Moștenitorii scriitorului Duiliu Zamfirescu au decis să doneze Consiliului Județean Vrancea casa și terenul din comuna Vârteșcoiu, care au aparținut străbunicului lor, celebrul autor al romanului „Viața la țară”, au anunțat reprezentanții CJ Vrancea.
Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a avut miercuri o discuție online cu Nicolas Duiliu Zamfirescu, aflat în Franța, unul dintre moștenitorii legali ai scriitorului, în cadrul căreia a fost stabilită, pentru perioada următoare, o întâlnire la sediul CJ Vrancea.
„Străbunicul nostru iubea foarte mult regiunea natală Vrancea, orașul Focșani, cât și casa din Vârteșcoiu unde a locuit și a creat. Există și numeroase texte în acest sens. Moștenitorii au considerat că este frumos, elegant și adecvat să facem această donație. Vom sprijini cu toții această acțiune”, a declarat Nicolas Duiliu Zamfirescu.
- Detalii
- Scris de DN
Citește mai departe: Casa și terenul care au aparținut scriitorului Duiliu Zamfirescu vor fi donate
Mie greu de tot să scriu puțin (câteva rânduri, adică) despre prietenul Gelu Dragoș.
El a fost, este și va fi un veritabil prieten. Pentru el prietenia are dimensiunile unui munte.
Își petrece viața printre ”cei mici” – învățându-i să scrie și să citească. Absolvent de Jurnalism fiind, Gelu Dragoș exersează cu multă pricepere pe mai multe ”felii” ale scrisului: ziaristică, monografii, reportaje, critică și desigur, poezie. O plajă întinsă a creației, așadar...
În prag de sărbătoare, îi spun ”cu toată gura” LA MULȚI ANI!” (Sunt convins că mi se alătură cu aceeași urare toți prietenii într-ale condeiului.) Apoi, neodihnă creatoare! Multă sănătate! Și...tot ceea ce îți dorești.
Te îmbrățișez, prietene!
- Detalii
- Scris de Valeriu SABĂU
De rămas...
Iubiți concitadini, ne apropiem de încheierea acestei discuții ”plimbate” prin municipiul nostru drag numit Baia Mare sau în latină „Rivulus Dominarum”, în germană „Frauenbach”iar în maghiară „Asszonypataka”. Se putea și fără această carte, ca o falie în timp, dar am vrut a zice că nu este lucru mai frumos ca dragostea și nici fericire mai mare, cum zice și Biblia și acest îndemn la fericirea noastră, l-a scris un om căruia îi lipsește 80% din vedere, are 4 infarcte și-i este interzisă munca de orice fel.
Totuși acest material ar putea servi unora, care obținând o funcție, se domnesc pe banii noștri și odată ajunși se reia fabula lui Grigore Alecsandrescu cu ”Boul și vițelul”, ba am putea zice că își face la nume prenumele de... hoț.
Într-o vreme judecătoriile și tribunalele judecau în prezența asesorilor, care vorba șefului de secție, puteau fi eliberați din funcție prin intrarea în pușcărie, ori dacă moare...
- Detalii
- Scris de Toma G. Rocneanu
Festivalul-concurs literar-cultural "ȚARA-MAMĂ, ROMÂNIA"
Etapa a doua: 24 februarie 2021
Iubiții noștri poeți,
este un nou "decembrie' 89"!
Credeți că întâmplător s-a dat startul în 20 Decembrie 2020 cu un număr de 89 concurenți? Nu. Dumnezeu vrea să luptăm pentru salvarea poeziei cu singura armă nobilă: CUVÂNTUL!
Sunt bineveniți toți autorii care simt românește!
Vă invităm cu ȘAPTE INIMI ROMÂNIA să mergem de mână pe acest minunat drum calăuziți de cuvânt, de iubirea pentru neam și țară!
- Detalii
- Scris de eCreator.ro
Citește mai departe: Gala Poeziei "ȘAPTE INIMI ROMÂNIA"! (20. 12. 2020 - 20. 03. 2022)
La 29 ianuarie 1860 s-a născut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov (d. 15 iulie 1904).
Cehov s-a născut la Taganrog, oraş la Marea Azov.
După fuga tatălui său la Moscova, este nevoit să acorde meditaţii. În 1879, începe studii de medicină la Moscova şi-şi ajută financiar familia, publicând în reviste umoristice.
După absolvire, in 1884, profesează în jurul Moscovei. În 1886, începe colaborarea la revista Novoe Vremia (Timpuri noi), condusă de Alexei Suvorin, cel ce îi va fi editor. În această perioadă, publică proză, lucrând şi la piesele sale de teatru.
În 1890, efectuează un voiaj în insula Sahalin, unde recenzează populaţia.
În timpul voiajului său în Italia, din 1894, starea sănătăţii sale se înrăutăţeşte. În 1896, îl cunoaşte pe Constantin Stanislavski, care îi va regiza piesele de teatru.
- Detalii
- Scris de DN
Citește mai departe: Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită