hans holbein d j 065 Pe 7 iulie 1535 a fost executat savantul umanist englez Thomas Morus, autorul “Utopiei”, lucrare fundamentală în istoria ideilor politice.
Thomas Morus, în engleză Thomas More, s-a născut pe 7 februarie 1478 la Londra. Avocat, scriitor şi om de stat, Morus şi-a câştigat reputaţia de important erudit umanist.
El a fost cel care a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat unei naţiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea pe care a publicat-o în 1516.

dd 280Poetul Edgar Allan Poe spune că: „Să mori de râs e cu siguranță cel mai grozav mod de-a muri”. Aici, nu știu dacă aș fi de acord cu marele poet, dar cu siguranță are dreptate atunci când afirmă că: „Unele lucruri sunt atât de ridicole încât nu-ți poți stăpâni râsul!” Și acest lucru se întâmplă ori de câte ori îi auzi pe moldovenii noștri că au stăpâni.
Sau se exprimă: „Stăpânul meu nu-mi dă voie să vorbesc cu voi” sau „Lucrez la un stăpân bun” sau „Stai să văd ce zice stăpânul meu”.

dbg2Toate se trec sub bolți și pe lume:
stea ce se naște și codru bătrân,
oștire, și tron, și slavă, și nume....
Și totuși cărțile... Ele rămân.

Lângă casa mea pășteau niște miele,
cu behăit angelic, nedefinit...
Pe câteva le-am pus în poemele mele...
Numai cele de acolo nu au murit.

simeanu Drag mie imens mi-o fi toată viața Deep Purple. Un grup britanic de rock, uriaș. Cu impecabili muzicieni. Între ei, pân-acu` niște veri, și John Douglas Lord. Clăparu` Jon Lord, mai pe scurt. Realmente, un lord în domeniu. Instrumentist și compozitor cu varii resurse. Și realizări câte și mai câte. Creator de soi, virtuoz deplin. Improvizator fervent și fluent. Inovând mereu, în chip iscusit...
 L-am aflat într-o vreme când ideologia obtuză dicta pe aci. ”Europa Liberă” având meritul ăsta de necontestat. Și câțiva prieteni de-afară. Prilejuri alese creând minunat s-ascult d-ale genului multe. De mine apoi oferite, decis, la postu` de radio național. În emisiuni p-atunci îndrăznețe, nu de puțini urmărite. ”Child in time”, de exemplu, divin. O capodoperă covârșitoare prin frumusețea-i neîntinată de timp. Unică, poate, tulburătoare. Atrăgătoare nespus. Lord, cu Gillan, Glover, Blackmore și Paice în echipă, dându-i drumul în lume, spre eternitate...

dd 280De multe ori stau și mă gândesc că dacă ar exista în lume spitale și pentru cei bolnavi de ură, acestea ar fi probabil mereu arhipline. Pentru că această boală pătrunde-n noi mai mult decât oricare alt virus sau bacterie. Și  spre deosebire de alte maladii care pot fi tratate, ura se vindecă mult mai greu. Iar inimile acelea împovărate de această boală nu-și mai cunosc de mult timp ritmul lor firesc. Pentru că au depozitat în interiorul lor atâta răutate încât nu știu altfel să bată.
În fața oglinzii, dar și-n fața lumii ne declarăm întotdeauna buni și ne lăudăm cu faptele noastre bune, chiar și atunci când nu le săvârșim.