nicolae dabija 280În această lună s-au împlinit 516 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare.
La 2 iulie 1504 viteazul voievod a fost înmormântat la Putna, sub o piatră de mormânt pe care și-o pregătise din timp. Lăsase numai loc gol pentru ziua și anul morții. Loc necompletat până astăzi. Dovadă că „…Ștefan-Vodă n-a murit”.
De atunci, candela de la mormântul lui arde neîncetat, fără să se fi stins vreodată, vreme de 516 ani.
Chiar dacă în toată această perioadă s-au găsit și numeroși indivizi care să scuipe în ea.
Iată însă că recent o creatură a făcut ceea ce n-au îndrăznit nici păgânii pe care-i învinsese câtă vreme fusese viu: i s-a urinat pe mormânt de la distanță, iar drept răsplată președintele Dodon l-a decorat imediat cu unul dintre cele mai mari ordine ale statului.

statuie descopera 1024x693Fiecare statuie are o poveste unică și interesantă. Însă, deși realizările strămoșilor noștri sunt incredibile, greșelile lor sunt deseori greu de acceptat.
Poate fi spus că fiecare dintre aceste figuri celebre a fost cândva extrem de importantă, trăind într-o perioadă ale cărei valori morale ne sunt acum complet străine. Cu siguranță, a judeca figuri istorice după normele culturale și sociale de astăzi ar fi cu totul absurd. De la stăpânii de sclavi din Imperiul Otoman și până la vânătorii de vrăjitoare din secolul al XVIII-lea, istoria este presărată cu monștri.
Totuși, doar prin înțelegerea moștenirii noastre comune putem spera să construim o societate tolerantă și luminată cu adevărat. Marea Revoluție Culturală Proletară a lui Mao ne-a arătat că ștergea trecutului, oricât de cumplit ar fi acesta, nu este soluția.

dd 280Mi-a făcut rău, mult rău, fără niciun motiv. Ea, ruda mea nedeslușită, atunci când mi-a fost cel mai greu mi-a înfipt cuțitul în spate.
Mă simțeam rănită, grav rănită, ca și cum mă aflam undeva pe un câmp de luptă unde nici un infirmier nu mai poate să ajungă până la mine.
Dar, în ceasul al doisprezecelea,  iată unul.
– Tată, o urăsc!
– Dar tu încearcă s-o iubești!
Cum să-l înțeleg?! Se vede că el n-a fost rănit niciodată și nu a cunoscut setea de răzbunare…

manucStatul Republica Moldova a reconstruit castelul lui Manuc-Bei de la Hânceşti, cheltuind pentru asta circa cinci milioane de euro.
Cine a fost Manuc-Bei şi care e contribuţia lui la istoria noastră, pentru ca perpetuarea memoriei faptelor sale să merite mai mult decât Alexandru Lăpuşneanu Vodă din Lăpuşna, întemeietorul localității Mihalcea Hâncu, domnitorul de câteva luni al Țării  Moldovei, mitropolitul Antonie Plămădeală din Stolniceni sau alţi fii luminaţi ai neamului-acest sacrificiu financiar al celui mai sărac stat din Europa?
Emanuel Manuc Mîrzaean Bei (1769-1817) s-a născut la Ruşciuc, târg din Bulgaria de azi.
Nici biografii lui nu neagă faptul că banii lui Manuc erau din furat, bani murdari cu care acesta va şti să-şi facă drum în viaţă.

GDL cu masca anti covid 19 280Prima antologie la care o să mă refer este „Visul copilăriei”, Colecţia „Antologica”, Editura „eCreator” Baia Mare, 2020 şi aşa cum îi spune titlul cuprinde poezie şi proză care au ca tematică copilăria, acea perioadă a vieţii în care totul era simplu, posibil, minunat. Perioada în care părinţii îţi îndeplineau toate poftele iar tu stăteai mai mult pe afară, la joacă!
În cele 436 de pagini o să-i întalnim cu poezie pe: Liliana Andrei, Petronela Apopei, Daniela Mancaş Bălăiţă, Violeta Bobocea, Camelia Boţ, Sergiu Botezatu, Elena Borcuti, Eugenia Calancea, Mihaela CD, Alexandra Cheroiu, Maria Ciobotariu, Grigoraş Ciocan, Maria Tomiţa Corini, Ioana Dîmbean, Ioan Draga, Rodica Fercana, Daria Florica, Viorica Floroiu, Elena-Alina Grecu, Daniela Achim Harabagiu,