ldSau pe româneşte, despre şefie. E greu sǎ fii şef…Ştiţi cǎ toţi şefii au fost odatǎ oameni? Da...
Vǎ daţi seama cǎ nu le-a fost uşor sǎ ia forma pe care o au acum. Au urcat panta abruptǎ a afirmǎrii, ca oricare, înlǎturându-i pe cei care erau cu o treaptǎ mai sus prin luptǎ dreaptǎ, ghidându-se dupǎ principii nobile: „scopul scuzǎ mijloacele” şi „în dragoste sau rǎzboi totul e permis”.
La rândul lor, au înghiţit muuuultǎ…umilinţǎ. Spaţiul de stocare este insuficient, aşa cǎ umilinţa trebuie datǎ mai departe. Pentru asta, orice şef mai mic are sclavii sǎi, cǎ la sefu’ ǎl mare nu poate sǎ o returneze. Perioada de ucenicie pentru un viitor şef e un coşmar care lasǎ urme adânci.
Ca sǎ termine mai repede cu etapa asta, viitorul şef are douǎ variante: una mai pe motivare pozitivǎ, adicǎ sǎ se roage sǎ îl avanseze pe superiorul sǎu, ca sǎ îi ia locul grabnic şi alta mai neaoşǎ, adicǎ sǎ-l blesteme pe dictator sistematic, pânǎ se prinde şi pǎţeşte ǎla ceva nasol sau, doamne-ajutǎ, crapǎ de-a binelea şi elibereazǎ scaunul.


Odatǎ înfaptuitǎ minunea, oricare ar fi ea, noul şef se înscǎuneazǎ. De acolo începe domnia sa. O perioadǎ se poartǎ bine cu toatǎ lumea, ca şi cum ǎia ar fi proşti şi nu şi-ar aminti cǎ acum o sǎptǎmânǎ era o javrǎ frustratǎ. Apoi începe sǎ îşi dea arama pe faţǎ şi sǎ returneze înzecit umilinţa încasatǎ. Plecatǎ de la el va ustura mai rǎu şi va fi mai toxicǎ, doar a ţinut-o mult la fezandat şi a fermentat.
Dacǎ eşti cumva şef nou, e normal sǎ vrei sǎ rǎmâi în scaun pânǎ la pensie şi sǎ faci orice pentru ca visul tǎu frumos sǎ devinǎ realitate. Nu e imposibil, trebuie doar sǎ respecţi un scurt set de reguli moderne, ca sǎ fii un leader adevǎrat pânǎ la capǎt.
    1. Un adevǎrat leader trebuie sǎ îşi urmeze, neabǎtut, calea.
E clar? Nu lǎsa pe nimeni sǎ îţi stea în ea, în cale. Foloseşte orice mijloace pentru a-i reduce la tǎcere pe cei ce te încurcǎ, la nevoie dǎ-le cucutǎ, sau plǎteşte nişte baieţi sǎ îi facǎ sǎ disparǎ fǎrǎ urme.
    2. Leaderul croieşte o cǎrare în junglǎ, pentru ca restul grupului sǎ aibǎ drumul lin.
Care va sǎ zicǎ grupul, adicǎ turma, trebuie sǎ te urmeze, orbeşte, prin junglǎ, fǎrǎ sǎ te întrebe de ce o iei pe acolo sau sǎ îţi conteste decizia cretinǎ de a-i afunda pe toţi în hǎţiş. Ca sǎ nu ai surprize, înconjoarǎ-te de oameni fǎrǎ iniţiativǎ, oameni mai slab pregǎtiţi ca tine, sau, de ce nu?,  proşti de-a binelea!
    3. Leaderul cunoaşte toate subtilitǎţile jocului, deci are cel mai corect şi avizat punct de vedere.
Nu lǎsa pe nimeni sǎ câştige o disputǎ cu tine. Dacǎ ai respectat regula anterioarǎ şi te-ai înconjurat deja de proşti, sunt şanse mici sǎ te contrazicǎ vreunul. Totuşi, dacǎ observi cea mai micǎ tendinţǎ, eliminǎ-l pe îndrǎzneţ înainte sǎ deschidǎ pliscul.
    4. Leaderul e un om puternic.
Eradicheazǎ orice sentiment sau urmǎ de umanitate, la nevoie apucǎ-te de un sport sângeros, cum ar fi vânǎtoarea.
    5. Leaderul creeazǎ o viziune comunǎ de viitor şi îi face pe toţi sǎ creadǎ în ea.
Cea mai potrivitǎ e aceea în care tu vei fi mereu şef şi ei mereu sclavi.
    6. Leaderul ii motiveazǎ şi inspirǎ pe cei din jur.
Adicǎ lasǎ-i sǎ mai facǎ un ciubuc, sǎ mai tragǎ din bani, sǎ mai chiuleascǎ, sǎ se simtǎ şi ei şmecheri. Şi fǎ-i sǎ te admire, cǎ ai fost descurcǎreţ şi ai ştiut cum sǎ te caţeri în vârf. Pe de altǎ parte, taie-le aripile, sǎ nu cumva sǎ creadǎ cǎ e posibil sǎ facǎ şi ei la fel.
    7. Leaderul este iubit de colectiv.
Fǎ-i sǎ te iubeascǎ. Şi dacǎ nu vor, forteazǎ-i prin şantaj. Obligǎ-i sǎ îţi facǎ zilnic declaraţii şi sǎ îţi înalţe osanale. Nimeni nu e şef destul pânǎ nu e şi fudul.
    8. Leaderul este ferm.
Condu cu mânǎ de fier. Nu conteazǎ în ce direcţie. Poţi sǎ duci afacerea la groapǎ, legea falimentului oricum apǎrǎ interesele escrocilor, nu ale slugilor, aşa cǎ nu vei avea probleme. Important e sǎ conduci doar tu, sǎ nu accepţi sugestii, sǎ fii veşnic singurul care ţine cârma cu degetele încleştate.
    9. Leaderul e un tip jovial.
Adoptǎ o atitudine relaxatǎ cu subalternii. Adicǎ stai în vacanţǎ cât mai mult şi lasǎ proştii sǎ munceascǎ. Desigur, urmându-ţi, supuşi, indicaţiile.
    10. Leaderul pune interesele celorlalţi înaintea intereselor proprii.
Asta e o regulǎ de rahat. Vezi cum faci sǎ nu afle fraierii de ea!

Succes!!!!