l1Cum apare Lumina Sfântă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

„În după-amiaza acelei sâmbete, ierarhii greci și armeni intră singuri în Edicul, care înconjoară mormântul în care se spunea că ar fi fost îngropat Iisus. Ediculul este apoi închis în timp ce patriarhul grec îngenunchează și se roagă înăuntru. După ceva timp, o licărire de lumină pâlpâie din interior, urmată câteva momente mai târziu de apariția patriarhului cu un mănunchi de lumânări care poartă câte o flacără în fiecare mână.
Patriarhul binecuvântează apoi mulțimea înainte ca flacăra să fie distribuită rapid (și uneori haotic). Evenimentul prezintă asemănări cu aprinderea de la miezul nopții a lumânării pascale în tradiția liturgică ortodoxă răsăriteană", arată sursa citată.

sln"Când Soarele și Luna s-au întâlnit pentru prima dată, s-au îndrăgostit nebunește. Și din acel moment au început să trăiască o mare poveste de dragoste.
Dar pentru ca mulți erau împotriva iubirii lor, Dumnezeu a hotărât așa: Soarele va lumina Ziua si Luna va lumina Noaptea.
Astfel, Soarele și Luna au fost obligați să trăiască separat. Ei s-au întristat foarte tare când și-au dat seama că nu se vor mai întâlni niciodată. Luna era din ce în ce mai tristă. Chiar dacă Dumnezeu îi daruise strălucire și
puterea de a lumina întunericul nopții, era singuratică.

rmnZiua Internațională a Romilor (8 aprilie) este o zi pentru a sărbători cultura romani și de a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă romii.
Ziua a fost declarată oficial în 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în Chelsfield⁠, în apropiere de Londra.
Papa Ioan Paul al II-lea a îndemnat pe adepții săi să trateze romii cu compasiune și respect.

pz1Situat la graniţa dintre Sălaj şi Maramureş, izvorul cu nume deocheat este revendicat de locuitorii ambelor judeţe.
Delimitarea cadastrală a teritoriilor administrative şi marcarea hotarelor a făcut lumină parţial în disputa istorică.
Obiectivul figurează şi în motorul de căutare Google Maps, prin localizare precisă pe hartă şi recenzii din parte celor care l-au vizitat de-a lungul timpului.
Este vorba despre o mini-peşteră aflată chiar pe marginea drumului judeţean, intitulată Pizda Babei, din care izvorăşte un firicel de apă, ale cărei proprietăţi sunt mult lăudate de către majoritatea localnicilor.

g1În timp ce Ziua de 1 Aprilie este adesea asociată cu păcăleli și glume, există și o altă perspectivă asupra acestei zile, mai puțin cunoscută, dar la fel de fascinantă. Odată cu venirea primăverii și renașterea naturii, 1 Aprilie a fost în mod tradițional considerată Ziua Păsărilor în multe culturi din întreaga lume.
Pentru ornitologi, Ziua Internațională a Păsărilor este și cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului care are la bază Convenţia Internațională pentru Protecția Păsărilor, semnată la 1 aprilie 1906 și promovează principii legate de protecția acestor animale, prin ocrotirea habitatelor lor.