Recent a apărut la Editura Amanda Edit din București, în colaborare cu Uniunea Culturală a Albanezilor din România, interesanta lucrare metodică a învățătorilor Ana și Gelu Dragoș: Valențe pedagogice în activități ecologice.

            Dascăli cu experiență îndelungată, propun o abordare didactică a ocrotirii mediului înconjurător, conștientizând necesitatea păstrării unui mediu natural cât mai curat pentru buna noastră sănătate. Efortul de a conștientiza acest aspect social nu e ușor, dar citind cele 106 pagini ale cărții, cititorul poate lesne observa că, prin îmbinarea metodelor școlare și extrașcolare de instruire, un învățător pasionat de meserie poate insufla copiilor, chiar și la vârste fragede, dragostea pentru natură și imboldul de a o îngriji.

DUMITRA NEGRUŞA – “FRUCTUL ANCESTRAL”, ED.CASA OMNIA CARTEXIM – BUCURESTI,1996

       O mai veche vorba bătrânească spune că ”perseverenţa e mama succesului”. Aşa este! Numai că, cu şi mai multă vreme în urmă, parcă intuind o posibilă răstălmăcire a sensurilor acestei definitii latinii au atras atenţia asupra perseverării în “greşeală”. Dacă pentru mulţi lucrurile sunt clare, pentru Dimitra Negruşa, pot s-o spun cu mâna pe inimă şi cu majuscule în acelaşi timp, nu e nimic clar.

Ei i-a intrat în cap, s-au i-a bagat cineva în cap acest lucru, că e poeta şi gata! Orice i s-ar mai spune, nimic n-o face să renunţe.

VALENTIN IACOB – “PETROGRADUL INTR-UN PAHAR CU SAMPANIE”, ED.INTERGRAL, 1996

       Volumul cu care a debutat Valentin Iacob, Petrogradul intr-un pahar cu sampanie (Ed.integral, 1996) cuprinde “vaietul” pe care poetul si-l smulge, numai pentru ca lucreaza in sfera cuvantului “sugrumat cu emotii”, cu ambitie, cu incapatanare. Ca orice tanar poet (si) Valentin Iacob se lasa tentat de marile probleme ale omenirii si, implicit, ale poeziei. Marcat de puterea cuvantului, poetul isi reduce - pe alocuri – vocabularul pentru a avea la indemana numai bisturiul necesar disecarii ideilor.

Volumul intitulat “Vreascuri de iubire,” semnat de Iftenie Cioriciu pe care am fost invitată să-l prezint iubitorilor de poezie este cartea de debut a unui alt temerar purtător de ghiocei în păr ce se încumetă să iasă din anonimat. Volumul oferă o lectură ușoară, relaxantă, pe alocuri provocatoare. Cred că aceste poezii au fost scrise cu multi ani în urmă. Se simte în ele tumultul tinereții! Poetul nu se face poet nici la 15 ani , nici la 35 și nici la 5o doar pentru că și-a propus să compună versuri. Poetul se naște poet!

Versurile acestui volum sunt pătrunse de o profundă și autentică simțire. Ele dezvăluie sensibilitatea, senzualitatea dar și masculinitatea unui moldovean neaoș din satul Sărățeni adus pe lume și crescut cu multă dragoste de către Maria și Teodor Cioriciu, anume parcă pentru iubire și pentru poezie.

PAUL GRIGORIU

„Anatomia unei străzi”

     Ca un vechi om de radio ce este, Paul Grigoriu, cel care în mai toate zilele ne încântă auzul cu vocea sa suavă, acidă și ironică în același timp, simțul realității i s-a dezvoltat foarte mult. Concluzia nu este deprinsă numai din audierea emisiunilor pe care le face ci și din lecturarea cărții sale de debut, „Anatomia unei străzi”, apărută sub auspiciile Casei Editoriale ODEON, în anul de grație de-acum pentru dânsul, 1992. De același ochi treaz, de aceeași compasiune pentru delicatele situații pe care le înlesnește viețuirea-ntr-o lume subjugată banului, vorbește în cartea sa Paul Grigoriu