gelu dragos si toma g. rocneanu 180 De rămas...
Iubiți concitadini, ne apropiem de  încheierea  acestei discuții ”plimbate” prin municipiul nostru drag numit Baia Mare sau în latină „Rivulus Dominarum”, în germană „Frauenbach”iar  în maghiară „Asszonypataka”. Se putea și fără această  carte, ca o falie în timp, dar am vrut a zice că  nu este lucru mai frumos ca dragostea și nici fericire mai mare, cum zice și Biblia și acest îndemn la fericirea noastră, l-a scris un om căruia  îi lipsește 80% din vedere, are 4 infarcte și-i este interzisă munca de orice fel.
    Totuși acest material ar putea  servi unora, care obținând o funcție, se domnesc pe banii noștri și odată ajunși  se reia fabula lui Grigore Alecsandrescu cu ”Boul și vițelul”, ba am putea zice că își face la nume prenumele de... hoț.
    Într-o vreme judecătoriile  și tribunalele  judecau în prezența asesorilor, care vorba șefului de secție, puteau fi eliberați din funcție prin intrarea în pușcărie, ori dacă moare...

Festival Lhana afisFestivalul-concurs literar-cultural "ȚARA-MAMĂ, ROMÂNIA"
Etapa a doua: 24 februarie 2021
Iubiții noștri poeți,
este un nou "decembrie' 89"!
Credeți că întâmplător s-a dat startul în 20 Decembrie 2020 cu un număr de 89 concurenți? Nu. Dumnezeu vrea să luptăm pentru salvarea poeziei cu singura armă nobilă: CUVÂNTUL!
Sunt bineveniți toți autorii care simt românește!
Vă invităm cu ȘAPTE INIMI ROMÂNIA să mergem de mână pe acest minunat drum calăuziți de cuvânt, de iubirea pentru neam și țară!

chekhovLa 29 ianuarie 1860 s-a născut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov (d. 15 iulie 1904).
Cehov s-a născut la Taganrog, oraş la Marea Azov.
După fuga tatălui său la Moscova, este nevoit să acorde meditaţii. În 1879, începe studii de medicină la Moscova şi-şi ajută financiar familia, publicând în reviste umoristice.
După absolvire, in 1884, profesează în jurul Moscovei. În 1886, începe colaborarea la revista Novoe Vremia (Timpuri noi), condusă de Alexei Suvorin, cel ce îi va fi editor. În această perioadă, publică proză, lucrând şi la piesele sale de teatru.
În 1890, efectuează un voiaj în insula Sahalin, unde recenzează populaţia.

În timpul voiajului său în Italia, din 1894, starea sănătăţii sale se înrăutăţeşte. În 1896, îl cunoaşte pe Constantin Stanislavski, care îi va regiza piesele de teatru.

Tabuleac cartolinaVara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac, ediția spaniolă apărută în 2019 la Editura Impedimenta, a câștigat Premiul European Cazino de Santiago, împreună cu Lluvia fina, de Luis Landero. Pe lista scurtă au mai intrat Eric Vuillard, Paolo Giordano și Pedro Feijoo.
În anii precedenți laureați ai Premiului European Cazino de Santiago au fost: Jonathan Coe, Kazuo Ishiguro, John Lanchester și Emmanuel Carrère.
Editura Impedimenta anunță intrarea în librării în aceste zile a ediției spaniole a Grădinei de sticlă, cel de-al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, în traducerea Marianei Ochoa de Eribe.
În decembrie 2020, la Editura norvegiană Camino, a apărut Vara în care mama a avut ochii verzi, traducerea din română e semnată de Sindre Andersen.

alfabet germania Germania vrea să își refacă alfabetul fonetic, pentru a elimina cuvintele pe care naziștii le-au adăugat pentru a înlocui numele de origine evreiască, termeni care au supraviețuit de zeci de ani.
Majoritatea germanilor folosesc termeni din epoca nazistă în apelurile telefonice, precum „D de la Dora”, „N de la Polul Nord”, „Z de la Zeppelin”, necunoscând originea lor antisemită.
În Republica de la Weimar, înainte de dictatura nazistă, D venea de la „David”, N de la „Nathan” și Z de la „Zaharia”.
Experții lucrează la noi termeni, care vor fi puse la dispoziția publicului și adoptate din 2022.