Cornel SimighianRecunosc, cu sentimente amestecate, că în ultimele astea trei decenii am tot încercat ca, atunci când scriu ce scriu, în presă, să o fac doar cu capul, nu cu alt organ, nici excesiv de cardiac, nici din pipotă sau hepatic, nici testicular. Asta poate și pentru că în general am lucrat mai mult pe economic, analize și sinteze cu bisturiul, investigații, anchete cu totporul, apoi politică -evaluări proiective cu drujba, publicistică, editorial și comentarii / opinie. Adică mai puțin pe feeling, pe social, reportaje de alea de să plângă pagina în hohote, de să-ți crape cămeșa-n spete și să-ți sară nasturii de la ghetre…
Da’ acu parcurgem vremuri stranii, cel puțin ciudate dacă nu mai mult, în care recunosc, la fel, sunt bântuit de sentimente confuze, interesante poate dar tot confuze, persistând așa, ca un zaț printre molari, impresia că cineva, niște ăia, ne iau de proști. Grămadă, adică proști cu stropi, cu chiuituri, cu repetiție și în formă continuată. Și fiind și supărat și furios și nedumirat, am tot amânat să scriu, la cald, adică emoțional. Și totuși...

dd 280Trăim într-o lume confuză și de libertinaj total, folosindu-ne uneori de această libertate până la prostie. Așa că, dacă ne deranjează vecinul care sforăie, vânzătorul care n-are rest sau croitorul care nu ne-a croit bine haina, avem dreptul să-i acționăm în judecată pe toți.
Așa cum s-a întâmplat și cu chinezul Jian Feng, care a cerut de la soția lui compensații în valoare de mii de dolari pentru că era prea urâtă. Afirmând că până în dimineața de după nuntă aceasta era o femeie foarte frumoasă. Dar, cum a văzut-o nemachiată și nearanjată, s-a simțit înșelat. Și, în aceeași zi, a depus actele de divorț, obligând-o să-i plătească daune morale pentru înșelăciune. Dar această întâmplare nu este, totuși, atât de deosebită cât cazul unui pușcăriaș, care, fiind condamnat la ani grei de închisoare, l-a acționat pe Dumnezeu în judecată pentru că Acesta nu și-a ținut promisiunea de la botez, unde, în rugăciunile rostite de preot, omul a înțeles că Domnul îl va apăra de rele toată viața lui.

lcr 280În condiţiile actualei pandemii cu coronavirus, să fii sănătos înseamnă să poţi să eviţi contaminarea cu acesta.
Unde încep măsurile cele mai eficiente de combatere a coronavirusului? În jurul fiecăruia, la orice pas, cu cele mai obişnuite locuri, care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, care nu pot fi nominalizate în lege. Ele reprezintă lumea fiecărei persoane în parte, care fac parte din viaţă. O soluţie a unei persoane este o soluţie a tuturor, se aplică oriunde, face parte din binele social. În lipsa interesului și a acţiunii fiecărui cetăţean pentru combaterea coronavirusului, acolo unde el locuieşte, trăieşte, munceşte, va aştepta degeaba să treacă instituirea stării de urgență: aceasta nu va trece. Pentru combaterea coronavirusului este necesar ca fiecare cetăţean să acţioneze eficient chiar în acele locuri mici, neînsemnate la prima vedere, aproape de casă, de locul de muncă și oriunde se mişcă.

nicolae dabija 280După facultate, în redacția pentru tineret a televiziunii, venise într-o zi un oarecare Aleksandr Petrov, șeful veteranilor comuniști din Chișinău.
Acesta, dintr-un exces de sinceritate, a prins să ni se laude nouă, tinerilor redactori, despre faptele lui vitejești. Ne-a povestit cum, într-o zi de după război, ajunsese în satul Mândrești, unde urma să creeze o organizație comsomolistă. După adunare a zăbovit în casa secretarului ales, în jurul unei mese pline cu de toate.
Vinul era bun, plăcintele gustoase și, când s-a uitat, se și înnoptase. „Puteți rămâne la noi”, i-a propus proaspătul comsomolist. „Și apoi e pericol mare să porniți acum la drum”. Cum vin mai era în butie, acesta a fost de acord.
Dar, în toiul petrecerii, în casă a dat buzna tatăl secretarului de comsomol.

lcr 280În condiţiile actualei pandemii mondiale cu coronavirus,
să fii sănătos înseamnă să poţi să eviţi contaminarea cu acesta.

Pe perioada în care coronavirusul (numit și „Covit 19/corona virus” sau „Covit 19”) se manifestă ca o pandemie la nivel mondial, sănătatea și viaţa cetăţenilor din fiecare ţară depinde, în mod decisiv, de măsurile care se iau de către stat, dar și de către fiecare persoană, pentru protecţia lor, dar și a medicilor.
Situaţia devine tot mai agravantă cu fiecare medic scos din serviciul public ca urmare a îmbolnăvirii sale.
Altfel spus, cu cât ar creşte numărul medicilor care sunt contaminaţi cu coronavirus, cu atât mai gravă ar devini situaţia pentru întreaga populaţie.
În situaţia în care România a intrat în „starea de urgenţă” începând de luni 16 martie 2020, se impune să se schimbe radical şi modul de desfăşurare și a activităţilor medicale.