dd 280Începutul acestui an școlar pentru elevii și cadrele didactice ale Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu” a fost unul trist. Probabil că a fost unica instituție de învățământ din țara noastră în care nu s-a sunat clopoțelul și nu s-a ținut careul obișnuit. Și acest lucru s-a produs din cauza unor oameni cu interiorul sărăcit, care peste vară, în lipsa personalului, a elevilor, dar și al directorului fondator, Aurelian Silvestru, care se aflau în vacanță, au pus mâna pe Liceu într-un mod absolut mișelesc, încercând a și-l însuși ca pe-un bun propriu. Ba mai mult, au organizat un concurs trucat prin care și-au ales printr-un mod, cum spun ei „corect”, un nou director. Doar că au evitat să anunțe despre organizarea lui, acesta desfășurându-se mai mult cu ușile închise, știindu-se încă de la bun început cine va obține funcția de director al Liceului „Prometeu”, un om pe care cei doi fondatori să-l poată manipula cu ușurință.

nicolae dabija 280Timpul e așa cum sunt oamenii.
Le seamănă.
Când oamenii sunt necăjiți și timpul e necăjit.
Când oamenii râd și timpul se bucură.
Iarna aceasta este prima, de la era noastră încoace, când n-a mai nins.
Cerul s-a răzgândit să mai țină cu noi.
Mi-l și imaginez pe Cel de Sus, care urmărește ce se întâmplă cu neamul nostru – aievea și nu la televiziunile promoscovite TV8, Accent, 1 Prime, Publika, Canal 2, Canal 3, TNT, REN TV, RTR, CTC, NTV. N4, Jurnal-TV etc. –, găsind motivaţii suficiente ca să nu ne mai trimită ninsori și nici nori cu ploi – așa cum o făcuse cu  Sahara acum vreo opt-zece mii de ani  din cauza berberilor care afirmau că sclavia e mai bună ca libertatea – și, ca un bătrân din satele noastre, îngână – Doamne, iartă-mă! – tot mai nedumerit: „Ei, ce să vă fac, dacă sunteți proști?!”

Ana Cristian Popescu 280Nu doresc să-mi spun opinia despre COVID 19, fiindcă nu sunt în măsură să fac acest lucru, nu e de competența mea. Cert este că mor oameni care ajung să fie victimele acestui virus. Trist este că s-a reușit prin diferite mijloace a se crea panică în rândul populației. Eu cred că fiecare om este responsabil în măsura în care mai are ceva moral în el. Dacă a răcit, că-i primăvară și e sezonul optim acestui lucru, să-și interzică singur a se apropia de alți oameni, să păstreze distanța față de cei din jur, să respecte toate regulile de igienă. Sunt convinsă că orice om cu mintea sănătoasă face acest lucru, nu era nevoie de panică și măsuri de urgență.
Oare ce se urmărește de fapt prin izoloarea oamenilor în locuințe, prin trimiterea acasă a oamenilor de la diferite locuri de muncă, prin închiderea școlilor și mutarea lecțiilor în mediul on-line, lecții accesate cu siguranță doar de elevii cu rezultate bune la învățătură, căci restul elevilor se scaldă fără îndoială în dezinteres? Oare să fie doar o încercare de a preveni răspândirea unui virus ucigaș sau e mai mult decât atât, se urmărește pe cât posibil un control al populației prin frică și panică?

Iulian BarbuPe data de 22 februarie – 23 februarie 2020 grupul nostru de pelerine au sărbătorit împlinirea a 11 ani de când sau inițiat a ceste pelerinaje de suflet în locurile sfinte. Cu 11 ani în urmă primul popas l-am făcut la Mănăstirea Prislop așa că la ceas aniversar la împlinirea a 11 ani de pelerinaj am poposit din nou această sfântă mănăstire.
   Cu 11 ai în urmă grupul era altul făceau parte din el membrii ai cenaclului Semenicu ca: poetul Ovidiu Gligu, poetul Iulian Barbu, profesorul  de religie scriitorul Romeo Toma ,Ciprian Murgu și conducătorul de grup Emilian Vaipan cei care au inițiat aceste pelerinaje.
  Pe parcursul acestor 11 ani am rupt la un moment dat legătura cu ei pentru a merge cu doamna Nina Roi în pelerinaje la locurile sfinte din Europa și Asia .Am vizitat țări ca : Ucraina ,Serbia , Grecia și Turcia pelerinaje despre care am scris niște scurte jurnale și poezii. Am fost și la Medjugorje cu mașina despre care am scris un articol publicat în revista Bocșa Culturală și o poezie.

lcr 280Milioane de persoane, dintre care cele mai multe sunt pensionari, sunt obligate să stea numai la domiciliu pe o perioadă mare de timp, care se poate întinde chiar și pe mai multe luni, în funcţie de cât va dura instituirea stării de urgență pe teritoriul României, declarată începând cu 16 martie 2020.
O asemenea situaţie poate avea consecinţe dintre cele mai grave pentru aceste persoane dacă Guvernul nu va adopta unele măsuri în acest scop.
În cele ce urmează voi prezenta unele propuneri pe care consider că Guvernul trebuie să le ia de urgenţă pentru ca programele posturilor publice de televiziune (și de radio) să contribuie la a uşura viaţa milioanelor de oameni, în special de pensionari, care trebuie să stea (aproape) permanent în casă multe săptămâni.
Grav este faptul că, chiar și în această perioadă foarte grea, nimeni nu se gândeşte să dispună adaptarea programelor de televiziune spre a uşura viaţa acestor oameni.