Vocea calmă de la cârmă îți spune „Fă să fie” și, odată cu ea, mantra modernității este invocată. Filosofia care ne guvernează cultura este înrădăcinată în violență: capacitatea de a face lucrurile să se întâmple și de a controla rezultatul. Este o credință profund factuală. Putem, într-adevăr, să facem lucrurile să se întâmple și, în anumite limite, să controlăm rezultatul. Însă vom descoperi curând (așa cum s-a dovedit de atâtea și atâtea ori) că această capacitate de a controla este destul de limitată. Foarte multe urmări neprevăzute decurg din fiecare acțiune. Dacă acționăm într-un mediu extrem de izolat, iluzia controlului total poate fi menținută pentru foarte mult timp. Dacă, de exemplu, construiesc un ceas, acțiunile mele și rezultatele lor pot rămâne pe masa de lucru. Totuși, când scara acțiunilor începe să escaladeze, lipsa controlului real începe să se manifeste. Acțiunile de nivel societal sau cultural depășesc capacitatea noastră de control. O cultură nu este un ceas uriaș.

Însă nouă ni se pare că este. Această iluzie reprezintă esența filosofiei modernității.

Yuval Harari incepe cartea in tromba, aducand o cronologie " certa", data de descoperirile stiintifice.

Si, spune el, acum 13,5 miliarde de ani s-a nascut brusc materia, energia, timpul, spatiul.(???) Simultan cu ceea ce e cunoscut drept Big Bang. (Marea Explozie.)
(?????)
Pai  ce a explodat?
Cum poate o non existenta, non materie si non energie sa  ajunga la masa critica si sa explodeze?  In felul asta, largindu-se si spatiul..... si aparind timpul.
O poveste la fel de dubioasa, daca nu mai dubioasa, ca miturile luptei zeilor cu gingantii, de exemplu.
Deocamadata, stiinta doar presupune ca a existat o mare explozie initiala. Dar nu stie nimic despre ce era inainte. A face speculatii e ridicol si pueril. Din nimic, nu poate rezulta decat nimic.
De ce am accepta ACEST MIT si nu am crede ca la inceput a fost IDEEA? Care a ordonat tina amorfa. Poate printr-o explozie initiala. Atita timp cat lumea ideatica exista, cu legile ei universale si imuabile (logice, matematice, fizice, chimice, biologice-inclusiv ale evolutiei-, economice si sociale -dupa ce a aparut societatea-), noroiul nu poate decat sa se supuna legilor. Si nu invers. Ca sa poata evolua -indiferent de  sens- sau stagna, noroiul are nevoie de niste legi. Marea explozie nu le putea crea. Dar putem admite ca aceasta explozie s-a produs -si evoluat- datorita legilor existente deja.

Se împlinesc 108 ani de la momentul în care marele inventator român Aurel Vlaicu decola pentru prima oară deasupra Câmpului Cotroceni.
Ambiţiosul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, a construit la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul "Vlaicu I", primul avion construit pe teritoriul romanesc. El a primit sprijin în acest demens din partea Casei Regale şi din partea Armatei Române.
Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910. Prin actul său, Vlaicu a situat România pe locul doi în lume, după Franţa, în utilizarea avionului cu destinaţie militară.
Emoţionat, el îşi înregistrează brevetul nr. 2258 pentru aşa-numita "Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată".
Un an mai târziu, inginerul Vlaicu îşi construieşte un al doilea avion, celebrul "Vlaicu II", cu care zboară în mai multe oraşe, în cadrul unor turnee în care îşi face cunoscute invenţiiile.

Cartea "Acasa....." ("At  Home...")  este una din excelentele lucrari de popularizare a istoriei pe care am avut placerea sa le citesc. Avind ceva din stilul lui Stefan Zweig ("Orele astrale ale omenirii", "Magellan") si William Manchester ("Armele  lui Krupp"), cartea captiveaza de la primele pagini. Un limbaj simplu dar elevat, usor de urmarit, o idee cetrala urmarita consecvent (casa cu incaperile ei si activitatile ce se desfasurau acolo, de-a lungul timpurilor), numeroase digresiuni bine venite pentru a prezenta un personaj sau o idee.
Cartea este o incantare si -in acelasi timp- o adevarata enciclopedie.
Dupa o prima lectura pentru informare, in graba, urmeaza -obligatoriu- revenirea la studiu, cu creionul in mina. Sunt prea multe informatii ca sa nu analizezi lucrarea.
Plecand din neolitic pina in zilele noastre, se trateaza toate aspectele legate de casa si traiul zilnic al omului.  Functia incaperilor, masa, sexul, medicina, moda, impodobirea interiorului, evolutia gradinii, materialele de constructii, masinile de spalat, cusut, tuns iarba sau treierat etc.
Toate amanuntele sunt aduse in fata cititorului si prezentate cu lux de amanunte.

Primele fragmente de traducere a Bibliei în limba română au fost din cartea psalmilor. Nicolae Iorga spunea că: „Neamul românesc s-a născut în tinda Bisericii". „Psaltirea" a fost abecedarul pe care neamul nostru a învăţat să citească. De ce s-a început traducerea Bibliei în limba română cu psalmii? Răspunsul nu este greu de dat. Cartea aceasta este cea mai mare din Biblie şi cea mai universal citită şi studiată. Ea cuprinde cel mai larg evantai de trăiri sentimentale posibile.
Luaţi Biblia în mînă şi deschideţi-o la mijloc. Veţi da negreşit de cartea Psalmilor. Este normal să fie aşa deoarece psalmii sînt inima Bibliei. Aici sînt adunate toate trăirile sufleteşti ale copiilor lui Dumnezeu de-a lungul secolelor.
Titlul: Numele evreiesc este „Tehilim" - „laudele". Numele din limba română vine de la traducerea în limba greacă. „Psalmoi" s-ar putea traduce prin „cîntări acompaniate cu instrument muzical".
Autorul: Nici una dintre cărţile Bibliei nu are mai mulţi autori decît cartea Psalmilor. În general se spune că psalmii îi aparţin lui David. El i-a scris pe majoritatea din ei şi tot el dă nota generală a cărţii. Dar asta nu înseamnă că n-au existat şi alţi autori ai psalmilor.