Mnemofobia a fost inerentă sistemelor ideocratice. Istoria totalitarismului, scria Milan Kundera, este aceea a luptei memoriei impotriva uitării. China comunistă, in pofida fatadei reformiste, rămane obsedată de controlul draconic al memoriei istorice. Ceea ce a făcut si face gesturile celor care refuză să uite atât de semnificativ subversive. La ceasul nopţii totalitare, memoria are funcţie salvatoare. Interzicerea cărţilor istoricului britanic Anthony Beevor in Rusia putinistă este un indicator elocvent al renaşterii totalitarismului. La fel, recuperarea si asumarea trecutului este unul al de-totalitarizării, deci al democratizării.

Totdeauna m-au enervat întrebările – şi voi de când trăiţi în Ungaria? de unde v-aţi mutat aici?

Cuvântul „jidani“ semnifică un concept geopolitic şi istoric, prin care se indică aria geografică iniţială de atestare istorică a existenţei jidanilor, cu cele două ramuri foarte diferite genetic, dar „unite“ cultic: jidanii-sefarzi și jidanii-așkenazi.

Tabloul ar putea fi scanat cu ajutorul unui retroreflector.

Omul de ştiinţă francez Pascal Cotte susţine că a studiat timp de 10 ani celebrul tablou al Mona Lisei,

Oamenii sunt expuşi la stimuli muzicali timp de aproape 20% din viaţa activă. Dar o mare parte din experienţa muzicală pe care o trăieşte umanitatea rămâne un mister.