ecreator 280Bătrână, da’ bună!

      O mai văzui şi p-asta, după atâţia ani. Opt sute de locuri ocupate toate la o piesă de teatru. Ce-i drept, una memorabilă. Proaspătă şi azi, la vreo optzeci şi. „Gaiţele”, sigur. Alexandru Kiriţescu, autorul ei. Născut la Piteşti, chiar în Mărţişor. Un text adorabil, subiect interbelic. Viaţa de provincie a celor cu cheag. Fie tineret visând la Paris, fie mai bătrâni cu jocuri de cărţi şi vise de moarte. Atmosferă patriarhală, cu muzică de fanfară şi câte-un convoi funerar de privit, ca divertisment. Parfum de epocă nepieritor, întotdeauna atrăgător. Redat adecvat şi echilibrat de actori. Tineri şi vârstnici, un tot unitar. Între târgovişteni, frumoasa Ionescu Antonia. Nici că se poate mai nimerită ca Wanda. Din Capitală, binevenit, un careu de dive.

Florina Cercel, Virginia Rogin, Carmen Ionescu şi Carmen Tănase. Femei cu experienţă pe scena românească. Care-au arătat încă o dată, din plin, ce comori, resurse, valori a strâns teatrul nostru în decursu’ vremii…
      A fost o plăcere şi o bucurie spectacolul ăsta de la “Tony Bulandra”. Prilejuind (re)întâlnirea cu o comedie neaoşă nemuritoare. Da’ şi cu artişti pe măsură. Într-o regie cu final sugestiv conform cu zicala contemporană: morţii cu morţii, viii cu viile. Adică, petrecere la parastas. Să ne trăiască „Gaiţele”!