lpcValentin Lupea este un critic literar care urmărește constant evoluția scriitorilor de la un volum la altul, scrie cronici literare, de întâmpinare, recenzii la multe cărți care apar la editura Ecreator și nu numai, fiind el însuși poet și prozator.
În primul capitol al cărții de mai sus cu titlul Crezul meu de critic precizează că metoda de cercetare și interpretare critică a operelor studiate are la bază valoarea textelor studiate. Critica literară „poate fi socotită drept o aplicare a teoriei și istoriei literare”. Concluzii sunătoare apar și totul merge bine, speculații ce dispar, vor trece de la sine, iar criticul literar nu va mai fi un   simplu-nsoțitor de bord, ci cel ce va conduce cartea pe drumul ei întortocheat.”
Cartea este o culegere antologică de cronici literare scrise și apărute de-a lungul timpului în ziare, bloguri și reviste, multe din județul Maramureș, autorii despre care se face vorbire(scriere) sunt din toată țara și din străinătate, mulți din scriitori apelând la generoasa editură din Baia Mare Ecreator. Spun aceasta deoarece și eu ca și critic literar am scris recenzii la multe din aceste cărți analizate și de Valentin Lupea.
Voi alege doar câteva din aceste prezentări de cărți, cronici, recenzii iar restul textelor vi le recomand a le citi întâmpinând astfel lecturarea propriu-zisă a cărților.

antonia pitu    Întâlnirea cu volumul de versuri „Lacrimă de câmp” - apărut în colecția „Debut” a editurii „eCreator”- trebuie percepută ca o revelație literară, deoarece autoarea cărții, dă dovadă, încă de  la momentul debutului, de o reală maturitate stilistică, dublată de o bogată experiență de viață,  ce se degajă discret din fiecare poezie inclusă carte.
    Atunci când scrie, tânăra, studentă la Facultatea de Litere, se supune unui inefabil  proces de metamorfozare, și asemenea fluturilor ieșiți din crisalidă, și își dă voie să zboare spre poezie, explorând  cu minuțiozitate tărâmul fermecat al invențiilor lirice, slujindu-se, în acest sens, de nemuritorul limbaj al versificației clasice.  
    Plutind, cu dragoste și deplină bucurie, pe cerul poeziei, își odihnește pana sufletului pe ofertanții nori ai inspirației și scrie despre neliniștile interioare, despre zbaterile și bucuriile sufletului, despre candoarea iubirii și despre bunătatea fără de margini a îngerilor.

petrecereaPe Elena Borcuti am cunoscut-o  la ședințele Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare, unde citea adeseori din poeziile sale. Trecerea la cele veșnice a colegei mele care devenise și o prietenă într-ale scrisului a căzut pe neașteptate și nu credeam că acum nu mai putem vorbi la telefon. Fie- i amintirea presărată cu florile gândirii poetice:
-E toamnă târzie,/ Grădina se ascunde-n asfințit,/ Florile s-au scuturat,/ Căzute la pământ s-au ofilit,/ Tufele de crizanteme ce/ Toată vara cu jind au privit/ Cum se înalță alte flori/ Acum și ele au înflorit!  (Farmec de crizanteme)
O salcie curgătoare în parc/ pletele lungi își deșiră,/  iar noi privim frunze ce cad,/ pe bănci cum se înșiră/ frumoasă este toamna/ în tainica-i odihnă și tăcere,/ și frunzele se aud cum cad/ în armonie crengile se zbat,/ decor autumnal, a sufletului adiere. (O zi de toamnă)

antonia pituVolumul ”Lacrimă de câmp” scris de tânăra Antonia Pitu este tipărit la Editura ECREATOR Baia Mare și face parte din Colecția de Debut.
Antonia Pitu este studentă în anul II, la Facultatea de Litere la Universitatea Ovidius din Constanța, specializarea Limba și Literatura Franceză-Limba și Literatura Italiană.
Studiază în același timp literatura română și universală, iar această experiență literară i-a înfiripat în inimă, dorința de a scrie. Născută în 16.11.2004, Antonia Pitu mărturisește că a iubit poezia de când se știe, iar cartea de față confirmă această dragoste.
”Lacrimă de câmp” este un volum de poezii și aforisme, care invită cititorul la o circumspecție a trăirilor interioare, la dragostea și lumina care izvorăște din noi, la contemplarea naturii și a sentimentelor de iubire care ne ghidează existența.
Poeziile sunt structurate pe două capitole: ”Drumul spre lumină” și ”Răscruci temporale”, iar ultimul capitol (III) al acestei cărți, este dedicat aforismelor (”Aforisme”).
”Drumul spre Lumină” trecând prin ”Călătoria cu spini” și ”Din spini spre lumină”, poposind în casa părintească considerată ”Cuibarul sufletului meu”, ajunge într-o ”Altă dimensiune”, ”Sub scutul iubirii materne”, datorită poemelor prezentate, configurând calea încărcată de versatilitate a poetei asemenea culorilor curcubeului (”Metamorfoza culorilor”), cu toate etapele impuse necesare.

petrecerea Născută pe plaiuri bistrițene, Elena a și-a petrecut tinerețea și a cântat după sufletul său iubirea,  frumosul naturii, soare oameni, viață, ulterior mi-am dat seama  că i-a plăcut la nebunie viața cu tot ce a cuprins, dorința de  fericire împlinită a fiecărei ființe din universul ei.
Absolventă a unui liceu din Bistrița se îndreaptă către Maramureș la studii umaniste potrivite sufletului și inimii sale absolvind Facultatea de științe naturale din Baia Mare, îndreptându-se apoi spre versul melodios și sensibil a iubirii perfect ancorat în spiritul  tradițiilor și educației  sale.
Viața a trebuit dusă așa precum destinul și privighetoarea poeziei a trebuit să se așeze în diferite locuri pentru a munci și pe la Țara Lăpușului și alte părți adăugând sufletului alte valențe.
A muncit, a scris, a așteptat  publicarea versurile sale după o experiență  și maturitate deplină pentru a fi sigură de valoarea  creației, a metodelor sale poetice și a receptării mesajului său liric.