o carte pe zi pixabayUn american, a cărei mamă a locuit în fosta Uniune Sovietică, a corectat o treime din conţinutul Wikipedia.
În vârstă de 35 de ani, Steven Pruitt, angajat al Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei din SUA, redactează şi corectează zilnic timp de câte trei ore articolele Wikipedia.
Potrivit CBS, bărbatul a redactat o treime din paginile Wikipedia, iar numărul total al articolelor corectate de el este de trei milioane. În plus, 35.000 de articole au fost scrise în original de el. În prezent, în enciclopedia online se găsesc peste 5,7 de articole în limba engleză şi alte 3 millioane în alte limbi, toate scrise de voluntari, fiind al cincilea cel mai vizitat site din lume.
Mare pasionat de istorie, Pruitt a precizat că mama lui a crescut în fosta URSS. „Aşadar cunosc cât de importantă este libertatea circulaţiei informaţiilor şi eforturile pentru a face ca informaţia să devină liberă”, a subliniat el, adăugând că părinţii lui, în casa cărora locuieşte, au catalogat mult timp drept absurdă pasiunea sa.

joyce carol oates youtubeScriitoarea americană Joyce Carol Oates va fi laureata prestigiosului premiu Ierusalim pentru anul 2019, în timpul unei ceremonii programate în luna mai, la Târgul de carte din Ierusalim, conform publicaţiei Jerusalem Post.
"Mă simt profund onorată să fiu laureata acestui distins premiu internaţional", a precizat Oates într-o declaraţie. "Într-o lume în care drepturile individuale sunt sub asediu, autonomia individului şi rolul artei în viaţa noastră sunt motive de preocupare", a adăugat scriitoarea.
"Mai mult decât orice altceva, Oates descrie şi scoate la lumină tensiunea dintre spaimele ascunse şi dorinţele care traversează psihicul uman şi forţele prin care li se dă formă în familie, societate şi cultură, fie prin îngrădiri ori eliberare", au declarat membrii juriului, Omri Herzog, Shimon Adaf şi Tamar Hess.
Joyce Carol Oates a crescut într-o familie catolică şi abia la moartea bunicii sale a aflat de rudele sale evreieşti despre care nu i s-a vorbit niciodată, scrie Mediafax.

"Unul dintre cele mai mari mistere ale familiei mele este legat de mama tatălui meu, despre care, după moartea ei, am aflat că era evreică", a spus Oates.

Ady Endre 180În 27 ianuarie 2019, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre (1877-1919).
Acestui centenar, Biblioteca Județeană Satu Mare, în colaborare cu Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, îi dedică luni, 28 ianuarie 2019, ora 14.00, un eveniment comemorativ, menit să aducă un omagiu lui Ady Endre, primul poet modern maghiar, născut în ținuturile noastre, la Mecențiu, localitate care acum poartă numele marelui poet.
Poezia lui Ady a fost descoperită publicului român de un poet de talia sa, cu care a legat o strânsă prietenie, Octavian Goga.
Ady Endre demonstrează prin opera sa că barierele vremelnice dintre popoare pot fi depășite prin cultură.
Evenimentul dorește să scoată la lumină contribuția traducătorilor sătmăreni din lirica lui Ady, în limba română. În grupul acestor traducători se regăsesc numele lui Octavian Șireagu, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur și... lista ar putea continua.
Alocuțiunile și prezentările vor fi susţinute de Viorel Câmpean şi Marta Cordea, bibliotecari la Biblioteca Județeană Satu Mare, precum și de Muzsnay Árpád, consilier general al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Evenimentul vq fi completat de o expoziție foto-documentară și de o expoziție de carte.
Cei care doresc să participe la importantul eveniment sunt asteptați în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare.

7150687Cinci din cei nouă autori cu cele mai mari vânzări în 2018 pe platforma Libris.ro sunt români, iar cele mai căutate volume sunt cele pentru copii şi de parenting, dar şi manualele şcolare, conform unui comunicat remis MEDIAFAX.
Volumul "Străinul de lângă mine" al Irinei Binder este cea mai vândută carte în 2018 pentru clienţii companiei braşovene Libris.ro, fiind cea mai bine vândută în 30 dintre cele 42 judeţe ale ţării. Cartea "Insomnii", de aceeaşi scriitoare, se află pe locul al doilea în topul naţional. Pe trei urmează volumele "Micul Prinţ", de Antoine de Saint Exubery, iar topul este completat de "Medicina, nutriţie şi bună dispoziţie", de Simona Tivadar, şi "Sapiens. Scurtă istorie a omenirii", de Yuval Noah Harari, scrie Mediafax.

Cât despre numărul volumelor achiziţionate, cei mai mulţi cititori care au cumpărat anul trecut produse de pe platforma online sunt din Bucureşti - 313.517 cărţi. Urmează cititorii din Braşov, cu 130.873 de cărţi şi Cluj, cu 83.488 de volume comandate. Cele mai vândute titluri în aceste judeţe au fost "Străinul de lângă mine", de Irina Binder, în Bucureşti, "Orbi", de Petronela Rotar, în Braşov, şi "Constituţia României", în Cluj.

lansare volume1 180”Cei 167 de ani de la nașterea marelui preot și filosof Vasile Lucaciu se omagiază prin lansarea acestor volume, cu efortul interinstituțional al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” și al Centrului Universitar Nord Baia Mare. Este foarte bine când instituțiile subordonate Consiliului Județean Maramureș, și nu doar acestea, interacționează între ele și dau plus valoare comunității noastre. Ceea ce spunea preotul Vasile Lucaciu este foarte important și ar trebui să reținem și noi, deoarece dacă vorbim despre filosofia morală, este nevoie de morală în administrație și în politică, așa cum este nevoie și de logică. Județul Maramureș a avut foarte multe proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, fiind pe locul al doilea atât la numărul proiectelor finanțate de Comitetul Interministerial pentru Centenar, cât și la suma alocată de către Guvernul României. Doresc să felicit Ansamblul Folcloric Național Transilvania pentru această initiativă și pentru că ne-a demonstrat că, pe lângă ceea ce sunt în stare artiștii să pună în scenă, pot să depășească mentalitatea de artist pur și să se apropie de operele marilor noștri înaintași, de cei care ne-au dăruit această țară”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.