La poalele Munților Nemira, umbrit de culorile vremurilor, orașul Dărmănești a fost un izvor curat de suflete tari (intenție vădită după semnificația numelui său). La finalul unui octombrie răsucit pe axa firescului, se aprinde un foc molcom în mijlocul comunității: o întâlnire realmente istorică a unuia dintre cei „duși departe” cu cei care au rămas la vatra satului de odinioară. Părintele-poet Dumitru Ichim pășește cu încordare, deslușind cu ochi umezi chipuri dragi ce-l întâmpină în incinta primăriei. „Lacrimile mele vă întâmpină!”
Rămân în plan secund, trasă de mânecă de o emoție copleșitoare, cum să nu răspunzi lacrimii cu lacrimă? Cerul e neînțeles de senin, întâlnirea aceasta e sub semnul Providenței, altfel nu-mi explic cu ce croșet să fi lucrat îngerii liniștea de azi…
- Detalii
- Scris de amprentadeonesti
„Verdele este culoarea principală a lumii
și de-aici ia naștere frumusețea”.
(Pedro Calderon de la Barca)
Pornind de la esența acestui citat, îmi „recolorez’’ si eu cuvintele, inspirându-mă din titlul mai mult decât sugestiv al cărții de critică literară ’’Recolorarea cuvintelor’’ a scriitoarei Mihaela CD.
Astfel, verdele care sub zecile de spectre, este culoarea dominantă a primăverii prin care natura reînvie, așezat alături de o paletă largă de culori vibrante devine o pictură în „Culori de Primăvară” Acesta a fost titlul pe care l-am dat evenimentului nostru din 27 aprilie 2024, în miez de primăvară într-o abundență de culori, când a avut loc lansarea celui mai recent pui literar, proaspăt ieșit de sub tipar, al Mihaelei CD: „Recolorarea Cuvintelor”.
- Detalii
- Scris de Johnny Ciatloṣ Deak
Citește mai departe: O lansare de carte în ‘’Culori de primăvară’’
Asociaţia LIGA Scriitorilor Români prin Comitetul Director al Ligii Scriitorilor din România oferă anual Medalia Virtutea Literara scriitorilor în viață, a căror operă promovează idei umaniste de tolerantă, valori ale patrimoniului national și a căror personalitate și comportare morală și civică este un exemplu în societatea românească.
In data de 22 iunie 2024, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor Români, cu sediul central în Cluj-Napoca, România s-a întrunit în ședință ordinară și a analizat raportul susținut de președintele national al Ligii Scriitorilor, Al Florin Tene, în care se explică amănunțit activitatea deosebită a celor doi scriitori din Montreal, Canada: Mihaela CD și Johnny Ciatloș Deak.
- Detalii
- Scris de Al.Florin Țene
Orice poveste începe cu... a fost o dată ca niciodată!
Să știți că în Baia Mare chiar a fost... o dată și odată!
În data de 13 mai, la Muzeul de Arheologie și Istorie Maramureș s-a (tot) petrecut petrecerea lansării nobiliare a cărții înnobilatoare a dr. Gheorghe Firczak – președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România - despre îndelung înnobilatul Avram Iancu.
Au susținut și întreținut manifestarea și atmosfera dr. Viorel Rusu, directorul Muzeului, dr. Ilie Gherheș, exdirector, Ioan Romeo Roșiianu, absolvent al Facultății de Istorie, director al revistei și al editurii Ecreator.
Dincolo de eleganța și noblețea momentului, a cântat poetul și rapsodul Florin Dragomir, iar Ansamblul folcloric „Cernova Ruja – Bujorul Roșu” din Bistra a reușit să reducă la tăcere și să oblige la inspirație și meditație sala arhiplină.
Mariana Petretchi, distinsa coordonatoare a ansamblului a depășit așteptări, iar frumosul a venit de la sine.
- Detalii
- Scris de Ion Augustin Sabou
Citește mai departe: Manifestare de prestigiu a rutenilor în Baia Mare
Cum ajung la Parlament, dau nas în nas cu Cătălin Drulă, cu Rareș Bogdan, cu George Simion, cu Theodor Stolojan, cu Ludovic Orban, mă rog, cu multă lume. Dar ce zice Dacian Cioloș, întreb, a vorbit cu Emmanuel Macron? El ce zice? Despre ce?! Cătălin Drulă se uită în sus, se uită în jos, știi că eu nu am vorbe cu Dacian Cioloș.
Și cum stăm noi doi și vorbim de una, de alta, îl sună generalul Victor Predescu de la Serviciul de Informații Externe, auzi, întreabă-l despre Premiul Nobel pentru Literatură. Vezi bine, generalii de la SIE știu la orice oră din noapte sau din zi unde sunt extratereștrii, unde sunt eu, unde ești tu, nu te joci cu serviciile secrete.
- Detalii
- Scris de Ovidiu Bufnilă