În vremurile tulburi pe care le traversăm, în jungla de publicații de tot felul, în multitudinea scrierilor de diferite facturi, greu poți găsi o revistă care să satisfacă gusturile cititorilor și să fie și realizată cu profesionalism. Una dintre acestea, printre puținele, de altfel, este revista „Teleormanul cultural”, din Roșiori de Vede, Teleorman, revistă de cultură și atitudine, ajunsă în anul IV, nr. 3 (12), în luna iunie. Având un colectiv redacțional de excepție, format din oameni de cultură teleormăneni (Cristian Gabriel Moraru, Iulian Bitoleanu, Ioan Romeo Roșiianu, Nicolae Dina, Romulus Toma, Domnița Neaga, Victor Gabriel Osăceanu, Nicolae Sin, și alții) care au pus suflet realizând încă un număr interesant, revista acoperă tot segmentul cerințelor literare ale doritorilor de frumos.

traian prezentare Traian Lalescu a fost unul dintre fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale şi autorul primei lucrări importante de sinteză matematică din literatura ştiinţifică universală.
Traian Lalescu a fost un academician şi matematician român, profesor universitar la Bucureşti şi la Timişoara. A înfiinţat Şcoala Politehnică din Timişoara şi a fost primul său rector.
Personalitate proeminentă a şcolii matematice româneşti. Are contribuţii în multiple domenii ale matematicii pure şi aplicate. Este unul din fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuaţiilor funcţionale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.

mihai3Parlamentul a decis, marți, că Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoșcuți drept martiri și eroi ai neamului românesc și vor fi omagiați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.
Deputații au aprobat, cu 240 de voturi ”pentru”, 18 ”împotrivă” și 23 abțineri proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Țării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române, în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut.
Potrivit proiectului, ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

dd 280Iată că trăim și timpuri când ne ascundem după mască și zâmbetul, și tristețea, și deznădejdea, pe toate. Și suntem oarecum împăcați pentru că nu ne vede nimeni. Toate sentimentele noastre sunt baricadate foarte bine acolo, după pânza aceea albă.
Doar ochii, doar aceștia mai știu să vorbească și să trădeze tristețea, de parcă am purta cu toții în priviri toate poeziile lui Bacovia.

nicolae dabija 280În ultimele luni partidele noastre țâfnoase (care nu se pot aduna la o masă rotundă și nu știu să dialogheze, dar – nici să facă compromisuri) seamănă tot mai mult cu niște balene sinucigașe, care se aruncă pe țărm, ca pe un val ce nu le mai duce nicăieri.
Fiecare partid vrea să câștige alegerile prezidențiale de la toamnă de unul singur. Fiecare își înaintează propriul candidat.
Dar – să nu fi aflat oare liderii lor (de regulă chiar ei fiind cei desemnați de partide la alegerile președintelui) că în politică orgoliul, dacă te lași acaparat de el, e ca țigara: când vrei să o lași tu pe ea, nu te mai lasă ea pe tine.
„Eu nu vreau să candidez, dar m-a înaintat partidul și n-am încotro, trebuie să mă supun…”, zice câte un candidat cu steaua modestiei pe frunte.
Se pare că aici s-a ajuns prea departe și Satana (sau Putin) bate din palme, bătăi pe care liderii de formațiuni le iau drept aplauze pentru lipsa lor de înțelepciune.