academiaromanaFizicienii Cornel Haţegan şi Voicu Lupei, istoricul şi arhitectul Paul Niedermaier şi medicul Costin Cernescu se numără printre noii membri titulari ai Academiei Române, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Academia Română a ales, pe 21 noiembrie, prin vot secret, în Adunare Generală, patru membri titulari şi cinci corespondenţi, scrie Mediafax.
Astfel, fizicienii Cornel Haţegan şi Voicu Lupei, istoricul şi arhitectul Paul Niedermaier şi medicul Costin Cernescu au devenit membri titulari ai Academiei Române.
De asemenea, lingvistul Nicolae Saramandu, istoricul Ioan Bolovan, biologul Cătălin Tănase, specialistul în inginerie Liviu Marşavina şi specialistul în economie Ioan-Franc Valeriu au fost numiţi membri corespondenţi ai instituţiei.

sedinta CJ2 180 bÎn perioada 7 – 11 decembrie 2018, Asociația Social-Cultural-Creștină eCreator și Consiliul Județean Maramureș organizează manifestarea „Maramureșul și unirea minorităților”. Acordul de cooperare încheiat între instituția județeană și eCreator a fost aprobat de aleșii județeni în ședința ordinară din 27 noiembrie 2018, condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a subliniat buna colaborare între cele două instituții, de-a lungul timpului.
Acțiunea culturală, care este finanțată cu suma de 25.000 de lei de către CJ Maramureș se va realiza în 18 localități din județ cu populație de etnie maghiară, ucraineană, huțulă, ruteană sau rusă, respectiv în localitățile Baia Mare, Coltău, Baia Sprie, Ocna Șugatag, Sighetu Marmației, Ulmeni, Seini, Crăciunești, Repedea, Poienile de sub Munte, Câmpulung la Tisa,Teceu Mic, Berchez, Dămăcușeni, Bistra, Rona de Sus, Valea Vișeului și Crasna Vișeului.
”În cadrul acestui eveniment vor fi organizate întâlniri culturale cu personalități marcante din țară, conducători de reviste literare împreună cu scriitori aparținând minorităților, care sub auspiciile Marii Uniri, să dea ca exemplu aportul acestor minorități la înfăptuirea dezideratului de secole al poporului român, prin sublinierea valorilor culturale, de cult sau artistice ale acestor minorități.

Pierre Guyotat, un controversat scriitor francez, a primit, marţi, premiul Médicis pe 2018, pentru romanul autobiografic "Idiotie", apărut la editura Grasset, potrivit Le Figaro.
Volumul este o continuare a romanului autobiografic lansat în urmă cu mai mult de zece ani "Formation", scrie Mediafax.
Romanul lui Pierre Guyotat se afla în cursa pentru premiul Médicis 2018 alături de "Arcadie" (editura P.O.L.), de Emmanuelle Bayamack-Tam, "Tous les hommes naturellement désirent savoir" (editura JC Lattès), de Nina Bouraoui, "Ça raconte Sarah" (Minuit), de Pauline Delabroy-Allard, "Frère d'âme" (Seuil), de David Diop, "L'Eau qui passe" (Gallimard), de Franck Maubert, şi "Par les écrans du monde" (Seuil), de Fanny Taillandier.
Premiul Médicis pe 2018 pentru roman străin i-a fost atribuit lui Rachel Kushner, pentru "Le Mars Club", apărut la editura Stock, în timp ce trofeul pentru eseu a revenit volumului "Les frères Lehman", de Stefano Missini (Globe).
 
Născut în 1940, Pierre Guyotat este un scriitor foarte controversat, încă din 1967, când a publicat "Tombeau pour cinq cent mille soldats", un volum care îmbină temele sexului şi războiului şi care a fost interzis în cazarmele franceze din Germania.

Cărţile care i-au aparţinut fostului preşedinte francez François Mitterrand au fost vândute pentru 1,5 milioane de euro, o sumă de trei ori mai mare decât cea la care fuseseră evaluate, la casa de licitaţii Piasa din Paris, potrivit francetvinfo.fr.
Viaţa lui François Mitterrand a fost profund legată de cărţile sale. Astfel, un volum "Terre des Hommes", de Antoine de Saint-Exupéry, a fost cadoul oferit de sora acestuia când a mers pe front, în 1939, la vârsta de 23 de ani. Iar pe când făcea parte din Rezistenţa franceză, a legat o strânsă prietenie cu Albert Camus, iar scriitorul i-a dedicat un exemplar din "Justes".
Printre cărţile scoase la licitaţie s-a aflat un exemplar "De Gaulle", de François Mauriac, prieten de familie. Volumul a fost vândut pentru 31.200 de euro.
 De asemenea, un exemplar din "Hommes de bonne volonté", de Jules Romains, a fost vândut pentru 41.600 de euro. Iar volumul "L'Amant de la Chine du Nord" de Marguerite Duras a găsit cumpărător pentru 23.400 de euro.

Scriitorul Nicolas Mathieu a primit, miercuri, premiul Goncourt pe 2018, cea mai prestigioasă distincţie literară franceză, pentru romanul său "Leurs enfants après eux", apărut la editura Actes Sud, potrivit Le Figaro.
Romanul, al treilea din cariera lui Matthieu, este o frescă socială şi politică, iar acţiunea se desfăşoară în regiunea franceză Lorraine, dezindustrializată, devastată de criza de la sfârşitul anilor Mitterand, scrie Mediafax.
Ca şi scriitorii Daniel Pennac, Tonino Benacquista, Daniel Picouly şi Pierre Lemaître, recompensaţi în anii anteriori cu Goncourt, Nicolas Matthieu, în vârstă de 40 de ani, a devenit celebru prin romane poliţiste. Primul volum i-a fost publicat în 2014. "Aux animaux la guerre" (Actes Sud) a primit mai multe premii şi a fost adaptat într-o serie de şase episoade de postul TV France 3.
În lista finaliştilor pentru premiul Goncourt pe 2018 au mai fost Pauline Delabroy-Allard, cu "Ça raconte Sarah", David Diop, cu "Frère d'âme", Paul Greveillac, cu "Maîtres et esclaves", Tobie Nathan, cu "L'évangile selon Youri", Daniel Picouly, cu "Quatre-vingt-dix secondes", Thomas B. Reverdy, cu "L'Hiver du mécontentement", şi François Vallejo, cu "Hôtel Waldheim".