craciun 280În majoritatea ţărilor, cea mai rea soartă pe care o poate avea un copil obraznic de Crăciun este să nu primească deloc cadouri, însă sunt şi câteva ţări în care cei mici se pot aştepta la lucruri mult mai înspăimântătoare din partea unor fiinţe malefice, potrivit The Guradian.

1. Krampus este un monstru demonic cu coarne şi limbă lungă care îi vizitează pe copiii din Austria, Slovenia, Croaţia şi din Italia atunci când nu sunt cuminţi. Krampus târăşte câteva lanţuri după el şi le zâmbeşte celor mici cu răutate. El poartă şi o nuia din mesteacăn cu care biciuieşte copiii răi şi un sac în care îi răpeşte. Krampus îşi face apariţia în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, pe 5 decembrie.

2. Frau Perchta este o vrăjitoare care vine să vadă ce copii au fost obraznici în Austria şi în regiunea Bavaria din Germania. Legenda spune că le tăie burtile copiilor răi şi umple cadavrele cu paie. El mai este înfăţişat în unele cărţi cu poveşti de groază ca un fel de Moş Crăciun care aduce cărbune în locul cadourilor, potrivit Mediafax.

mastiProfesorului meu, folcloristul ieșean Vasile Adăscăliței            

Argument:
 Motivată de trei realități intrinsece domeniului creațiilor folclorice tradiționale, am ales domeniul obiceiurilor, deoarece:
1. din fericire, acestea, mai ales de Anul Nou, încă mai suscită interesul omului contemporan, având în vedere contextul social și politic actual cu această degringoladă a ideii de identitate a poporului român care se zbuciumă să existe - cu numele și realitățile lui materiale și spirituale - în marele melting pot European.
2. Intervenția mea se vrea a fi o reacție la dezinteresul manifestat în media, în școală și în societatea civilă, pentru originea lui romanică - probată și prin idea coerenței obiceiurilor noastre creștine cu cele păgâne și romane, în special, sau a adaptării acestora din urmă, pe specificul și calendarul creștin.

krampusAutorităţile din Austria se confruntă de câţiva ani cu probleme legate de obiceiurile cu demonii Krampus care par să o fi luat razna în ultimii ani.
Poliţia înregistrează violenţe şi beţie în creştere în perioada sărbătorilor tradiţionale. Krampus este un obicei tradiţional în Austria. Bărbaţi care poatră costume şi măşti merg pe străzi în încearcă să sperie copiii şi adulţii de la finalul lunii noiembrie până la mijlocul lui decembrie.
Krampus a devenit un motiv de sperietură în ultimii ani şi din cauza numărului din ce în ce mai mare de plângeri înregistrate la adresa celor care poartă costume de demoni şi creează panică, fiind de multe ori în stare de ebrietate, potrivit Mediafax.

halloween sfantul andrei 123rf descoperaSărbătoarea de Halloween are loc în noaptea de 31 octombrie, în ţări din întreaga lume, în special în Statele Unite, Canada şi Marea Britanie, oamenii îmbinând tradiţii, simboluri şi activităţi ce au traversat secolele şi au unit comunităţi, cu scopul de a celebra strămoşii.

Halloween, una dintre cele mai vechi sărbători din lume de origine celtică, a fost preluată de popoarele din lumea occidentală şi nu numai. Se presupune că sărbătoarea îşi are originea în Irlanda, unde evenimentul este marcat, în special în zonele rurale, cu focuri aprinse ca pe vremea celţilor. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Din punct de vedere etimologic, “Halloween” este o abreviere pentru "All Hallows' Evening", potrivit agenţiei de presă Mediafax.
 Printre obiceiurile specifice de Halloween se numără mersul la colindat, costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază şi sculptarea dovlecilor.

Povestea celor trei vorbe

    Un om o slujit pă tri vorbe, tri ani. Demult, multă lume-n sărăcie, Dumnezău de noi să ştie.

    S-o dus un băiet, s-o-nsurat şi-o luat femeia şi n-o trăit numa' două săptămâni cu ea. O vinit ordinu' şi o plecat în război. Şi-n război şi-n lagăr mulţi ani.
    Cum s-o gătat războaiele, cum le-o dat drumu' la tăţi acasă, cu puşcă, cu armă, o vinit acasă pă jos. Atuncea n-o fost atâtea maşini şi avioane. Şi-o rămas înt-o sară de mas la un moş, înt-o comună.
- Lăsa-mi-i de mas, moşule?
- Lăsa. Măi, băiete, văd că eşti harnic şi eu am mare heredie. Nu vrei să rămâi la mine slugă? Şi ţ-oi spune o vorbă.