Teritoriile şi naţiile de pe suprafaţa Pământului au şi ele destinul lor. Era predestinat ca suprafeţele să fie diferite, să se formeze naţii diferite pe ele în timpuri neinteresate de exploatarea bogăţiilor naturii. Naţiunile grupate şi organizate au căutat în lupta lor pentru îmbogăţire alte teritorii, au purtat lupte pentru dominaţie, unde au ocupat bogăţii, putere, altele au fost ţinute în sărăcie datorită conducătorilor ei, altele datorită incapacităţii de a se organiza şi înfrângerea lor în  lupte au dus la dispariţie. Naţiilor dispărute desigur le aparţine vina, sau destinul, cum să te lupţi cu o naţie mai puternică. Pe uscat s-a aplicat legea mării. Peştele mai mare îl înghite pe cel mai mic. Teritoriile au suportat naţiile ce sau perindat, unele înlăturându-le pe altele. Suprafeţele mai îndepărtate au devenit noi spaţii de locuire, pentru noi populaţii. Factorii erau extrem de mulţi. Populaţii treceau de pe un continent pe altul. Spaţiul munţilor, râurilor şi câmpiilor din zona carpato-dunăreano-pontică se vede că a fost tentant din moment ce aici au venit mulţi şi au luat ,,pământ şi apă” şi nu numai.

Se spune că, dacă eşti ateu, deja ai o convingere, aşa că nu mai poţi fi determinat să crezi în Dumnezeu. Dar asta nu înseamnă că preoţii nu pot să găsească motivele cele mai bune care să dovedească faptul că Dumnezeu există. Le poţi contrazice?

Părintele Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului este cunoscut pentru felul în care duce cuvântul Bisericii în media. El însuşi blogger şi manager al postului de Radio Dobrogea, preotul a răspuns invitaţiei echipei „Adevărul” de a găsi zece motive care justifică existenţa Domnului.

1. „Absolutul există deja în mine”

Primul argument este cel aşa-numit al contingenţei. Părintele Tănăsescu spune că el „pleacă de la observarea raportului dintre limite şi infinit. În mintea mea există ideea unei fiinţe absolute, infinite, superioare oricărei alte fiinţe. Acestea sunt, practic, atributele divinităţii. Dacă mintea mea poate presupune acestea, înseamnă că Dumnezeu poate exista, căci nimic nu-L împiedică să existe, fiind absolut. E drept că argumentul nu demonstrează existenţa divinităţii, dar invită la cercetarea unei ipoteze, ca în ştiinţă. Prin urmare, ca să mă lămuresc, rămâne doar să Îl caut pe Dumnezeu.”

Vocea calmă de la cârmă îți spune „Fă să fie” și, odată cu ea, mantra modernității este invocată. Filosofia care ne guvernează cultura este înrădăcinată în violență: capacitatea de a face lucrurile să se întâmple și de a controla rezultatul. Este o credință profund factuală. Putem, într-adevăr, să facem lucrurile să se întâmple și, în anumite limite, să controlăm rezultatul. Însă vom descoperi curând (așa cum s-a dovedit de atâtea și atâtea ori) că această capacitate de a controla este destul de limitată. Foarte multe urmări neprevăzute decurg din fiecare acțiune. Dacă acționăm într-un mediu extrem de izolat, iluzia controlului total poate fi menținută pentru foarte mult timp. Dacă, de exemplu, construiesc un ceas, acțiunile mele și rezultatele lor pot rămâne pe masa de lucru. Totuși, când scara acțiunilor începe să escaladeze, lipsa controlului real începe să se manifeste. Acțiunile de nivel societal sau cultural depășesc capacitatea noastră de control. O cultură nu este un ceas uriaș.

Însă nouă ni se pare că este. Această iluzie reprezintă esența filosofiei modernității.

Yuval Harari incepe cartea in tromba, aducand o cronologie " certa", data de descoperirile stiintifice.

Si, spune el, acum 13,5 miliarde de ani s-a nascut brusc materia, energia, timpul, spatiul.(???) Simultan cu ceea ce e cunoscut drept Big Bang. (Marea Explozie.)
(?????)
Pai  ce a explodat?
Cum poate o non existenta, non materie si non energie sa  ajunga la masa critica si sa explodeze?  In felul asta, largindu-se si spatiul..... si aparind timpul.
O poveste la fel de dubioasa, daca nu mai dubioasa, ca miturile luptei zeilor cu gingantii, de exemplu.
Deocamadata, stiinta doar presupune ca a existat o mare explozie initiala. Dar nu stie nimic despre ce era inainte. A face speculatii e ridicol si pueril. Din nimic, nu poate rezulta decat nimic.
De ce am accepta ACEST MIT si nu am crede ca la inceput a fost IDEEA? Care a ordonat tina amorfa. Poate printr-o explozie initiala. Atita timp cat lumea ideatica exista, cu legile ei universale si imuabile (logice, matematice, fizice, chimice, biologice-inclusiv ale evolutiei-, economice si sociale -dupa ce a aparut societatea-), noroiul nu poate decat sa se supuna legilor. Si nu invers. Ca sa poata evolua -indiferent de  sens- sau stagna, noroiul are nevoie de niste legi. Marea explozie nu le putea crea. Dar putem admite ca aceasta explozie s-a produs -si evoluat- datorita legilor existente deja.

Se împlinesc 108 ani de la momentul în care marele inventator român Aurel Vlaicu decola pentru prima oară deasupra Câmpului Cotroceni.
Ambiţiosul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, a construit la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul "Vlaicu I", primul avion construit pe teritoriul romanesc. El a primit sprijin în acest demens din partea Casei Regale şi din partea Armatei Române.
Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910. Prin actul său, Vlaicu a situat România pe locul doi în lume, după Franţa, în utilizarea avionului cu destinaţie militară.
Emoţionat, el îşi înregistrează brevetul nr. 2258 pentru aşa-numita "Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată".
Un an mai târziu, inginerul Vlaicu îşi construieşte un al doilea avion, celebrul "Vlaicu II", cu care zboară în mai multe oraşe, în cadrul unor turnee în care îşi face cunoscute invenţiiile.