concurs6400 oPrimăria Capitalei prin  Biblioteca Metropolitană București, Teatrul Dramaturgilor Români și  Muzeul Național al Literaturii Române anunță organizarea unui concurs de creație teatrală și literară. Tema concursului inițiat la propunerea scriitorilor și traducătorilor Lucia Verona și Horia Gârbea este „Distanța”, înțeleasă sub diferite forme, impusă de anumite circumstanțe, cu relevarea aspectelor inedite, comice sau tragice ale distanțării și izolării de societate și de cei apropiați.  Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.

Participanți

Creatori de literatură de toate vârstele, fie ei membri sau nu ai uniunilor de creatori din toată țara.

Juriul

Va fi format din cinci membri, personalități culturale, în principal poeți, dramaturgi, critici literari și teatrali, numele acestora urmând a fi făcute publice doar după finalizarea jurizării și anunțarea câștigătorilor.

43291672 mlRobert Coravu, de la Universitatea din Bucureşti, a moderat o discuţie privind modul în care se adaptează bibliotecile la distanţarea socială impusă în această perioadă de pandemie.
Discuţiile au fost despre activităţile culturale şi umanitare pe care le desfăşoară, cum se pregătesc pentru întâmpinarea publicului după ridicarea restricţiilor şi, mai ales, care sunt lecţiile învăţate în perioada de criză.
Directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, Carmen Mihaiu, a explicat faptul că „muncim, chiar zi de zi. În general am fost cam peste 50% din personalul bibliotecii prezent în instituţie pentru a prelucra cărţi, pentru a organiza depozitele de carte”.
Mihaiu a arătat că împreună cu colegii săi, încearcă să diminueze decalajul creat în prelucrarea publicaţiilor din colecţia bibliotecii şi să facă astfel încât acestea să ajungă cât mai repede la raft.
Cei de la Biblioteca Naţională îşi raportează demersurile la ziua în care s-ar redeschide instituţia.
„Încercăm să fim ceea ce îşi doreşte comunitatea. Încercăm să fim o adevărată bibliotecă naţională, cu o colecţie pusă la raft. Sigur că în acest moment nu este o activitate vizibilă, dar ea va fi vizibilă în momentul în care ne vom redeschide, sperăm, după data de 14 mai (...) Distanţarea aceasta socială am încercat să o transformăm într-un lucru pozitiv. Încercăm să facem acele lucruri pe care poate nu am avut răgazul să le facem atunci când porţile bibliotecii erau deschise. Încercăm să transformăm această criză într-o activitate pozitivă şi benefică pentru comunitate”, a arătat Mihaiu, potrivit Mediafax.

trupa beatlesFoaia de hârtie cu textul parţial scris de Paul McCartney în 1968 a fost vândută pentru un preţ de nouă ori mai mare decât cel la care era estimat.
Manuscrisul hitului The Beatles „Hey Jude” a fost vândut vineri la licitaţie pentru 910.000 dolari.
O foaie de hârtie cu textul parţial al piesei „Hey Jude”, scris de Paul McCartney pentru o sesiune de înregistrări, în 1968, a fost vândută pentru 910.000 dolari la o licitaţie online organizată vineri de casa Julien's Auctions în Torrence, California.
Preţul pentru care a fost vândut manuscrisul a fost de nouă ori mai mare decât cel la care l-au estimat specialiştii.
La aceeaşi licitaţie, o membrană pentru tobă cu logoul The Beatles, folosită în primul turneu nord-american al formaţiei, din 1964, a fost vândută pentru 200.000 de dolari.

43291672 mlUNESCO oferă acces gratuit, la nivel mondial, la World Digital Library, biblioteca digitală care conţine mii de articole, cărţi, documente şi fotografii, conform unui anunţ postat luni pe Twitter.
Organizaţia a luat această decizie după ce, din cauza pandemiei de COVID-19, au fost suspendate cursurile şcolare în foarte multe ţări.
„Ştim că mulţi sunteţi acasă, iar zidurile se închid. Deci... intraţi să exploraţi Biblioteca Digitală Mondială: acces gratuit la mii de cărţi, documente şi fotografii din toate ţările şi culturile", a anunţat UNESCO pe Twitter.
Materialele sunt disponibile în şapte limbi străine, engleză, franceză, spaniolă, portugheză, arabă, rusă şi chineză, şi pot fi accesate online indiferent de loc.
Biblioteca digitală poate fi accesată la http://www.wdl.org/en/.

mary shelleyO listă a celor mai inspirate 100 de romane scrise în limba engleză au fost stabilită de experţi, iar printre titluri se numără lucrări moderne, ca "Jurnalul lui Bridget Jones", de Helen Fielding, dar şi opere clasice, precum "Mândrie şi prejudecată".
Scriitori, curatori şi critici, inclusiv jurnalista Mariella Frostrup, au contribuit la selectarea celor 100 de romane scrise în limba engleză, ce au conturat lumea.
Jonty Claypole, directorul BBC Arts, a declarat că a dorit ca lista să fie "provocatoare, să genereze dezbateri şi să inspire curiozitate" potrivit Mediafax.
Printre romanele incluse în listă s-au mai numărat "Riders", de Jilly Cooper, "Dinţi albi", de Zadie Smith.
Totodată, de pe listă nu au fost omise opere clasice, precum "Să ucizi o pasăre cântătoare", din 1960, scrisă de Harper Lee, şi "Frankenstein", de Mary Shelley.