gd iarna1.                 Domnule Dragoș Gelu, sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști și scriitori din Maramureș. Când și unde ați debutat, ca jurnalist ?  Dar ca scriitor ?

– Chiar nu mai știu cu precizie,oricum pe la începutul anului1990 iar „nașii” mei de botez literar au fost poeții Ion Burnar și Vasile Morar. Era un articol despre cum duc iarna bălegar lucăcenii cu săniile și nu au timp de stat nici o clipă. Am cumparat vreo 15 exemplare pe care le-am dus în satul meu și le-am împrăștiat strategic, la dascălii din sat, la magazin și am pus câteva și la căminul cultural.

Imediat după aceea am fost invitat să lucrez la săptămânalul „Necenzurat” a lui Ioan Romeo Roșiianu de unde am primit legitimație, lucru mare pe atunci că puteai intra pe gratis la evenimente culturale, sportive, ba mai stăteai și-n față. Romeo Roșiianu și plătea bine.

Lili 2025 1CRED ÎN POVEȘTILE CARE INSUFLĂ BUNĂTATE, EMPATIE, CURAJ:
         
           Liliana Moldovan .: Una dintre cărțile pe care ați publicat-o anul trecut a fost recompensată cu un premiu din partea Ligii Scriitorilor din România. Ce a însemnat pentru dvs. recunoașterea valorii cărții publicate anul trecut?
Nina Breazu (N.B.) : Sunt momente în viață care vin ca o rază de lumină, fără zgomot, fără să ceară nimic, dar care îți ating sufletul cu o emoție atât de puternică, încât te lasă fără cuvinte. Acordarea acestui premiu a fost unul dintre acele momente rare, când simți că fiecare cuvânt așternut pe hârtie, cu iubire și sinceritate, a fost primit cu aceeași căldură cu care a fost scris.

Lili 2025 1SCRIU POEZIE CU LACRIMA SUFLETULUI, CU IUBIRE  ȘI IERTARE

    Liliana Moldovan (L.M.): La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Liga Scriitorilor din România a anunțat premianții la Concursul Național pentru Premierea volumelor editate în anul 2024. Dintre cele 16 premii reprezentând diferite secțiuni, 4 premii au fost oferite pentru cărțiile unor membrii ai Filialei Mureș: Estera Bălan, Nina Breazu, Nicolae Suciu și Mircea Dorin Istrate.
Cu ce sentimente ați primit vestea recunoașterii valorii deosebite a operelor literare pe care le-ați creat de-a lungul anilor ?

v          (L.M.): "Echart Tolle, mărturisea într-una din cărțile sale că "nu devii bun încercând să fii bun, ci eliberând bunătatea din adâncul sufletului", parafrazând putem spune că nu devii poet, citind cărți de versuri, ci eliberând poezia din străfundul sufletului. În cazul dvs., când și cum s-a produs această nevoie de exprimare prin poezie și scris?

          Valentin Lupea (V. L.): Am cochetat cu poezia de când mă ştiu. Nu mi-a impus nimeni poezia, dar n-am uitat-o niciodată, conştient fiind de faptul că în ea putem întâlni atât prezența frumosului, cât şi cultivarea acestuia.
          Am considerat şi continui să consider poezia drept elementul prin care mă pot exprima la modul liber, fără niciun fel de constrângeri sau temeri, un element prin care am încercat o nouă înțelegere a omului și a lumii înconjurătoare, considerându-le două părți ale unui singur întreg, cufundate în acea poftă după frumos care m-a însoțit în toate momentelor vieții mele.

In preajma zilei simbolice de nastere a lui Mihai Eminescu (cea reala fiind 20 decembrie anul precedent, dar a fost trecut in acte la 15 ianuarie), profesorul eminescolog Nicolae Georgescu ofera cateva date despre cercetarea sa asupra personalitatii lui Eminescu.

Jurnalul National: Domnule Nicolae Georgescu, sunteti un eminescolog recunoscut. Vorbiti-ne despre descoperirile facute de dumneavoastra in domeniu.

Nicolae Georgescu: Ca bibliotecar la Academia Romana, prima descoperire facuta de mine, care m-a obsedat si pe care am verificat-o cativa ani prin toata presa timpului si in toate documentele de arhiva pe care le-am avut la dispozitie, a fost importanta zilei de 28 iunie 1883 in viata lui Mihai Eminescu. Aici lumea noteaza lapidar ca in aceasta zi Eminescu a innebunit si au urmat sase ani de calvar, de chin, de incercari de a reveni in viata culturala, asa-numitii ani negri din viata lui Eminescu.