academiaromana 180Academia Română "va declanşa o investigare" legată de conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. Conform instituţiei se pare că "existenţa reală a premiului şi a instituţiei emitente sunt puse sub semnul întrebării", potrivit unui comunicat
"Academicianul Eugen Simion şi Academia Română au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înştiinţare prin care International Society of Philology anunţa conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnalişti români, aflăm cu îngrijorare că existenţa reală a premiului şi a instituţiei emitente este pusă sub semnul întrebării", se arată în declaraţia forului cultural şi ştiinţific.
În luna decembrie Academia Română anunţa că Eugen Simion urmează să primească distincţia acordată de Societatea Internaţională de Filologie, scrie Mediafax.

Conform unei investigaţii realizate de publicaţia Scena9, societatea care acordă premiul, ce susţine că ar fi fost conferit şi unor personalităţi ca Noam Chomsky şi Umberto Eco, ar fi o instituţie-fantomă. Atât fundaţia Nobel, cât şi UNESCO au negat că ar avea vreo legătură cu fundaţia care îşi asociază premiul cu numele savantului scandinav, potrivit autorilor anchetei.

ecreator 280...dezvăluie, temerar, Mihai Vinereanu într-un tom purtând acest nume. Este un vâlcean născut într-o familie de oieri înstăriți, persecutați în comunism. Emigrat în Vest, actualmente profesor în America. Specialist în lingvistică istorică și comparată, autor de cărți în domeniu. Oaspete, recent, al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș. Unde-și prezentă volumul apărut anu` trecut la editura bucureșteană URANUS. O culegere de texte specializate despre originea limbii române. Ce contrazice ideea originii latine a acesteia cunoscută îndeobște la noi. Și atribuie o altă vechime, mult mai îndelungată, precursoarei geto-dace. Argumentele sunt diverse și nu de respins. Venind, laolaltă, din lingvistică, istorie, arheologie.
Împreună cu directorul editurii, domnul Dumitru Ioncică, autorul a vorbit celor prezenți despre teoria sa și conținutu` cărții. Dialogând cu ei pe larg, deoarece subiectul a stârnit, inevitabil, curiozitate și varii întrebări. Întâlnirea oferind binevenit informații la obiect și transformându-se, firesc, într-un schimb de opinii. Ba și de ușoare controverse. Utile și ele la urma urmei dată fiind tema complexă și delicată adusă în discuție. Cu certitudine, un prilej de ipoteze și termeni nu prea la-ndemâna unora nefamiliarizați cu-aceste discipline științifice demne însă de tot interesul. Pentru mine unul așa fu neîndoielnic. Motiv pentru care-am ascultat atent și-am căutat fără preget să-mi lămuresc neclaritățile. Socot că n-am pierdut vremea participând și-oi citi opu` degrabă. Deocamdată rostuii aste rânduri succinte, întru semnalare necesară și meritată a cert folositorului eveniment cultural piteștean. Sper să dea roade...

alberteinsteinMai mulţi cercetători din India au făcut o serie de declaraţii iraţionale în cadrul unei conferinţe. Printre altele ei au afirmat că străvechii hunduşi au inventat cercetarea celulelor stem.
Unii academicieni au declarat în cadrul Congresului pentru Ştiinţă din India că descoperirile lui Isaac Newton sau Albert Einstein nu sunt reale. Conform BBC, mitologia hindusă şi teoriile bazate pe religie au devenit o parte importantă a agendei congresului.
Unii oameni de ştiinţă susţin că anul acesta declaraţiile au fost cu adevărat ridicole. Congresul aflat la cea de-a 106-a ediţie a fost inaugurat de prim-ministrul Narendra Modi

Directorul universităţii din sudului Indiei a citat, în cadrul conferinţei, un text hindus vechi ce ar dovedi că cercetarea celulelor stem a fost descoperită în India cu mii de ani în urmă. G Nageshwar Rao, vicecancelar al Universităţii Andhra a afirmat, de asemenea, că un demon-rege din religia hindusă deţine 24 de aeronave într-o zonă din prezent aflată în Sri Lanka.

ecreator 280Moto: „Castelul JULIA HASDEU, locul care te face să te gândești că există „tinerețe fără
bătrânețe și viață fără de moarte”
(Jenica Tabacu)
În a doua zi a Crăciunului 2018, miercuri / 26 Decembrie, orele 11, o lume întreagă – zdrobită de durere –, a pășit în urma sicriului în care a fost dus la locul de veci trupul neînsuflețit al eminentei hasdeologe Jenica TABACU, directoarea Castelului Muzeu „Julia Hasdeu”, a cărei ilustră viață intelectuală și-a curmat-o vineri 21 Undrea, într-un exces de voință supra-omenească!
Trăznetul
Ajunul sfântului Crăciun 2018 părea unul de toată tradiția, care pulsa de elanurile întâmpinării Nașterii lui Iisus Hristos, în euforia împodobirii brazilor cu jucării, dulciuri și luminații, și a colindelor pretutindeni stăpâne. Nimănui nu i-ar fi trecut prin gând că, vineri 21 Decembrie, undeva, în locuința proprie, la porunca incontrolabilă a Destinului, ființa nespus de umană a Doamnei Jenica Tabacu se prăvălea în neantul morții de nimic și de nimeni măcar bănuit! Seara s-a apropiat de clepsidră cu iuțeala fulgerului negru al lui Hades!

201812 02a treia predică de Advent (21 decembrie 2018)

Dumnezeul cel viu este Treimea vie, am spus ultima dată. Dar noi suntem în timp şi Dumnezeu este în veşnicie. Cum să depăşim această „diferenţă calitativă infinită”? Cum să facem o punte peste un astfel de abis infinit? Răspunsul este în solemnitatea pe care ne pregătim s-o celebrăm: „Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi”.

Între noi şi Dumnezeu – a scris marele teolog bizantin Nicolae Cabasilas – se ridicau trei ziduri de despărţire: cel al naturii pentru că Dumnezeu este spirit şi noi suntem carne, cel al păcatului, cel al morţii. Primul dintre aceste ziduri a fost dărâmat în întrupare, când natura umană şi natura divină s-au unit în persoana lui Cristos; zidul păcatului a fost dărâmat pe cruce, iar zidul morţii în înviere[1]. Isus Cristos este de acum locul definitiv al întâlnirii dintre Dumnezeul cel viu şi omul viu. În El, Dumnezeul cel îndepărtat s-a apropiat, a devenit Emanuel, Dumnezeul-cu-noi.