tp 280Trebuie să mărturisesc că  destul de greu m-am urnit să scriu, dar am gândit că fiind în mijlocul evenimentului, pipăindu-l, respirându-l, musai trebuie să îmi fac timp și să trec pe hârtie cele petrecute în aceste zile, întrucât au fost momente unice, cu multă încărcătură emoțională pozitivă.
Primesc în ziua de 28 mai 2019 din partea artistului plastic domnul Tudor Șerbănescu,  organizatorul evenimentului, pe o rețea de socializare, o invitație la o expoziție de pictură a artistului plastic rus - Alexander Belugin la care răspund cu mulțumire și bucurie că voi face tot posibilul să ajung. Ceva mai târziu, în aceeași zi, mă întreabă domnia sa dacă pot să particip la Tabăra Internațională de pictură în aer liber de la Nenciulești Ediția a II-a, eveniment organizat tot de dumnealui împreună cu Centro Pro Arte Contemporane Alexandria și Primăria Nenciulești.
Văzusem afișul. Am răspuns scurt, fără să respir și fără să ma gândesc: DA, și bine am făcut!


Se întâmplă minuni și ele sunt printre noi! Nu ne văzusem niciodată în realitate, și domnul Șerbănescu a avut bunăvoință, mi-a acordat încrederea și șansa de a mă introduce în tabară. Acesta este miracolul care a continuat și în următoarele zile în care am cunoscut alte miracole de oameni cu care am legat prietenii.
 Tabăra s-a desfășurat la Căminul Cultural din comuna Nenciulești,  deschiderea a avut loc  în data de 29 mai 2019. Am ajuns  după prezentarea artiștilor, dar am prins un spectacol de deschidere  pe cinste, cu cântece și dansuri populare românești, încheiat cu dansul  specific românesc Călușul, care ne-a fascinat pe toți. Mi-a mai spus domnul Șerbănescu, când mi-a făcut invitația: ”să mă tragi de mânecă, să-mi spui: eu  sunt Hara!” Nu a fost nevoie, ajunsă la Căminul Cultural, înainte de a vedea magnificul spectacol  al Călușarilor, l-am zărit și l-am recunoscut, dar nu după poza de profil, ci mai degrabă după chipul său ce-mi amintea de chipul statuilor de nobili daci de pe edificiile din Forumul Roman din Roma sau din muzeele europene.
A urmat introducerea cu artiștii plastici veniți din alte țări și din Romania: SVETLANA ELANTSEVA-Anglia, MARGARITA IVANOVA-Bulgaria, GABRIELE SMOLARZ-Germania, ALEXANDR OSIPOV-Germania, LAURA CULCEA-Romania, KERERKEȘ RAREȘ- Romania, TUDOR ȘERBĂNESCU-România, SVETLANA SOLO-Rusia, KORKUT TIRYAKI-Turcia. Artiștii au fost cazați în comună, la oamenii din sat gospodari și binevoitori, minunați dealtfel.
ALEXANDR BELLUGIN-Rusia și GIANCARLO FORTI-Italia nu au putut veni. Expoziția artistului rus Alexander Belugin din 30 mai 2019 s-a desfășurat totuși în sala Centrului Cultural pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleroman, în semn de respect pentru acesta și pentru invitați, cu lucrări ale artistului tipărite prin grija domnului Șerbănescu. A urmat apoi un mic tur al orașului Alexandria, prilej cu care au vizitat Catedrala Sf. Alexandru, lăcaș pictat sub îndrumarea pictorului Ștefan Luchian, unele picturi fiind realizate de însuși Luchian.
Ziua de 31 mai, artiștii foarte conștiincioși și dăruiți au pornit lucrul în forță și cu entuziasm. Tema lucrărilor aleasă de curatorul taberei: liberă. Am ajuns mai târziu, după ora 14, artiștii lucrau  în liniște și cu lejeritate, într-o atmosferă caldă,  plăcută, nemaitrăită de mine până atunci, în care am simțit că mă regăsesc întru totul. Eram emoționată și ușor stângace, era prima tabără de pictură la care participam, nu știam ce voi lucra și îmi era chiar teamă că nu voi fi gata cu lucrările la vreme.  Am început și eu lucrul. Curând senzația de teamă a dispărut pe măsură ce lucram, mai ales că interacționam cu artiștii, oameni calzi, cu suflet bun care mă încurajau și îmi dădeau starea de calm necesară. S-a discutat despre pictură, poezie, am vizualizat fotografii cu alte lucrări și expoziții individuale. Am discutat despre diferite tehnici de picture, am schimbat impresii. A fost, după părerea mea, o experiență de neuitat din care am  învățat multe despre pictură. O mână de oameni, diferiți la chip, obiceiuri și grai, cu stiluri diferite, dar animați de un limbaj comun - arta, stârniți de doi oameni cu sufletul  înflăcărat, promotori și susținători  ai artei, domnii Tudor Șerbănescu și Gheorghe Ivașcu.
    Sâmbătă, de 1 iunie a fost o zi de pictură în aer liber la fântâna arteziană din centrul Alexandriei care a avut protagoniști pe Rareș Kerekeș și copii din oraș care s-au alăturat în mod spontan. S-a continuat lucrul în tabără. Duminică și luni de asemenea, au fost  zile pline de lucru, în care ne-am  finalizat lucrările și au pictat artiștii unii pentru alții în semn de amintire, fiecare câte o părticică din pânza împărțită în mai multe cadre. Tot luni artiștii au fost vizitați de un grup de copii de la Atelierul de Dezvoltare a Personalității și Creativității.
Marți seara după o vizită în timpul zilei la Muzeul Județean Teleorman și la Biblioteca Județeană Marin Preda, domnul Șerbănescu împreună cu domnul primar Gheorghe  Ivașcu ne-a adunat pe toți în Căminul Cultural unde au fost expuse lucrările artiștilor la final de tabără.
Au fost acordate diplome gazdelor artiștilor s-au făcut fotografii, iar seara a continuat cu o cină festivă acompaniată de muzică la acordeon, unii dintre artiști fredonând cântece dragi din țările lor. Într-un târziu, deja simțeam nostalgia sfârșitului de tabără.
Miercuri, 5 iunie a avut loc în foaierul Primăriei Alexandria deschiderea expoziție lucrărilor realizate în tabără. O expoziție cu lucrări diverse, având în vedere tema liberă, dar în același timp consistenă și echilibrată.
Au fost expuse toate lucrările, artiștii au primit diplome și suveniruri din partea organizatorilor taberei s-au ținut cuvântări despre tabără și s-a exprimat dorința de a continua acest demers cultural, care unește artiști din toată Europa și poate în curând din întreaga lume. Tabăra s-a încheiat cu un prânz de bun rămas.
Expoziția lucrărilor tabereri de pictură va avea o nouă deschidere, în data de 25 iulie 2019, la Muzeul Județean Teleorman, unde vor fi expuse timp de o lună, începând cu data de 20 iulie 2019, sens în care, vă așteptăm cu drag să le vedeți!
Felicitări, mulțumiri și succes tututor! Mulțumiri doamnei Svetlana Elantseva pentru cuvintele calde de încurajare și doamnei Gabriele Smolarz care mi-a acordat corectura pe tot timpul taberei la limba engleză (inclusiv la o poezie), mulțumiri  speciale domnului Tudor Șerbănescu pentru imensa bucurie datorată  invitației de a participa în tabără, pentru încurajări și susținere! La bună vedere!