fd cop1Provenind de pe legendarele meleaguri ale Maramureșului, tânărul (dacă fotografia de pe copertă reproduce imaginea lui actuală) aspirant la gloria literară, FLORIN DRAGOMIR, nu se sfiește în a deveni purtătorul de cuvânt al celor care, prin cântec, cuvânt, tradiții și obiceiuri, păstrează nealterat și duc mai departe sentimentul profund de apartenență la neamul românesc, la limba română, așa cum o face în volumul său de debut, (Is)pășiri ușoare peste sat (2021), publicat la, nici nu se putea mai nimerit, Editura „eCreator” din Baia Mare, al cărei director de origine teleormăneană, Ioan Romeo Roșiianu, promovează cu mult curaj poezia și pe creatorii tineri ai acesteia.
    Pentru tânărul care își înmoaie pana în călimara abia desfăcută a liricii, satul a fost și a rămas un axis mundi, cercetându-l prin „ispășiri ușoare” pentru a-i descoperi frumusețile - morale, spirituale și naturale deopotrivă -, dar și prin „pășiri”, la fel de „ușoare” pentru a nu-i tulbura liniștea și înțelegerea ce domnesc de veacuri în vetrele celor pentru care limba română și credința i-au unit în timp de pace sau în vremuri de restriște, deși nu i-ar strica nici niște „pășiri ușoare” peste locul său de baștină tinzând spre un mod superior de a-și trăi viața, chiar dacă este adânc ancorat în realitățile vieții rurale greu de părăsit.

Florile Iubirii Inflorite Doina Pana ChiraPe profesoara Doina Pană Chira am impresia că o știu de-o viață deși ne-am intersectat fizic doar de vreo trei ori în cadrul generosului proiect ”Prietenii literare” la Baia Mare, organizat de Ioan Romeo Roșiianu. Fire blândă, amabilă, educată, Doina Pană Chira  întrunește toate atuurile unei persoane agreabile, cu care dorești să conversezi continuu și o poți considera colega ta, prietena ta și, de ce nu, mama ta.
Doina Pană Chira s-a născut în Târgu-Mureș, a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filologie din Sibiu, după absolvire a funcționat ca profesor de istorie-geografie la mai multe școli din județul Mureș iar începând cu anul 1980 a ocupat funcția de bibliotecar principal la Biblioteca Municipală din Târnăveni. În 1990 obține, în urma unui concurs greu, postul de bibliotecar la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, instituția de unde se și pensionează.
Deși scrie poezie din perioada liceului și a facultății, debutează mult mai târziu, ”naș literar” fiindu-i, ca la mulți alții,  editorul și criticul literar Ioan Romeo Roșiianu și editura ”eCreator„ Baia Mare, cu volumul ”Furt de iubire”, în 2019, bine primit de cititori și critica literară.

Coperta 1 4 finalO nouă carte la editura eCreator din Baia Mare la colecția Debut.
Volumul de poezii „(IS) Pășiri ușoare peste sat” semnat de Florin Dragomir, surprinde prin tematica pe care o abordează cu încredere și speranță.
Din păcate se aude și se simte cum încet se pierd în vânt vorbele lui Lucian Blaga „veșnicia s-a născut la sat”.
O versificare simplă, plină de fior, de sinceritate, care transmite un mesaj idilic din partea unui autor care iubește satul și viața ce se petrece în jurul unui peisaj rural și care construiește un zid de apărare, format din cuvinte, împotriva pierderii identității satului românesc.
Când vorbește despre iubită ne propune o călătorie inițiatică prin pădure, prin munți și prin lunci și prin asta ne-arată că mai există printre noi oameni care trăiesc o legătură directă cu natura, iar iubirea se încadrează în acest spațiu mitic, reprezentând o cărămidă esențială pentru a consolida legătura dintre om și tot ce ne înconjoară, demonstrând că facem parte dintr-o lume concepută de Dumnezeu.

fd cop1      despre (IS)PĂȘIRI UȘOARE PESTE SAT de FLORIN DRAGOMIR

    Ispăṣirea emoţiei prin paṣii făcuţi pe drumul spre literatură în general ṣi poezie în mod special se face la Florin Dragomir cu timiditatea începătorului.
    Este lăudabilă strădania poetului de a se sustrage din rutina zilnică a trăitorului la sat (unde fiecare pas este purtătorul unei ṣovăieli pe care trebuie să ṣi-o înfrȃngă fiindcă este generată de o culpă care ţine de păcatul originar ṣi pe care numai prin bună-cuviinţă ṣi bună purtare poate fi ispăṣit, mȃntuit) care încearcă să-ṣi expliciteze emoţiile cu instrumentele poeziei.
    Fiind la început de drum îl sfătuim să-ṣi mărească substanţial bagajul lecturilor ṣi să-ṣi antreneze exprimarea poetică prin cȃntec spre a-ṣi cizela meṣteṣugul poeziei.
    Aṣa cum nu există zonă geografică care să n-aibă eroi de baladă (puternic ancoraţi în mentalul colectiv) aṣa ṣi zona Maramureṣului (ṣi mai ales Țara Lăpuṣului) n-ar putea fi completă fără legenda lui Pintea viteazul (iar toponimiile din această zonă sunt mărturii ale trecerii ṣi popasurilor făcute de Pintea ṣi ortacii săi: izvorul Pintii, casa lui Pintea, vȃrfu’ Pintii, piatra Pintii,etc.).

Coperta 1 4 finalMotto: ” Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremuri şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş la casa părinţilor mei, în satul Humuleşti, din târg drept peste apa Neamnţului”. Ion Creangă
Florin Dragomir m-a surprins plăcut de la prima întâlnire a noastră, față în față cum se spune, fiindcă apreciază foarte mult scriitorii, poeți în special. Fire sensibilă, emotiv, Florin Dragomir compune versuri, în stil popular, fiindcă iubește viața la țară iar pentru el Șișeștiul natal nu este numai locul unde a trait ”Leul de la Șișești” Vasile Lucaciu ci și Raiul lui, universal său pe pământ.
Foarte activ pe rețelele de socializare, încurajat de prieteni, de familie, a avut parte de întâlniri importante cu poeți și editori care au pus umărul, la propriu, la tipărirea volumului său de debut. De altfel, mai deunezi, Florin Dragomir afirma: ”Încă nu am debutat într-un volum, sper să fac acest lucru cât mai curând, dar trebuie să fiu pregătit din acest punct de vedere. Mi-am postat, deocamdată, poeziile, pe rețelele de socializare, așa cum se obișnuiește.