simeanu Dincoace și dincolo de Prut. La Botoșani, Chișinău, mai exact. În nord, un text din Hexagon. Autor Yasmina Reza. Franțuzoaică cincantenară știută-n lung și-n lat. Pentru piesele sale jucate cam peste tot. Pentru mesajele contemporane. Și personajele pregnant conturate. Din lumea de azi, așa cum e ea în lung și în lat...
 ”Zeul măcelului” pleacă de la un incident între copii. Scoțând în evidență părinții. Oameni în toată firea. Da` limitați și rutinieri. Cu ticuri profesionale și sociale. Chiar în familii conflictuali. Atmosferă de formalism, inițial. Ușor, ușor, adevăru` trist despre fiecare. Yasmina rostuind adecvat povestea. Între comedie și dramă. Umor și amărăciune. Maliție și absurditate. Realism, sinceritate. Erwin Șimșensohn, el însuși tată, păstrează toate astea în mizanscenă fără greutate. Le lasă să curgă firesc, să se-ntrepătrundă, parcă înțeles cu parizianca.

d dabijaMăi, omule! Mă uit în ochii tăi şi mă-ntristează cum te complaci în propria-ţi beznă. De parcă scopul tău ar fi să stai de strajă numai în noaptea acestui timp. Cauţi fericirea-n faimă şi onoruri ca şi cum doar aşa te poţi simţi viu. Porţi răutatea ca pe-o osândă, dar nici n-o observi cum îţi zgârie sufletul. Nici cum se-ncolăcesc în jurul lui şerpi şi hiene.
Măi, omule! Invidia şi mândria te descalifică ca om şi se-ntăresc în tine ca un perete, ce nu mai poate fi dărâmat. Dar tu triumfi, de parcă eşti creatorul lumii şi doar de tine depinde mersul ei. Succesul te umflă, asemănându-te c-o pasăre grasă, care din cauza greutăţii nu poate zbura. Dar nici nu observi că nu te poţi înălţa, pentru că ai ajuns să faci binele din interes, doar-doar să te observe altul că poţi să fii şi tu bun.
Măi, omule! Te-ai îndrăgostit atât de mult de tine, încât i-ai pus minţii zăvor  şi te complaci în propria-ţi iubire. Doar că această iubire nu-i decât una meschină cu care te-ai obişnuit să-ţi alimentezi mulţumirea de tine.

d dabijaToată lumea cunoaşte ce sunt superstiţiile. Acestea s-au transmis din generaţie în generaţie ca nişte sfaturi pe care le ascultăm de multe ori cu stricteţe. Aşa că atunci când îţi ţiuie urechea, obligatoriu vei avea musafiri. Când te înţeapă palma – vei primi cu siguranţă bani sau dacă-ţi taie calea vreo pisică, e semn că nu-ţi va merge bine. Dacă sugiţi, te vorbeşte cineva de rău, iar dacă verşi sarea, în mod sigur te vei certa cu cineva. De parcă o singură solniţă ar putea hotărî relaţia dintre oameni. Însă cel mai mult mă miră totuşi frica de cifra treisprezece. Aceasta fiind considerată una care aduce ghinion şi nefericire. Iar unii, extrem de superstiţioşi, nu ies din casă sau nu merg în această zi la serviciu tocmai pentru a evita vreo nenorocire. Dar mă întreb: cum trăiesc oare acei născuţi într-o zi de treisprezece?

nicolae dabija 2801.Pe bunicul meu dinspre tată îl chema Nicolae.
–Dar cum îl chema pe bunicul tău?, l-am întrebat odată, pe când eram copil.
–Nicolae.
–Dar pe bunicul lui?
–Nicolae.
–Dar pe bunicul bunicului lui?
–Tot Nicolae.
De la el am aflat că neamul nostru se duce de la un Nicolae la alt Nicolae departe în timp.
–Până unde?, mă interesam.

 simeanuAflată pe scene constant, de peste-o sută treizeci de ani. La fel de bine cotată dramatic și azi. Fincă părintele-i George Bernard Shaw a făcut din ea un personaj nemuritor. Într-o ”comedie neplăcută” cică. Ageră satiră a moravurilor de altădată de prin Irlanda. Mai corect spus, de pretutindeni. Căci matroane de bordel sunt și-or fi-n veci pe mapamond...
 Numai că nu toate intră-n conflict cu descendenți nemulțumiți de ”profesiune”. Precum tânăra Vivie, fata celebrei doamne, doritoare de altceva-n viață. Altfel zis, neagreând prostituția. Chiar dac-ar aduce bunăstare în viață. Sau căsătoriile din interes, oricât de rentabile s-ar arăta. Chestie de principii, la urma urmei, de apreciat...
 Ei bine, pe această temă-i brodat celebrul scenariu. Neîndoielnic peren. Semnificativ,  moralizator și plin de umor. La București îl puseră-n scenă, în varianta la zi, Claudiu Istodor, Maia Morgenstern, Tudor Aaron Istodor, Cristina Mihăilescu, Ion Lupu, Avram Birău. Claudiu fiind și regizor. Echipă sudată, rodată, experimentată. Având-o pe Maia supercatalizator de nădejde.