tabaraEdiția 2019 a „Taberei prieteniei literare - De amicitiae” se desfășoară în perioada 26 - 30 iunie, lângă Hațeg, jud. Hunedoara. Anul acesta participă scriitori din Anglia, Franța, Italia, Republica Moldova și România. Din Maramureş participă poeţii Vasile Bele şi Gelu Dragoş.
Parteneri: Societatea „Românca” Londra - președinte Ionela Flood, Radio TV „Unirea” Wiener Neustadt - președinte Ioan Godja și Despărțământului „Vasile Moga” al Asociației Astra - președinte Mihai-Octavian Groza. Organizator principal scriitoarea Mariana Moga.

bookfestEditurile s-au bătut în reduceri şi aniversări la cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest şi, după ce au supravieţuit zilelor de joi şi vineri, în care cumpărătorii păreau să fi dat bir cu fugiţii, au încheiat weekendul cu vânzări care le-au redeschis pofta de topuri, potrivit Mediafax.
Scriitorul Stelian Tănase a remarcat sâmbătă că ”la Bookfest bătea vîntul”, iar ”vineri a fost şi mai rău din cauza vizitei papei. Au lăsat gol pavilionul B1 de la Romexpo, ameninţările meteo – de furtuna şi ploi torenţiale”, a notat Tănase.
Igor Bergler, la rândul său, a mers mai departe preluând vorbele colegului său de breaslă: ”Tendinţa e spre multinaţională. Iar multinaţionala e rece şi neprietenoasă! Dar aşa merge lumea. şi apoi care ar fi alternativa? Statul? Păi statul e corupt. Autorii sunt sprijiniţi din banii contribuabililor, pe care nu îi întreabă nimeni, pe criterii politice şi de gaşcă! Un cerc restrans. E un mandarinat ticălos. Adică e normal să sprijinim autori noi, tineri. Să îi ajutăm la prima carte, la a doua, hai la a treia. Cum fac ţările nordice! Dar să sprijinim un autor trecut de şaizeci de ani ca pe o tânără speranţă timp de 25 de ani neîntrerupt nu e normal!

jo nesbo mediafax descoperaNorvegianul Jo Nesbø a explicat în ce fel pasiunile sale precum căţăratul pe stânci, muzica rock ori fotbalul completează scrisul: Frica e ceva de care am nevoie ca să mă pot concentra 100% la ce fac, a spus romancierul într-un interviu pentru MEDIAFAX.
Norvegianul Jo Nesbø a venit în România la începutul lunii mai pentru a-şi lansa cele mai recente romane publicate în ediţii româneşti. Pasionat de căţărare, solist într-o trupă rock şi adulat de pasionaţii de roman poliţist, Nesbø a vorbit despre felul în care dorinţele publicului au influenţat mereu istoria poveştilor spuse, dar şi despre felul în care frica îl face să se concentreze. Din când în când, scriitorul se simţea întrerup de o sonerie de telefon care se auzea în librăria în care discutam şi întreba unde am rămas. După ce îi răspundeam, continua să răspundă exact de unde îşi oprise nu doar ideea ci chiar fraza. Florin Ghioca a surprins în fotografii chiar momentele în care scriitorul cunoscut mai ales pentru romanele sale poliţiste traduse în română la editura Trei dar şi pentru recenta rescriere a intrigii din ”Macbeth” de William Shakespeare publicată la noi de Humanitas îşi lega firul răspunsurilor după întreruperile neaşteptate.
Redăm mai jos integral interviul pe care Nesbø l-a acordat agenţiei MEDIAFAX.

Tatiana Tibuleac 55Romanul Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier în 2018, a luat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante. Premiul este în valoare de 5000 de euro.
Trei scriitori români au fost recompensați până în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vârstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

Pe 22 mai 1957 a murit poetul George Bacovia.
George Bacovia a fost un scriitor român format la şcoala simbolismului literar francez.
El este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.
La început văzut ca poet minor de critica literară, el va cunoaşte treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoaşterea sa ca cel mai important poet simbolist român şi unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.