nCuprins:
1. Cauzele îmbolnăvirii cu COVID-19
2. VORBITUL, TUȘITUL și/sau STRĂNUTUL fără mască la gură, sunt un mare pericol de contaminare cu virusul SARS-CoV-2
3. Virusul se transmite și pe cale aeriană
3. Virusul se transmite și pe cale aeriană
4. Timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor
5. Timpul cât rezistă virusul în aer și pe obiecte
6. Transmiterea virusului se face și prin atingerea telefonului mobil
7. Virusul nu atacă organismul prin piele
8. Transmiterea virusului se face și prin atingerea banilor
Bibliografie

1. Cauzele îmbolnăvirii cu COVID-19

Numeroase persoane se îmbolnăvesc cu COVID-19 din cauză că:
1) nu cunosc modul în care se transmite virusul numit SARS-CoV-2 (care este unul dintre sutele de virusuri din familia corona-virusului) care provocă boala numită COVID-19;

nCuprins: Contact/contacți, la virus, la „virusul SARS-CoV-2”, la „boala infecţioasă COVID-19, contaminare; corona-virus; COVID – 19; distanțare socială; epidemie; pandemie; SARS-CoV-2; vaccin; virus; Wuhan.

Începând cu anul 2020, noţiuni precum „Pandemie”, „Corona-virus”, „SARS-CoV-2”, „COVID - 19”, „distanțare socială” etc. fac parte din limbajul zilnic al fiecărui om. Numai că, în frecvente cazuri, aceste noțiuni sunt folosite fără a li se cunoaște sensul și conținutul lor real, care este prezentat în cele ce urmează.
Boală cronică. Boala cronică este definită ca o afecțiune de lungă durată, care nu dispare spontan și nu poate fi vindecată complet, având, de regulă, o evoluție lentă. Bolile cronice care cresc riscurile unei complicații în infecția cu coronavirus sunt bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arterială, bolile sistemului respirator și cancerul, în special la bătrânii care suferă de acestea.  
Comorbidăți. Comorbiditățile sunt bolile cronice care coexistă. Dintre acestea, cele care cresc riscul de evoluție severă în cazul infecției cu virusul Sars-CoV-2 sunt: bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arterială, bolile sistemului respirator și cancerul, în special la bătrânii care suferă de acestea.  

nÎn această perioadă, în care boala numită COVID-19 amenință întreaga lume, miliarde de oameni de pe întreaga planetă au serioase nedumeriri cu privire la adoptarea uneia dintre cele două soluții pe care trebuie să o aleagă, respectiv să se vaccineze sau nu contra virusului SARS-CoV-2, care produce boala numită „COVID-19”.
Prin acest material nu se promovează una sau alta dintre cele două soluții, ci numai se prezintă nedumeririle firești cu care se confruntă fiecare om.
Aceasta deoarece vaccinarea este o problemă care priveşte sănătatea şi viaţa fiecărui om şi chiar şi a urmaşilor săi ca urmare a faptului că un asemenea vaccin ar putea interveni și în materialul genetic al celui injectat, modificând în mod nedorit zestrea genetică a acestuia.
În cazul unui vaccin contra COVID-19, cu grave efecte secundare negative, pot avea loc daune, defecte, mutații genetice ireversibile (genetic) şi ireparabile, care pot fi pentru tot restul vieţii și care se poate transmite şi la urmaşi.
În prezent nu se ştie dacă acest vaccin poate avea și efecte secundare, iar dacă da, care vor fi acestea, cât de mari vot fi.

b La 18 octombrie, 1599 a avut loc bătălia de la Şelimbăr. Mihai Viteazul învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory, întregul teritoriu al Transilvaniei intră în stapânirea lui Mihai Viteazul.
Un rol important în bătălia de la Şelimbăr l-a avut haiducul sârb Baba Novac, care niciodată nu s-a lasăt impresionat de superioritatea numerică a duşmanului.
Haiducul sarb nu mai suporta tratativele episcopului Malaspina, sol al lui Andrei Bathory si ataca prin surprindere. In cele trei momente hotaratoare de la Selimbar, mana dreapta a domnitorului a fost Baba Novac. Aflat in linia intai, s-a batut si a invins toti capitanii de oaste ai armatei ungurilor. Stefan Lazar, Peter Huszar, Stefan Csaki, Moise Szekely si Gaspar Kornis sunt umiliti de batranul de peste 80 de ani.

teneLa începutul secolului XX elitele intelectuale influențate și de ideologia marxistă credeau  că modernizarea economică, descoperirile științifice și dezvoltarea socială v-a duce la o diminuare  a importanței religiei în viața oamenilor. Această dendință era acceptată de toate părțile.Laicii care stăruiau asupra modernizării aclamau măsura în care știința, raționalismul și pragmatismul eliminau superstițiile, miturile și ritualurile, care formau esența religiilor din secolul nostru. Pe de altă parte, conservatorii sunt îngrijorați și avertizează în legătură cu consecințele dezastruase  dacă dispar religiile și instituțiile  care îndrumă și promovează morala în rândul individului și al societății.După aceștia, dispariția religiilor ar urma anarhia, depravarea și o suminare a civilizației, a vieții morale.
    T.S.Eliot (în Idea of a Christian Society, New York, Harcourt, Brace and Company, 1940, p.64. ) spunea: “Dacă nu-l vreți pe Dumnezeu  (și Dumnezeu este gelos ), ar trebui să vă închinați lui Hitler sau lui Stalin “.
    Scriam în câteva eseuri, publicate în anul acesta, despre Celula Dumnezeu. Aceasta fiind conștiința și memoria omului, provenită din prima celulă vie din ciorba Oceanului Primordial, și care s-a trasmis prin lanțul trofic la om prin procese chimice deosebite.Practic aceasta este Dumnezeu.Când ne rugăm, sau ne închinăm, o facem către conștiința noastră, nu unei persoane sau forță exterioară.