mcmMie nu îmi plac filmele de groazǎ. Mǎ uit la ele doar ca sǎ mǎ enervez. Şi de fiecare datǎ sunt curios pâna unde se poate ajunge. La mine cu nervii, adicǎ dacǎ o sǎ îmi crape ceva în cap, iar la ǎia din film cu prostia.
Scopul poveştii este aproape întotdeauna acelaşi: sǎ aduni laolaltǎ într-o cabanǎ, într-un castel, într-un sǎtuc, într-un loc izolat, cât mai mulţi tâmpiţi şi apoi sǎ îi omori.
Întotdeauna în grupul respectiv existǎ mǎcar o piţipoancǎ bunǎ doar de…iubit, care doar la…iubire se gândeşte şi de obicei de aia şi moare, cǎ e atentǎ la pectoralii unuia şi omite toporul criminalului.
Apoi sunt cel puţin doi baieţi voinici şi luptǎtori, dar atât de proşti încât mor primii.
Existǎ un geniu cu unul sau mai multe complexe, una sau mai multe dizabilitaţi sau ciudǎţenii, care reuşeşte sǎ trǎiascǎ mai mult. Pentru cǎ îl duce mintea. Clar cei care fac filmele astea au nişte idei fixe: cei care sunt bine pe fizic sunt retardaţi, iar cei deştepţi e musai sa fie urâţi şi ologi.

acp2Decorul: O casă – cameră de zi cu ferestrele deschise spre un cimitir, în cameră este o masă pe care se află o tavă cu pahare, o cană mare cu apă, se mai află o canapea, un birou, scaune, două dulapuri.
Personaje:
Soțul
Soția
Agentul de vânzări imobiliare
Tânărul artist
Copilul
Scena I

Agentul de vânzări imobiliare (către cei doi soți): După cum observați e o casă elegantă, spațioasă, luminoasă. Este poziționată foarte bine. La 10 minute e Complexul Cultural și Sportiv. Puteți să faceți un abonament la Sala de Fitness. La nici cincisprezece minute este un supermarket. Vila este racordată la rețeaua de canalizare. Are toate utilitățile. Are apă, gaz. Instalația de alimentare cu energie electrică a fost reînoită. Aveți centală proprie, garaj. Aveți până și un mini buncăr unde puteți depozita minimum necesar pentru situații de criză.

Motto:
„Voi sunteţi sarea pământului“ (Matei 5, 13)

Personajele:
Iova – sergent în cele două războaie mondiale și vărul Anei, fiica lui Nicolae Mationi
Petru Mâțu – un copil, nepotul lui Iova, fiul lui Nicolae Mâțu și al Anei
Maria Ștefănescu – un alt copil, nepoată a lui Simion Stanca și Antanasie Preda
Nicolae Mationi – participant la actul Unirii de la Alba Iulia, primar al comunei Glimboca
Ana – fiica lui Nicolae Mationi
Ion – vecinul lui Iova
Nicolae Mâțu – soțul Anei, soldat în al doilea război mondial
Iosif Alboni – un semnatar la actului Unirii de la Alba Iulia, conducătorul delegației din Cercul Hațegului, primar al comunei Bucova
Ionică- ofițer rezervist, nepotul lui Ion Pop Retegan (fost învățător la Băuțar, scriitor)
Miron Cristea – episcop al Caransebeșului când a fost semnat actul Unirii de la Alba Iulia
Iuliu Hossu – episcop greco-catolic, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României
Alexandru Vaida Voevod – medic

acp2Decorul: Un vagon de tren
Personaje:
Copilul sărac

Tânărul
Tânăra
Filosoful
Preotul
Medicul
Bătrâna
Profesorul
Ospătarul
Pompierul

 (În vagonul restaurant al unui tren fiecare își vede de treaba lui. Tinerii ascultă muzică utilizând telefonul. Profesorul lucrează ceva pe laptop. Filosoful șterge geamul spre a privi mai bine afară. Bătrâna, medicul și preotul se privesc față către față, bătrâna în fața privirilor celor doi care o analizau. În vagon apare un copil îmbrăcat sărăcăcios, ca să vândă ziare. Ospătarul pe tejgheaua unui minibar pregătește o limonadă.)

abk2Personaje:

Directorul teatrului
Scriitorul
Regizorul
Candidații 1, 2, 3, 4

Decorul: O încăpere în care se află trei persoane. Pe hol așteaptă candidații ce vor susține un concurs pentru a primi un rol  în piesa ce urmează  să fie pusă în scenă. Directorul teatrului îi invită pe cei de pe hol să intre în sală, apoi ia cuvântul.

DIRECTORUL: Bună ziua! Ne aflăm cu toții aici ca să vă găsim rolurile potrivite fiecăruia dintre dumneavoastră. Am alături de mine pe cel care a scris piesa, dar și pe cel o va regiza. Înainte de a începe o să-i las și pe ei să spună câteva cuvinte.
REGIZORUL: Să destindem puțin atmosfera! Eu vă zic așa: Băi, mie mi-a plăcut dintotdeauna comedia. Dacă ar fi după mine, aș juca doar roluri comice. Mie îmi plac oamenii care râd mai tot timpul.
CANDIDATUL 1 către Candidatul 2: Eu credeam  că cei care râd fără motiv, fie ei chiar și actori au o problemă, adică de când e lumea se știe că cei care râd fără un motiv anume sunt duși cu pluta.
CANDIDATUL 2: Dă-i pace să vorbească! El zice, el aude. Acum își dă aere,  fiindcă are o funcție importantă. Nu-l băga în seamă!