PENTRU UN STUDIU ANTROPOLOGIC A IMPORTANȚEI BRÂULUI ÎN PORTUL POPULAR BĂRBĂTESC A OMULUI DE LA MUNTE
Moto: „Munţii Apuseni, sunt pumnul Ardealului; să desfacem acest pumn şi să citim în palma lui deschisă istoria acestor munţi, istorie plină de lacrimi, scrisă cu fapta de Horea celor mulţi şi Iancu durerii şi suferinţelor neamului nostru. În amândouă rândurile lovitura a pornit din acelaşi loc.” (Ionel Gomboş, Alba Iulia)
1. Istorie şi har a datinii încingerii mijlocului
Din străvechi timpuri, de când omul din Ţara Moţilor a înţeles că semnul este fiindul eului său, a căutat să îl descifreze, să îl asocieze în viaţa de fiecare zi cu un simbol.
- Detalii
- Scris de Ștefan Lucian Mureșanu
Cu toate că în noaptea „de Revelion”, a anului 2025, am petrecut frumos în familie, numai cu soția (precum majoritatea persoanelor în vârstă), noaptea am avut un coșmar, un vis urât, precum că muream.
M-am trezit speriat, care a făcut-o și pe soție să se sperie, liniștindu-mă după ce mi-a explicat visul, spunând că moartea din vis, conform dicționarelor de vise, este un proces de purificare a sufletului, de renaștere a ego-ului mai bun, care trebuie să se schimbe în bine, pentru a învinge în lupta vieții.
Dimineața și ziua am primit zeci de urări (așa cum se obișnuiește în ziua de Anul Nou), cele mai multe conținând și urarea „… să vi se împlinească toate visele.”
Deci, azi noapte am visat că mor, iar acum oamenii mei de suflet și prietenii îmi urau, „cu sinceritate și din tot sufletul lor”, „să mi se împlinească toate visele”, deci inclusiv cel de azi noapte.
Puteam să mă supăr pe ei?!
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
Citește mai departe: Urări cu bune intenții, dar cu un mesaj de rău
„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată
şi drept vorbind, acesta-i adevărul.” (Ion Creangă în Amintiri din copilărie)
Cuprins:
1. Precizări preliminare
2. Doborârea porcului în vederea înjunghierii
3. Înjunghierea porcului
4. Pârlirea porcului
5. Tranșarea porcului
6. Pomana porcului
7. Pregătirea porcului
8. Colindele cu steaua, din seara de Ajun
9. Amintiri, amintiri, amintiri
10. Prezentările actuale de pe Internet
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcrița
Citește mai departe: Obiceiul tăierii porcului de Crăciun în Lăcrița
În 21 decembrie, Satul de pe Deal își deschide porțile pentru toți cei care vor veni să se bucure de atmosfera sărbătorilor de altădată, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Crăciun în Maramureș”.
Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare, Instituția Prefectului - Județul Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Rușdea" Baia Mare, Tribunalul Maramureș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Baroul Maramureş, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Gheorghe Pop de Băsești" al Județului Maramureș,
- Detalii
- Scris de CJMM
Citește mai departe: Crăciun în Maramureș, ediția XVI – epicentrul obiceiurilor strămoșești
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare anuală care comemorează nașterea lui Iisus Hristos, celebrată pe 25 decembrie ca o sărbătoare religioasă și culturală importantă pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Este una dintre cele mai semnificative sărbători liturgice ale creștinismului, iar tradițiile asociate sunt foarte variază în țara noastră.
În cele ce urmează voi prezenta obiceiul pregătirii cârnaților, în stil țărănesc, așa cum îi fac eu de Crăciun.
Rețeta:
60% carne dintr-un porc de țară.
40% carne dintr-un vițel de țară.
- Detalii
- Scris de N. Grigorie Lăcriţa
Citește mai departe: Cârnați pregătiți în stil țărănesc, de N. Grigorie Lăcrița