Dacă ar fi să pun câteva cărți de critică literară într-o capsulă a timpului, cu siguranță le-aș alege şi pe cele ale domnului profesor și critic literar Valentin Lupea, căci în ele se regăsesc nu doar analize profunde, ci și o căldură și o sensibilitate aparte, ce vorbesc peste ani despre bogăția și esența literaturii.
,,Axiologii critice”, volum publicat in 2024 la editura eCreator din Baia Mare este o abordare metodică a evaluării valorilor și principiilor morale, estetice sau filozofice prezente în operele analizate. În acest context, fiecare operă a fost examinată pentru conținutul său literar, pentru sistemele de valori oglindite și pentru modul în care autorii le contestă, le reafirmă sau le pun în discuție.
Axiologia, fiind studiul valorilor, se concentrează pe explorarea elementelor centrale ale unei opere literare care relevă ce este considerat important din punct de vedere moral, etic, estetic sau social. Din perspectiva unei analize literare a 33 de opere, titlul volumului indică o analiză a felului în care valorile universale, cum ar fi adevărul, dreptatea, iubirea, libertatea sau frumusețea, sunt abordate și exprimate în diverse texte.
- Detalii
- Scris de Adriana Crăciun
Scriitorul și profesorul Valentin Lupea ne propune un nou volum de critică literară Axiologii critice, ce apare la editura băimăreană, patronată de criticul și scriitorul, Ioan Romeo Roșiianu, eCreator. Volumul face parte din colecția Critica și apare în anul 2024.
Volumul prezent este un cumul de informații extrem de valoroase așternute pe hârtie din ultima perioadă a domnului profesor Valentin Lupea, ce pare neobosit în ale scrisului și ale gândurilor. Dumnealui are o capacitate extraordinară de a surprinde idei dintre cele mai diverse despre volumele care îi trec pragul minții sale. Domnul profesor surprinde în mod spectaculos tot ce e mai bun dintr-un volum, dar și despre autorul sau autoarea acelui volum.
Volumul acesta cuprinde numeroase referințe critice despre mai multe volume a diferiților autori contemporani din colțurile țării, însă și de peste hotare, precum: volumul domnului Ioan Romeo Roșiianu, volumul doamnei Carmen Mihaela Coca, volumul doamnei Marioara Vișan, volumul doamnelor Adriana Crăciun și Mihaela Tibil, volumul doamnei Liliana Carmen Stoica și multe altele.
- Detalii
- Scris de Iulia-Maria Ciherean
Am primit de ceva timp volumul de versuri „Spovedanie”, editura „Cromatica” Baia Mare, ediția a II-a, revizuită și adăugită, dedicat în memoria soțului ei Dumitru Dobrican, autoare Ana Dorița Dobrican din Coruia.
Volumul este structurat în patru părți: partea întâi având mottoul: „E geamăt, e chin,/ E cântecul păsării Spin,/ Sunt doruri ce dor mereu,/ Sunt lacrimi din sufletul meu” cuprinde poezii scrise și dedicate memoriei soțului; partea a doua având mottoul „Trecând printre amintiri/ Și reculegeri, sentimente/Infimele-mi rugări/ Spre Tine merg, Părinte!” are poezii religioase adresate lui Dumnezeu pentru persoanele dragi plecate prea devreme la Domnul, dar și poezii patriotice; partea a treia având mottoul „Rămânem toți în amintirea/ Acelor încărcați de dor...” cuprinde poezii dedicate prietenilor, urmașilor, iar această carte va fi un document scris al trecerii autoarei pe acest pământ; partea a patra având mottoul „Ieri ploua, azi e senin/ Mâine s-ar putea să ningă/ Noi doar admirăm trecând/ Anotimpuri ce se schimbă” cuprinde pasteluri, poezii care preaslăvesc și cântă natura.
În prefața sintetică scrisă de prof. Elena Petrovan se afirmă: „În aceste pagini, poezia își regăsește funcția sa de bază, aceea de a alchimiza prin artă sentimentele de durere, de dor și angoasa separării sufletești.
- Detalii
- Scris de Gelu Dragoş
Citește mai departe: Ana Dorița Dobrican se confezează liturgic, duios și intim
Motto: „În biografia lui RUDY MOCA identitatea și-a primit, ca împlinire și bucurie supremă, noblețea, rod al vieții și, în continuare, nemărginită suire, autorul știind precum Iraclide că dacă îți ignori locul și timpul înseamnă să fii de nicăieri. Astfel, se împlinește testamentul tatălui, laitmotiv în cartea-jurnal: „Să nu-ți bați joc de tine și de viața ta”. Valentin Marica
Cartea cu titlul Noblețea unei identități scrisă de Rudy Moca a apărut la Editura „Cezara Codruța Marica”, Târgu-Mureș, 2024 având ca subtitlu memorialistică.
Prezenta carte, cu un titlu provocator: „NOBLEȚEA UNEI IDENTITĂȚI”
scrisă cu talent și dăruire de actorul Rudy Moca este, înainte de toate, o sclipire de benevolență pentru geniul uman. Nimic exagerat în această exprimare dacă ne raportăm la nivelul minim de percepție și înțelegere al contemporanilor noștri. În continuare voi aduce argumente pentru susținerea aceastei afirmații, ca să pot limpezi și atitudinea unor critici față de literatura memorialistică. Da, este de la prima până ultima filă un „roman” biogafic, scris cu talent și pricepere de un narator de excepție.
- Detalii
- Scris de OLIMPIA MUREȘAN
Axiologii critice împărtășite iubitorilor de literatură de criticul literar, profesor Valentin Lupea
”Criticul literar nu va mai fi un simplu-nsoțitor de bord, așa cum adesea este considerat, ci cel ce va conduce cartea pe drumul ei întortocheat”, mărturisește profesorul Valentin Lupea, autorul cărții.: ”Axiologii critice”, carte tipărită în anul 2024, la Editura ECREATOR- Baia Mare.
Citind: ”Crezul meu de critic”, descoperim metode de cercetare și de interpretare critică ample, încărcate de franchețe și obiectivitate, îndreptate asupra operelor prezentate în acest volum, din dorința de a determina cititorul să cumpere cartea, iar pe autorul acesteia să-și îmbunătățească stilul creativ, conferindu-i prin cuvinte meșteșugite, acel zbor literar creator, fără a-i răni aripile.
Valentin Lupea se justifică în demersul său: ”Numai așa, pagini utile declarate de alții inerte ori desconsiderate, capătă relief și culoare la recitirea lor, cu creionul în mână, de către critic.
Numai așa, judecăți simpliste asimilate fără control și transmise prin uz de la o generație la alta sunt serios retușate și spulberate, uneori cu probe indubitabile servite de text.
Numai așa, capodopere, de nimeni contestate, se vor putea adresa prin noi semnificații unui lectorat sagace”.
- Detalii
- Scris de Gabriela Dimitriu