Că minima rezistenţă este direcţia căutată şi urmată de toate forţele fizice, iar prin aceasta ea devine o lege a naturii, ne-o arată apele curgătoare: Constrânse de forţa gravitaţională care acţionează statornic pe verticală spre centrul Pământului, este adevărat că, din cauza rezistenţei scoarţei terestre, râurile şi fluviile nu pot urma verticala în căutarea idealului;

Investigând, ca etnolog, în lung şi-n lat spaţiul geografic al Maramureşului, ne-am convins că i se potriveşte pe de-a întregul epitetul de legendar. L-am putea asemui cu o carte imensă de legende pe care dacă o deschizi, firul naraţiunilor începe să se depene, fie că ele au ca miez cerul şi podoabele sale, animale sau păsări, munţi, văi şi râuri, spirite ale vântului, ale pădurii, ale nopţii sau bolile antropomorfizate (ciuma, moartea, holera). Câte nu a aşezat în legende omul din popor? Până şi monumentele istorice închid legende.

Cred că fiecare s-a oprit la un moment dat în viaţă, fie măcar pentru o clipă, din goana sa prin lume, spre a-şi cerceta fiinţa ca să afle dacă a reuşit să guste vreodată fericirea.

Cu siguranţă i-au răspuns prima dată lacrimile şi i-au arătat primul lui contact cu lumea văzută,

(Scrisoare deschisă către toţi torţionarii românilor)

             Fiecare popor cu faliţii lui. Noi, românii, îi avem pe torţionarii de ieri şi de azi, o foarte prolifică şi longevivă specie de ordin criminal,

Nu se cunoaşte sigur cauza directă a morţii. Nu a avut loc nici o autopsie oficială şi nu a fost emis nici un certificat de deces, în ciuda zvonurilor legate de decesul său aparent inexplicabil.