„Cenaclul de la Satulung” este o adevărată provocare, un adevărat imbold la descoperirea sufletului celor care vieţuiesc la numai câţiva kilometri de inima Maramureşului.

Comuna situată pe drumul de legatură cu Clujul este o zonă ştiută şi identificată de toată lumea, în aceeaşi măsură o zonă încă necunoscută şi nepreţuită la justa ei valoare, o zonă cu influenţe folclorice multiple, dar şi o zonă cu o istorie şi un trecut care-a amprentat nu numai această localitate.

Tocmai de aceea, lucrarea de astăzi vine să vă tragă de mâneca sufletului şi să vă oblige să constataţi că şi dvs faceţi parte din cei ce nu au alocat până acum acestei localităţi şi oamenilor ei cuvenita şi profunda atenţie.

O idee generoasă a propus eCreator. “Prietenii literare” între oraşele acestei ţări.

Prezentul volum deschide o serie nu numai de punţi pentru minte şi suflet ci şi o adevărată provocare de întoarcere la originile cuvântului.

„Prietenii literare Baia Mare - Sibiu” este primul pas făcut înspre (con)fraţii din Sibiu, oameni de litere deja dedaţi la manifestări de anvergură şi angrenaţi în acţiuni de substanţă măcar cu ocazia Capitalei culturale europene, titlu pe care l-a avut Sibiul în anul 2007, împreună cu Luxemburgul.

Este o încercare firească de apropiere, o dovadă că spiritul de gazdă cu care Baia Mare a clădit cândva Şcoala baimareană de pictură este încă foarte viu, ba chiar mai mult decât a fost.

Revista ecreator se află cu al doilea număr (de mare eleganţă şi consistenţă) în tipografie. De data asta e un număr dedicat prieteniei literare "Baia Mare - Sibiu" în care, pe lîngă scriitorii zonei, apar sibienii. Vizita literară făcută la Sibiu a configurat al doilea număr de revistă. Ca reţetă ecreator nu seamănă, nu copiază şi nu face concurenţă altor demersuri literare locale, le îmbogăţeşte şi aduce nume noi în literatură!

In cadrul „Zilelor Maramuresului” s-a organizat, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare o destul de inedita manifestare literara.
Spun asta pentru ca datorita profesorului Gheorghe Glodeanu, om cu manifestari literar critice numai despre scriitorii raposati – ca acolo nu poate gresi in evaluarea valorii acestora, uitandu-se si la ce au scris altii despre acestia, in identificarea unui anume destin si drum literar al preopinentilor – ea a devenit una despre preamarirea scriitorilor satmareni.
Totusi, datorita abilitatilor lingvistice ale poetilor Radu Ulmeanu si Ioan Nistor s-a salvat cumva situatia, deoarece acestia au vorbit de o anumita cale comuna a scriitorilor din Maramures si Satu Mare, chiar nominalizand scriitori cu radacini intr-un judet sau altul, dar cu manifestari plenare in celalalt.