doctor ciumaAcești doctori sunt unele dintre cele mai cunoscute personaje din Europa medievală.
Atunci când ne gândim la Europa Medievală și în special la Moartea Neagră doctorii de ciumă sunt unele dintre imaginile pe care le putem asocia cu acestea. În  mod obișnuit aceștia sunt reprezentați în costume lungi și purtând acele măști neobișnuite cu cioc.
În mod surprinzător, existența acestor costume în timpul Morții Negre se dovedește a fi un mit, istorici explică faptul că costumele purtate de către medici care să includă aceste măști cu cioc au apărut în secolele XVII-XVIII. În mod clar, cei care au acordat îngrijiri medicale celor care au suferit de ciumă nu purtau astfel de costume, notează Live Science.

 


Primele dovezi ale existenței costumelor de doctori de ciumă

Michel Tibayrenc explică în cartea Encyclopedia of Infectious Diseases că aceste costume cu cioc au fost menționate pentru prima dată apare la mijlocul secolului XVII-lea. Atunci Charles de Lorme, medic al curții regelui Ludovic XII, nota că în timpul ciumei din 1619 și-a creat un costum din piele care includea cizme, pantaloni scurți, o haină lungă, pălărie și mănuși. Cel mai probabil acest doctor lua în calcul posibilitatea ca interacțiunea directă cu pacienții să se dovedească periculoasă.

„Piesa de rezistență” a acestui costum era reprezentată de către masca cu lentile din cristal și un cioc lung, aproximativ 15 centimetri. Acest cioc era umplut cu ierburi sau cu parfum, deși acum această metodă ni s-ar părea absurdă în contextul științei medicale medievale aceasta era o decizie bine fundamentată. Astfel, aromele emise de către conținutul ciocului au rolul de a opri „miasma” bolilor, considerată o modalitate de transmitere a bolilor.

Doctorul din Roma

În 1656 apar două dintre cele mai cunoscute și influente reprezentări ale medicilor de ciumă, acestea fiind realizate de către Gerhart Altzenbach și Paulus Fürst. Cel de-al doilea și-a bazat caricatura pe munca primului, dar, în mod neașteptat a influențat toate reprezentările ulterioare ale acestor medici.


Fürst era de părere că doctorii de ciumă nu oferă îngrijiri medicale adecvate pacienților și că iau bani de la cei pe moarte și de la cei deja morți. El a adăugat o serie de elemente care sunt definitorii pentru modul în care ne imaginăm azi aceste personaje: mănușile care seamănă cu niște gheare și bastonul cu aripi de liliac și clepsidra.

Caricatura lui Fürst a stat la baza unui nou personaj în teatrul italian: „Medico della Peste”, costum acestuia a devenit rapid unul dintre cele mai populare în cadrul Carnavalului de la Veneția. Unii istorici argumentează faptul că există posibilitatea ca în realitate lucrurile să fi stat invers. Astfel, dintr-un personaj comic, doctorul de ciumă să fi reprezentat o sursă de inspirație pentru cei care acordau îngrijiri medicale în secolele XVII-XVIII-lea.

Cine erau medicii de ciumă?

De-a lungul timpului echipamentul de protecție folosit în timpul epidemiilor de ciumă s-a schimbat, în funcție de pregătire celui care acorda îngrijirile medicale, dar și de materialele disponibile. În ceea ce privește măsurile de prevenție și îngrijirile medicale din timpul ciumelor acestea erau oferite de o gamă largă de profesioniști ai vremii: medici pregătiți în universități, chirurgi, barbieri, ierbaliști și preoți.

Adevărul este eforturile acestora erau limitate, totuși, trebuie recunoscute eforturile pe care aceștia le depuneau în ceea ce privește prevenția și recunoașterea simptomelor asociate ciumei. În plus, date fiind condițiile de viață și nivelul cunoștințelor medicale pe care aceștia le aveau chiar dacă nu ofereau un tratament propriu-zis aceștia reușeau să ofere speranță unor oameni care trăiau într-o lume plină de incertitudini.

https://www.descopera.ro/cultura/19361671-miturile-si-istoria-din-spatele-doctorilor-de-ciuma