Povestea celor trei vorbe

    Un om o slujit pă tri vorbe, tri ani. Demult, multă lume-n sărăcie, Dumnezău de noi să ştie.

    S-o dus un băiet, s-o-nsurat şi-o luat femeia şi n-o trăit numa' două săptămâni cu ea. O vinit ordinu' şi o plecat în război. Şi-n război şi-n lagăr mulţi ani.
    Cum s-o gătat războaiele, cum le-o dat drumu' la tăţi acasă, cu puşcă, cu armă, o vinit acasă pă jos. Atuncea n-o fost atâtea maşini şi avioane. Şi-o rămas înt-o sară de mas la un moş, înt-o comună.
- Lăsa-mi-i de mas, moşule?
- Lăsa. Măi, băiete, văd că eşti harnic şi eu am mare heredie. Nu vrei să rămâi la mine slugă? Şi ţ-oi spune o vorbă.

Să fie asortate, de bun-gust, comode şi, pe cât posibil, în pas cu moda - cam atât cerem de la ţinutele cu care ieşim din casă.

Dar dacă plecăm urechea la superstiţiile care circulă prin lume, hainele trebuie să respecte mult mai multe condiţii. Ca să aducă fericire şi noroc.

În Marea Britanie persistă tradiţia “ciupitului”: cel care îmbracă pentru prima dată o haină nouă trebuie să fie ciupit de amicii care îi ies în cale, pentru ca straiele “scoase în lume” pentru prima dată să fie aducătoare de sănătate şi noroc. Pe de altă parte, englezii împărtăşesc cu noi, românii, dar şi cu multe alte popoare superstiţia potrivit căreia haina nouă trebuie “asortată” cu o dorinţă pusă în gând şi care sigur se va împlini.

sanziene solstitiul de vara pixabaySolstiţiul de vară 2019 are loc vineri, 21 iunie, începând astfel vara astronomică şi înregistrându-se cea mai lungă zi din an.
 Vineri, 21 iunie 2019, este cea mai lungă zi a anului 2019, eveniment care marchează debutul verii astronomice.
În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.
 Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

bufnii 1Chiar dacă superstiţiile dubioase par a fi rămas în Evul Mediu, doi bărbaţi din Mexic au făcut un gest cutremurător: au ars de vie o bufniţă albă deoarece credeau că este o vrăjitoare.
Bufniţele, în anumite culturi, au fost asociate cu forţele rele, moartea şi vrăjitoria, însă aceste lucruri se întâmplau în vremuri demult trecute. Totuşi, cei doi bărbaţi din regiunea Durango, Mexic, nu au ezitat să împărtăşească gestul brutal în mediul online prin intermediul videoclipurilor şi pozelor. Aceştia par a urma un fel de ritual: leagă bufniţa de picioare şi o aruncă în foc, potrivit Gandul.

focurile de joimari 2 salcia dolj descoperaÎn noaptea de Joimari, oamenii dintr-un sat din Dolj cred că se deschid mormintele, cerul, Iadul şi Raiul, iar cei morţi se întorc la casele lor să petrească Paştele alături de cei dragi. Ei aprind focuri mari şi stau în jur, amintindu-şi de cei plecaţi, păstrând, astfel, un obicei unic.
În satul Salcia, comuna Argetoaia, din judeţul Dolj, în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor are loc un obicei unic, de pomenire a morţilor.
Ritualul „Focurilor din Joia Mare“ este păstrat de cele câteva sute de săteni, care încă de la patru dimineaţa, aprind focuri din coceni de porumb şi vreascuri uscate în faţa caselor, în grădini sau la morminte şi se adună în jurul flăcărilor pentru a-şi aminti de cei dispăruţi din lumea celor vii, pentru a-i plânge şi pentru a-i chema înapoi să vadă ce s-a mai întâmplat cu familiile şi apropiaţii lor.