mcm1Mare fenomen televiziunea! Ea ne ajutǎ sǎ ne informǎm. Adicǎ sǎ aflǎm tot ce se întâmplǎ  în lumea asta mare, sǎ nu trǎim cumva, aşa, în necunoştinţǎ de cauzǎ.
Aţi vǎzut ştirile de la ora cinci? Mie îmi plac ştirile de la ora cinci. Îmi plac reporterii, cǎ sunt tâmpiţi, sadici şi siniştri. Am vǎzut odatǎ cum l-au încolţit pe un… sǎ zicem om de afaceri… deşi el era mafiot get beget. Sǎracul îşi pierduse fiul. Şi ǎia grǎmadǎ pe el, nu tu respect, nu tu compasiune. Omul nu ştia pe ce lume e. Şi între deştepţi, cea mai înfiptǎ o fǎtucǎ, îl interpeleazǎ cu tupeu şi auzi ce îl întreabǎ, inteligenta:
„Cum vǎ simţiţi, acum, cǎ v-a murit copilul???”
Eu, na, înţeleg cǎ atunci când eşti mafiot e scris  în fişa postului cǎ, dacǎ are careva boalǎ pe tine, are boalǎ pe toatǎ familia ta şi ai tǎi sunt trecuţi la pierderi colaterale…da’ …pe bune??? Cum vǎ simţiţi? Şi omul ce era sǎ rǎspundǎ?
“E o gurǎ  în minus…dar îmi pare rǎu, totusi, cǎ la banii mei oricum nu se simţea…” sau
“Ce sǎ faci? Domnul a dat, Domnul a luat…”
Ce sǎ rǎspundǎ????

mcmIntră în scenă Primarul, puţin deranjat de situaţia în care se află, îşi drege vocea, se vede că e grăbit, stânjenit, se uită în toate direcţiile, caută cu privirea  pe cineva. Dupa un timp, din direcţie opusă, vine mecanicul auto. Iniţial e preocupat de o curea de distribuţie pe care o suceşte pe toate părţile, nu îl observă pe primar. Acesta îşi drege glasul. Mecanicul ridică ochii şi e surprins.

Mecanicul
(emoţionat) O, ce onoare, domnu’ primare!  Ăstaaa, Domnu’ primar ce onoar…e! Mă scuzaţi. M-am emoţionat tot! Adică de tot! (primarul îl priveşte condescendent, puţin iritat) Cu ce vă pot fi de folos?
Primarul
Păi sper sa îmi fii. Am facut pană!

mcmMie nu îmi plac filmele de groazǎ. Mǎ uit la ele doar ca sǎ mǎ enervez. Şi de fiecare datǎ sunt curios pâna unde se poate ajunge. La mine cu nervii, adicǎ dacǎ o sǎ îmi crape ceva în cap, iar la ǎia din film cu prostia.
Scopul poveştii este aproape întotdeauna acelaşi: sǎ aduni laolaltǎ într-o cabanǎ, într-un castel, într-un sǎtuc, într-un loc izolat, cât mai mulţi tâmpiţi şi apoi sǎ îi omori.
Întotdeauna în grupul respectiv existǎ mǎcar o piţipoancǎ bunǎ doar de…iubit, care doar la…iubire se gândeşte şi de obicei de aia şi moare, cǎ e atentǎ la pectoralii unuia şi omite toporul criminalului.
Apoi sunt cel puţin doi baieţi voinici şi luptǎtori, dar atât de proşti încât mor primii.
Existǎ un geniu cu unul sau mai multe complexe, una sau mai multe dizabilitaţi sau ciudǎţenii, care reuşeşte sǎ trǎiascǎ mai mult. Pentru cǎ îl duce mintea. Clar cei care fac filmele astea au nişte idei fixe: cei care sunt bine pe fizic sunt retardaţi, iar cei deştepţi e musai sa fie urâţi şi ologi.

acp2Decorul: O casă – cameră de zi cu ferestrele deschise spre un cimitir, în cameră este o masă pe care se află o tavă cu pahare, o cană mare cu apă, se mai află o canapea, un birou, scaune, două dulapuri.
Personaje:
Soțul
Soția
Agentul de vânzări imobiliare
Tânărul artist
Copilul
Scena I

Agentul de vânzări imobiliare (către cei doi soți): După cum observați e o casă elegantă, spațioasă, luminoasă. Este poziționată foarte bine. La 10 minute e Complexul Cultural și Sportiv. Puteți să faceți un abonament la Sala de Fitness. La nici cincisprezece minute este un supermarket. Vila este racordată la rețeaua de canalizare. Are toate utilitățile. Are apă, gaz. Instalația de alimentare cu energie electrică a fost reînoită. Aveți centală proprie, garaj. Aveți până și un mini buncăr unde puteți depozita minimum necesar pentru situații de criză.

Motto:
„Voi sunteţi sarea pământului“ (Matei 5, 13)

Personajele:
Iova – sergent în cele două războaie mondiale și vărul Anei, fiica lui Nicolae Mationi
Petru Mâțu – un copil, nepotul lui Iova, fiul lui Nicolae Mâțu și al Anei
Maria Ștefănescu – un alt copil, nepoată a lui Simion Stanca și Antanasie Preda
Nicolae Mationi – participant la actul Unirii de la Alba Iulia, primar al comunei Glimboca
Ana – fiica lui Nicolae Mationi
Ion – vecinul lui Iova
Nicolae Mâțu – soțul Anei, soldat în al doilea război mondial
Iosif Alboni – un semnatar la actului Unirii de la Alba Iulia, conducătorul delegației din Cercul Hațegului, primar al comunei Bucova
Ionică- ofițer rezervist, nepotul lui Ion Pop Retegan (fost învățător la Băuțar, scriitor)
Miron Cristea – episcop al Caransebeșului când a fost semnat actul Unirii de la Alba Iulia
Iuliu Hossu – episcop greco-catolic, cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României
Alexandru Vaida Voevod – medic