st S-a născut la 7 iunie 1937, în București. A fost elev la două școli preuniversitare de muzică din Capitală. Dar și student al academiilor de profil din Praga și Viena, la clasele unor profesori de renume în epocă, precum Vladimir Kubat și Hans Swarowsky. A fost cornist la Filarmonica ”George Enescu”, concertând ca solist și cu alte orchestre din țară și din străinătate. Cronicarii vremii îl socoteau ”un ilustru solist, unul dintre cei mai buni corniști din lume”. Glier, Alfred Mendelsohn, Swarowsky, Sawallisch, Hindemith, Șostakovici, Alfred Mendelsohn, George Georgescu, câțiva dintre cei cu care a conlucrat și l-au apreciat corespunzător. Se spune chiar că elvețianu` Willi Aebi, milionar, cornist amator, entuziasmat peste măsură de prestația lui Staicu, a declarat că-i oferă acestuia o mare sumă de bani ca premiu.

Etno music spectacol 280De fiecare dată când sosesc în urbea noastră nu pierd ocazia să-mi hrănesc sufletul și să pompez puțină fericire inimii mele. Vineri seara am avut această ocazie vizionând la Teatrul Municipal spectacolul ETNO MUSIC SHOW, un spectacol de aproape două ore, care ne-a purtat prin lumea muzicii tradiționale autentice, amintindu-ne vrând-nevrând de anii tinereții noastre (pentru cei  trecuți de un jumătate de secol!) dar și auscultând ritmuri noi pe melodii și versuri vechi, concretizate într-un  gen hibrid, un amestec de folclor, jazz, rock, etno,  așa cum numai compozitorul și regizorul muzical Călin Ionce știe să o facă, adică de nota 10!

 s”Un sexagenar în plină formă.” Chiar dacă se mai vaită că îl dor genunchii. ”Înalt, viguros și impetuos. Cu simfoniile-n sânge constant. Lor fățiș dăruit pe de-a-ntregu`. Stăpânind dezinvolt portativele pe care sunt scrise. Acaparând orchestra total când le are sub ochi. Energie și forță transmițându-i din plin, folositor, pentru ele...”
M-am convins înc-o dată, recent, la filarmonica piteșteană. Unde Theo-l tălmăci din nou, cert binevenit, pe Antonin Dvořák, pasiunea lui. Dând viață, mai mult decât inspirat, demn de semnalat, simfoniei a opta, în sol major. Lăsată lumii, și ea, de cehu` boemian, deplină splendoare, întru delectare, sigur neuitare. Semn al talentului său creator nedezmințit în domeniu. ”Chipeșă, semeață, trainică, măreață. Rostuită, însă, nu chiar pentru oricine...

s În Piteștiul multisecular, la filarmonica urbei. În vârstă de paisprezece ani numai.  Trecere succintă-n revistă, după obicei. Mai întâi, niște hituri pop, rock, adaptate pentru orchestră de estradă. Amintind, nu-i rău, ansambluri celebre de gen. În reluare, căci ne-au mai fost oferite și înainte de pandemie, în piață la primărie. Altfel spus, nici pomeneală de rock simfonic adevărat. Progresiv, mai exact. Pe care-l cunosc binișor de când îndrăzneam pe ghitară. Și îl ascult și azi cu nesaț. La pult, în ambele ocazii, Mihai Ștefănescu. Dirijor, șef de instituție idem, cândva, la Râmnicu Vâlcea...

Domnesti 280Intr-o perioada in care presiunea facuta de institutiile guvernamentale pentru desfasurarea online a actului educational este tot mai mare, exista companii care sprijina efectiv redeschiderea scolilor. Printre acestea se numara si Elis Pavaje, care, alaturi de Asociatia BookLand, reabiliteaza anul acesta curtile a inca 11 scoli din mediul rural, respectiv peste 5,000 mp de pavele, borduri, nisip, pietris, escavare si montaj.

O spun toti specialistii, profesori si doctori la un loc: desfasurarea offline a scolii nu reprezinta niciun risc de sanatate pentru copii, in acelasi timp asigurandu-le sanatatea mintala si dezvoltandu-le inteligenta emotionala. Fiindca psihiatrii ne-au prevenit deja: toate probleme psihoafective derivate din lipsa socializarii vor fi o povara foarte greu de purtat in urmatoarea perioada. Deja se vorbeste despre „generatia pierduta”, insa efectele lipsei educatiei se vor vedea abia peste cativa ani, cand copiii de azi vor fi adultii de maine... Si vorbim despre 1.6 miliarde copii din 190 tari.