine din faptul că în continuare în jurul „eCreator” se strâng vocile risipite ale diasporei românești, fapt ce spune mult despre un moment al emulației, ca rezultat nemijlocit al unei munci de echipă.
Așadar, la vreme de bilanț ne (îm)bucură faptul că demersurile noastre au susținere și că rodul unei îndelungate perioade de muncă susținută și de risc asumat, de continuă investire-n suflet și-n simțiri - ca un înot împotriva cursului apei – nu încetează să se vadă.
Așa se face că „eCreator” a marcat debutul a peste 30 de scriitori numai între coperțile celor 13 antologii editate până acum.
Așa se întâmplă și-n prezenta realizare, așa se va întâmpla și-n celelalte, de ne va mai fi îngăduit acest fapt.
Cum este ușor de intuit, „Înzăpezirea Cuvântului” este o mai altfel de continuare a ceea ce am lansat anul trecut sub egida „Anotimpurile Cuvântului”, când am realizat patru antologii de seamă și cu vădit impact în lumea literară contemporană prin „Primăvara Cuvântului”, „Vara Cuvântului”, „Toamna Cuvântului” și „Iarna Cuvântului”.
Logic și ușor de intuir, vor urma „Desprimăvărarea Cuvântului”, „Învărarea Cuvântului” și „Întomnarea Cuvântului”.
Scopul clar al criticului din mine este acela de a-i vedea pe scriitorii contemporani cum reacționează la o temă sugerată - nu impusă! – o experiență inedită pe care-o filtrez prin poetul din mine, stăpânind întru totul mijloacele artistice care pot face diferența clară între amatorism și profesionism.
Am fost și încântat, m-am și întristat!
Am văzut și autori care-au plătit tribut formei sau temei, căutarea acesteia limitându-ne clar paleta imagistică, fapt care-a marcat nefericit demersul lor artistic.
Cei care-au coborât ștacheta valorii de dragul încadrării în anumite căprării au plătit deja tribut, ceilați o vor face și-n continuare.
Pentru că sita cerne!

cop 1 Inzapezirea